474
Από τους βασικούς πυλώνες της προεκλογικής εκστρατείας του Σαντίκ Kαν, το πρόγραμμα «Homes for Londoners» θέλει να κατασκευάσει οικονομικά σπίτια που θα μπορούν να αγοράσουν ή να νοικιάσουν οι Λονδρέζοι | Sadiq Khan/Facebook

Σαντίκ Kαν: «Ανοιχτό Λονδίνο αλλά πρώτα οι Βρετανοί»

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2018, 18:30
Από τους βασικούς πυλώνες της προεκλογικής εκστρατείας του Σαντίκ Kαν, το πρόγραμμα «Homes for Londoners» θέλει να κατασκευάσει οικονομικά σπίτια που θα μπορούν να αγοράσουν ή να νοικιάσουν οι Λονδρέζοι
|Sadiq Khan/Facebook

Σαντίκ Kαν: «Ανοιχτό Λονδίνο αλλά πρώτα οι Βρετανοί»

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2018, 18:30

Δήλωνε πάντα πως το Λονδίνο είναι μια ανοιχτή πόλη, «London is Open», αλλά φαίνεται πως ακόμα και αυτός, ο πρώτος πακιστανικής καταγωγής μουσουλμάνος δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας Σαντίκ Kαν, είναι έτοιμος να κλείσει, τρόπον τινά, τις πύλες (της αγοράς ακινήτων) της πόλης του στους ξένους.

Πώς; Εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα με στόχο να περιοριστεί, ή, μάλλον, να ελεγχθεί η πρόσβαση αλλοδαπών στην λονδρέζικη αγορά κατοικίας και δίνοντας, ταυτόχρονα, την προτεραιότητα στους Βρετανούς. Όχι, ο Σαντίκ Kαν δεν έγινε ξαφνικά υπέρμαχος του Brexit και του βρετανικού απομονωτισμού. Αλλά ανησυχεί για την κρίση των κατοικιών, θύματα της οποίας είναι κυρίως οι νέοι του Λονδίνου. Επιδίωξή του είναι να έχουν οι Λονδρέζοι τον πρώτο λόγο όσον αφορά τη δυνατότητα απόκτησης μιας νέας κατοικίας. Το οποίο σημαίνει ότι τα νεόκτιστα ακίνητα θα προσφέρονται πρώτα στους Βρετανούς και μετά θα διατίθενται και στη διεθνή αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποιήθηκε, έπειτα μάλιστα από αίτημα του ίδιου του δημάρχου, περισσότερες από τις μισές κατοικίες που πωλούνται σε αλλοδαπούς κοστίζουν από 200 έως 500 χιλιάδες στερλίνες (230 – 570 χιλιάδες ευρώ). Στο Λονδίνο οι τιμές αυτές θεωρούνται λογικές και αντιστοιχούν σε σπίτια που συνήθως αγοράζονται από σχετικά νέους ανθρώπους.

shutterstock_315797966
Οι Ρώσοι ολιγάρχες και οι νέοπλουτοι Κινέζοι θα μπορούν να συνεχίσουν να αγοράζουν υπερπολυτελή διαμερίσματα, αλλά οι πιο οικονομικές δίκλινες και τρίκλινες κατοικίες θα προορίζονται για νεαρούς Βρετανούς

Συνολικά, τουλάχιστον το 13 % των νέων κατοικιών στο Λονδίνο πωλείται σε ξένους ενώ στις κεντρικές ζώνες της βρετανικής μητρόπολης το ποσοστό εκτινάσσεται στο 36%. Οι περισσότεροι από τους αλλοδαπούς αγοραστές (28%) κατοικούν μόνιμα στο Χονγκ Κονγκ ενώ δεύτεροι (20%) έρχονται μόνιμοι κάτοικοι της Σιγκαπούρης. Πρόκειται, οπότε, για πλούσιους Κινέζους, κυρίως, που εισέρχονται στην αγορά ακινήτων του Λονδίνου ως επενδυτές. Και αυτό δεν είναι κακό. Το πρόβλημα είναι ότι τα περισσότερα από αυτά τα σπίτια συνήθως παραμένουν ακατοίκητα. «Καθώς το Λονδίνο βρίσκεται εν μέσω μιας στεγαστικής κρίσης, δεν είναι δίκαιο να είναι άδεια τόσα σπίτια ενώ χιλιάδες Λονδρέζοι δεν μπορούν να βρουν κάποιο», προσδιόρισε ο Kαν.

Το πρόγραμμα που πρόκειται σύντομα να ανακοινωθεί και επίσημα από τις αρμόδιες Αρχές, θα αφορά δίκλινες και τρίκλινες κατοικίες, σπίτια, δηλαδή, το κόστος των οποίων δεν θεωρείται υπερβολικό για τα δεδομένα της Βρετανίας και του Λονδίνου, ακίνητα που αγοράζουν συνήθως νεαροί επαγγελματίες και νεαρά ζευγάρια. Αυτό σημαίνει ότι οι Ρώσοι ολιγάρχες, οι νέοπλουτοι Κινέζοι και οι Άραβες μεγιστάνες του πλούτου θα μπορούν να συνεχίσουν να αγοράζουν έναντι δεκάδων εκατομμυρίων υπερπολυτελείς επαύλεις και διαμερίσματα στην καρδιά του Λονδίνου.

Η πρωτοβουλία του Kαν δυσαρέστησε, ωστόσο, τους εργολάβους οικοδομών. Υποστηρίζουν πως πολλά νέα οικιστικά πρότζεκτ βασίζονται σε αλλοδαπούς οι οποίοι σπεύδουν να αγοράσουν πριν από την ολοκλήρωση της κατασκευής, συμβάλλοντας έτσι στη χρηματοδότησή του έργου. Πολλές τράπεζες, για παράδειγμα, δεν παρέχουν δάνεια εάν δεν έχει προπωληθεί το 30% των κατοικιών. Πάντως οι συντηρητικοί Times του Λονδίνου επισήμαναν σε δημοσίευμά τους πως η πρόταση του Εργατικού Kαν, «αξίζει να ληφθεί σοβαρά υπόψη».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...