398
To φως στο τούνελ φάνηκε, αλλά τίποτα ακόμα δεν έχει τελειώσει, προειδοποιούν οι Financial Times | ΙΝΤΙΜΕnews

Πόσο κοστίζει να αφήσεις την Ελλάδα εκτός Μνημονίων;

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2017, 11:27
To φως στο τούνελ φάνηκε, αλλά τίποτα ακόμα δεν έχει τελειώσει, προειδοποιούν οι Financial Times
|ΙΝΤΙΜΕnews

Πόσο κοστίζει να αφήσεις την Ελλάδα εκτός Μνημονίων;

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2017, 11:27

Το φως στο τέλος του τούνελ για την Ελλάδα φάνηκε, γράφουν οι Financial Times. Και κάνουν αναφορά στην προοπτική εξόδου από το τρίτο μνημόνιο τον ερχόμενο Αύγουστο, με την οποία μπαίνει τέλος στη σχεδόν δεκαετή εξάρτηση από τους διεθνείς πιστωτές της.

Για τις Βρυξέλλες όμως, το να αφήσουν (ή έστω χαλαρώσουν) τα γκέμια από το μεγαλύτερο κράτος-μέλος οφειλέτη στην ΕΕ, παραμένουν πολλά.

Στην τελευταία Εκθεσή της η Κομισιόν ήταν σαφής: Η Αθήνα δεν πρέπει να εφησυχάζει έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της και θα πρέπει να λάβει μέτρα για τα «κόκκινα» δάνεια, όχι μόνο για το κλείσιμο χωρίς καθυστέρηση της 3ης αξιολόγησης αλλά και για τη μετά μνημόνιο εποχή.

Η λήψη μέτρων για τα κόκκινα δάνεια δεν είναι η μόνη παρατήρηση της Κομισιόν προς την Ελλάδα. Μέσα στις 187 σελίδες της έκθεσης υπάρχουν και άλλα σημεία ανάλογου ενδιαφέροντος, όπως η μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό ή το φορολογικό σύστημα, που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.

H αλήθεια είναι, αναγνωρίζουν οι FT, ότι από τις μεταρρυθμίσεις στο νομικό σύστημα μέχρι τη δημιουργία του Ταμείου Ιδιωτικοποίησης δημόσιας περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ) δεν υπήρξε τομέας που να έμεινε ανέγγιχτος από τους πιστωτές της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια.

Οι πρώτες ενδείξεις για την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης το ερχόμενο καλοκαίρι είναι θετικές. Ο σχεδιασμός για την έκδοση ομολόγων και η υπεραπόδοση σε σχέση με τους δημοσιονομικούς στόχους αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα.

Το τέλος όμως της οικονομικής κηδεμονίας σημαίνει και προβλήματα, ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας όπου ένας από τους σημαντικότερους στόχους των πιστωτών ήταν η επανίδρυση της δημόσιας διοίκησης, αρχίζοντας σχεδόν από το μηδέν.

Στο δεκάμηνο που απομένει, οι ευρωπαίοι πιστωτές αναμένεται να ασκήσουν μεγάλες πιέσεις για την εφαρμογή ενός ογκώδους πλέγματος δύσκολων και αντιδημοφιλών νομοθετικών μέτρων ώστε οι απαιτούμενες αλλαγές – μεταρρυθμίσεις να δουν επιτέλους το φως της ημέρας.

Η πρόκληση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Ελλάδα είναι (και πάλι) χωρίς προηγούμενο. Από την άλλη όμως είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη χωρίς ολοκληρωμένο κτηματολόγιο, ενώ με την εξαίρεση της Μάλτας, είναι -σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα- το δυσκολότερο μέρος στην ΕΕ για το επιχειρείν.

Για τους πιστωτές της χώρας, η οικονομική αναγκαιότητα των εν λόγω μέτρων είναι αυταπόδεικτη και υπαρξιακού χαρακτήρα για την Ελλάδα. Θα μπορούσαν καλύτερα να περιγραφούν ως μία δοκιμασία αναδόμησης του σύγχρονου κράτους παρά ως μεταρρυθμίσεις που απλά θα βοηθήσουν τη χώρα να σταθεί στα πόδια της.

H επιτυχία όμως απέχει πολύ ακόμα από το να πει κανείς ότι είναι εγγυημένη, καθώς το μεγαλύτερο οικονομικό πείραμα της ευρωζώνης βαίνει προς το τέλος του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...