890
Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης | Nikos Giakoumidis / SOOC

Θεοδωράκης: «Αγωνίζομαι για τη νίκη, αλλά μπορώ να είμαι και στρατιώτης και στρατηγός»

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2017, 11:02
Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης
|Nikos Giakoumidis / SOOC

Θεοδωράκης: «Αγωνίζομαι για τη νίκη, αλλά μπορώ να είμαι και στρατιώτης και στρατηγός»

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2017, 11:02

Την βεβαιότητά του για την υψηλή συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές της 12ης Νοεμβρίου για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς εκφράζει ο Σταύρος Θεοδωράκης που δηλώνει έτοιμος να εργαστεί για αυτόν είτε ως «στρατηγός» είτε ως «στρατιώτης».

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο επικεφαλής του Ποταμιού και υποψήφιος αρχηγός του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «το αριστερός ή δεξιός είναι μια ταμπέλα που τις περισσότερες φορές, δεν λέει από μόνη της τίποτα», ενώ κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι «δήλωνε αριστερός και αγκαλιάστηκε με την ακροδεξιά».

Ακόμη επανέρχεται στο ζήτημα της εξ αποστάσεως ψηφοφορία που είχε ζητήσει και ο ίδιος λέγοντας ότι «κάποιοι θέλουν αντί για ανοιχτές εκλογές, μια σύγκρουση κομματικών μηχανισμών». Για τον νέο φορέα λέει ότι θα περιλαμβάνει και άτομα του χώρου που ως τώρα είναι ανένταχτα.

«Μπορώ να είμαι και στρατιώτης και στρατηγός»

Ο νέος φορέας μπορεί να γίνει ο δεύτερος πόλος του πολιτικού συστήματος, σημειώνει ο Σταύρος Θεοδωράκης και προσθέτει: «Ολα μπορούν να συμβούν, ο κόσμος ψάχνει λύσεις.

» Αναφέρομαι κυρίως στον απογοητευμένο κόσμο της αποχής. Ολους αυτούς που δηλώνουν αναποφάσιστοι. Αν αυτοί μπουν στο παιγνίδι και στηρίξουν μια νέα προσπάθεια, τότε όλα είναι ανοιχτά. Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να συμβιβαστούμε σε στενά κομματικά όρια. Μιλάμε για την μεγάλη προοδευτική παράταξη. Αυτή την παράταξη θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί να αναστήσουμε. Γιατί όλο αυτό που έχει γίνει στη χώρα δεν σώζεται με έναν. Θα χρειαστούν πολλοί και ενωμένοι».

Επαναλαμβάνει ακόμη ότι θα παραμείνει στον φορέα με οποιονδήποτε αρχηγό, ενώ καλεί και τους άλλους υποψήφιους σε δέσμευση ότι θα παραμείνουν και αυτοί: «Αγωνίζομαι για τη νίκη και πιστεύω ότι θα κερδίσω, αλλά μπορώ να είμαι και στρατιώτης και στρατηγός.

» Και πρέπει όλοι οι υποψήφιοι να δεσμευτούν για την επόμενη μέρα, να μην μένουμε μόνο σε γενικά και αόριστα λόγια περί ενότητας. Πιστεύω πάντως ότι τελικά όλοι θα σεβαστούμε το αποτέλεσμα. Με εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να έχουν ψηφίσει τον νέο αρχηγό κανείς δεν θα τολμήσει να τον αμφισβητήσει».

Οσον αφορά τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να τον επιλέξουν οι πολίτες σημειώνει ότι «ο κόσμος δεν θέλει πια γενικόλογες υποσχέσεις και λόγια του αέρα. Θέλει τολμηρές, προοδευτικές λύσεις. Έδωσα στη δημοσιότητα 21 συγκεκριμένες προτάσεις και 15 “πιστεύω”. Τοποθετήσεις που απαντούν στα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί από ανθρώπους που αντιλαμβάνονται το επείγον των προβλημάτων, ανθρώπους που έχουν δουλέψει πολύ στη ζωή τους».

«Ιδεολογία μου είναι το συμφέρον της χώρας», τονίζει σε άλλο σημείο της συνέντευξης και προσθέτει: «Εδώ ζω, εδώ θα ζήσει η κόρη μου, εδώ είναι οι φίλοι μου. Αυτή τη χώρα αγαπάμε και αυτή τη χώρα θα πρέπει να αλλάξουμε χωρίς να την γκρεμίσουμε.

» Το αριστερός ή δεξιός, είναι μια ταμπέλα που τις περισσότερες φορές, δεν λέει από μόνη της τίποτα. Και ο κ. Τσίπρας αριστερός δήλωνε και αγκαλιάστηκε με την Ακροδεξιά. Ας ασχοληθούμε λοιπόν με τις λύσεις και όχι με τις συζητήσεις για τις παλιές θεωρίες και τα παλιά συνθήματα».

Σχετικά, τέλος, με την πρόθεση του Γιώργου Καμίνη να παραμείνει στην δημαρχία της Αθήνας σε περίπτωση που εκλεγεί στην ηγεσία του φορέα, ο Σταύρος Θεοδωράκης δηλώνει ότι ξαφνιάστηκε από την πρόθεση του κ. Καμίνη να παραμείνει και στον δήμο. Προσθέτει: «Το να δημιουργήσεις ένα νέο κόμμα δεν μπορεί να είναι απογευματινή εργασία. Δεν είναι θέμα τυπικού ασυμβίβαστου. Πρέπει όλη μέρα -θα έλεγα και όλη νύχτα- να συνεργάζεσαι, να δουλεύεις, να μελετάς, να χτίζεις. Πώς μπορείς λοιπόν να είσαι και δήμαρχος της πρωτεύουσας; Μιας πόλης με συνεχή νέα προβλήματα; Δεν το έχω καταλάβει αυτό».

Ο νέος φορές «θα είναι ένας πολλαπλασιασμός»

Για τον νέο φορέα που θα προκύψει εξηγεί ότι «δεν θα είναι μια πρόσθεση. Θα είναι ένας πολλαπλασιασμός που θα παράγει ένα εντελώς νέο κόμμα». Θα μετέχουν όχι μόνο υφιστάμενα κόμματα (Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, ΚΙΔΗΣΟ), «αλλά θα είναι και πολλοί άλλοι που μέχρι σήμερα είναι ανένταχτοι. Και όλοι μαζί, ενωμένοι θα γράψουμε μια νέα ιστορία».

Ερωτάται ακόμη για το πώς η ψηφοφορία στην Βουλή για την ταυτότητα φύλου έδειξε ότι υπάρχουν πολλές και διαφορετικές φωνές στον χώρο και για το αν μπορούν να συνυπάρξουν στον ίδιο φορέα. Απαντά ότι «μακάρι οι διαφορές στη χώρα να αφορούσαν μόνο την ταυτότητα φύλου, αλλά αφορούν την ταυτότητα της χώρας. Οι συντηρητικοί μαζί και οι λαϊκιστές θέλουν μια χώρα περιορισμένης εμβέλειας που θα ασχολείται και θα τρώγεται με τα μικρά. Εγώ πάλι θέλω μια χώρα δυνατή, ανοιχτή, πλούσια, πρωτοπόρα στην περιοχή της και πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη. Και μαζί μου συμφωνούν εκατοντάδες χιλιάδες κεντροαριστεροί, σοσιαλδημοκράτες, φιλελεύθεροι, οικολόγοι, κεντρώοι».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης δηλώνει αισιόδοξος για την συμμετοχή των πολιτών στην ψηφοφορία για τον νέο φορέα και εκτιμά ότι θα έλθουν στις κάλπες «κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες».

Οπως επισημαίνει «το κλίμα σιγά- σιγά θερμαίνεται. Σε λίγες μέρες θα έχουμε και άλλα δύο debate μεταξύ των υποψηφίων. Πιστεύω ότι αυτή την φορά θα έρθουν όλοι. Ο κόσμος ρωτά, ενδιαφέρεται. Και αυτοί που φλερτάρουν με την ΝΔ και αυτοί που φεύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν στην ανάγκη ανανέωσης του πολιτικού συστήματος. Μυριάδες. Από αυτούς κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες θα έρθουν τελικά και θα ψηφίσουν στις 12 Νοέμβρη».

Ερωτώμενος για το αν ο κλασικός μαραθώνιος που θα διεξαχθεί την ίδια ημέρα θα εμποδίσει την προσέλευση των Αθηναίων, στρέφεται κατά αυτών που δεν ήθελαν την εξ αποστάσεως ψηφοφορία και «στη συνέχεια απαίτησαν ο πρώτος γύρος των εκλογών να γίνει την ημέρα του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος στην Αθήνα».

Ωστόσο εμφανίζεται αισιόδοξος ότι όλα αυτά «δεν θα εμποδίσουν τους πολίτες να φτάσουν στις κάλπες. Θα τρέξουμε λίγο παραπάνω και θα τα προλάβουμε όλα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...