674
H Σακίρα σε συναυλία της το 2011 στη Βαρκελώνη. Τα έσοδά της από εκείνη την περίοδο δεν δηλώθηκαν ποτέ... | Photo by Robert Marquardt/Getty Images/Ideal Images

Είναι (και) η Σακίρα μια φοροφυγάς;

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2018, 12:49
H Σακίρα σε συναυλία της το 2011 στη Βαρκελώνη. Τα έσοδά της από εκείνη την περίοδο δεν δηλώθηκαν ποτέ...
|Photo by Robert Marquardt/Getty Images/Ideal Images

Είναι (και) η Σακίρα μια φοροφυγάς;

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2018, 12:49

Είναι γνωστό πως η φοροδιαφυγή στην Ισπανία διώκεται αυστηρά και πάντα τιμωρείται. Μετά τον Λιονέλ Μέσι, τον Κριστιάνο Ρονάλντο και τον Ζοζέ Μουρίνιο, οι επιθεωρητές δημοσίων εσόδων έβαλαν στο στόχαστρό τους την κολομβιανή τραγουδίστρια Σακίρα, η οποία όποτε δεν περιοδεύει ανά τον κόσμο βρίσκεται και ζει στην Καταλονία μαζί με τον αμυντικό της Μπρατσελόνα και σύντροφό της Ζεράρ Πικέ και τα δύο παιδιά τους.

Η κατηγορία είναι βαριά. Η εντυπωσιακή ποπ σταρ από τη Λατινική Αμερική που ξεσηκώνει τα πλήθη με τη φωνή και τα κάλλη της, φέρεται να απέκρυψε, ώστε να μην φορολογηθεί, δεκάδες εκατομμύρια ευρώ μέσα σε διάστημα τριών ετών, από το 2011 έως το 2014, περίοδο κατά την οποία η ίδια διέμενε στην Ισπανία αλλά δεν ήταν ακόμα μόνιμη κάτοικος. Σύμφωνα με τους ισπανούς ελεγκτές, έχοντας παραμείνει στη Βαρκελώνη για περισσότερες από 183 ημέρες, υποχρεούταν να πληρώσει φόρους στο ισπανικό κράτος.

Η καταγγελία απαγγέλθηκε στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς. Και παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων προήλθε από τις συναυλίες της Σακίρα στο εξωτερικό, οι Ισπανοί απαιτούν να τους καταβληθούν όλα όσα θεωρούν πως τούς αναλογούν. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι κατά το επίμαχο διάστημα η Σακίρα απέκτησε και του δύο γιους της, το Μίλαν που γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 2013 και τον Σάσα που ήρθε στον κόσμο δύο χρόνια μετά. Οπότε δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, υποστηρίζουν οι κατήγοροί της, όσον αφορά το γεγονός ότι η κύρια κατοικία της Σακίρα βρισκόταν ήδη στη Βαρκελώνη.

GettyImages-1807020001
H Σακίρα στο «Καμπ Νου», με τον Πικέ και το παιδί τους

Τον λόγο έχει τώρα η εισαγγελία η οποία καλείται να αποφανθεί εάν θα υπάρξουν ποινικές κυρώσεις με την τραγουδίστρια να κινδυνεύει με διετή ποινή φυλάκισης, πέρα από ένα μεγάλο πρόστιμο που θα της επιβληθεί. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας La Vanguardia, συνεργάτες της Σακίρα, επιδιώκοντας να υποβιβάσουν το όλο ζήτημα, δηλώνουν πως «πρόκειται απλά για μια διαφορά κριτηρίων, όχι για φορολογική απάτη. Απλά χρησιμοποιήθηκε μια διαφορετική τεχνική».

Η 41χρονη (στις 2 Φεβρουαρίου) Σακίρα Ισαμπέλ Μεμπαράκ Ριπόλ, όπως είναι το πλήρες όνομά της, έχει πουλήσει περισσότερα από 60 εκατομμύρια δίσκους από την αρχή της καριέρας της και εξακολουθεί να συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο διάσημων και δημοφιλών καλλιτεχνών στον κόσμο. Οι άνθρωποι που την ακολουθούν στο Twitter ξεπερνούν τα 50 εκατομμύρια ενώ σύμφωνα με το Forbes από το 2010 έως το 2015 φέρεται να εισέπραττε περί τα 25 εκατομμύρια τον χρόνο από τις περιοδείες της ανά την υφήλιο.

GettyImages-452099146
Η Σακίρα το 2014 στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Τραγούδησε στην τελετή λήξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου (Photo by Matthias Hangst/Getty Images/Ideal Images)

Στο άκουσμα της είδησης, κάποιοι από τους εκατομμύρια οπαδούς της, αντέδρασαν έντονα, κατηγορώντας, έμμεσα, τις ισπανικές φορολογικές αρχές για την εξαπόλυση μιας εκστρατείας «εκδίκησης» κατά του Ζεράρ Πικέ, λόγω της ανοιχτής και αμέριστης στήριξης που παρείχε στους αυτονομιστές της Καταλονίας εν όψει του (παράνομου σύμφωνα με την ισπανική κυβέρνηση) δημοψηφίσματος του περασμένου Οκτωβρίου. Τότε πολλοί Ισπανοί είχαν ζητήσει τον αποκλεισμό του Καταλανού αμυντικού από την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ισπανίας.

Αλλά η Σακίρα είναι η τελευταία από μια σειρά επιφανών αλλοδαπών και ζάπλουτων της Ισπανίας που έχουν κατηγορηθεί για φοροδιαφυγή. Το 2016 επιβλήθηκε στον Λιονέλ Μέσι ποινή φυλάκισης 21 μηνών (με αναστολή καθώς ήταν μικρότερη των δύο ετών) για την φοροδιαφυγή 4,1 εκατομμυρίων ευρώ μέσω της απόκρυψης εσόδων από πνευματικά διακαιώματα, διαμέσου ενός δικτύου υπεράκτιων εταιρειών. Η καταδίκη του Αργεντινού άσου του παγκόσμιου ποδοσφαίρου επικυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας πέρυσι τον Μάιο.

Τον περασμένο Αύγουστο, ήρθε η σειρά του Κριστιάνο Ρονάλντο, με τον βασιλιά της Ρεάλ Μαδρίτης να καταλήγει στα δικαστήρια κατηγορούμενος για φοροδιαφυγή ύψους 14,1 εκατομμυρίων ευρώ την περίοδο 2011-2014. Στη δικαστή ο εκρηκτικός και αμετροεπής επιθετικός δεν δίστασε να δηλώσει πως «βρίσκομαι εδώ επειδή ονομάζομαι Κριστιάνο Ρονάλντο».

Την ίδια τύχη είχε και ο προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Ζοζέ Μουρίνιο ο οποίος τον Σεπτέμβριο του 2017 κατηγορήθηκε την απόκρυψη 3,3 εκατ. ευρώ που προήλθαν από την εκμετάλλευση πνευματικών δικαιωμάτων. Ο Μουρίνιο, επέλεξε να πληρώσει ώστε να κλείσει το ζήτημα. Δεν αποκλείεται τώρα τον ίδιο δρόμο να επιλέξει και η Σακίρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...