870
Η ψηφοφρία θα γίνει αργά την Πέμπτη | Alexandros Michailidis / SOOC

Εκλογικός νόμος χωρίς «200» και σενάρια για πρόωρες κάλπες

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2016, 11:36
Η ψηφοφρία θα γίνει αργά την Πέμπτη
|Alexandros Michailidis / SOOC

Εκλογικός νόμος χωρίς «200» και σενάρια για πρόωρες κάλπες

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2016, 11:36

Μπορεί το πολιτικό σίριαλ της ανεύρεσης των 200 ψήφων με τους οποίους η απλή αναλογική θα εφαρμοζόταν από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση να πήρε τέλος, στο προσκήνιο έρχονται όμως και πάλι σενάρια εκλογών, με δεδομένη και την πρόθεση της κυβέρνησης να ανακοινώσει τις προτάσεις της για την συνταγματική αναθεώρηση.

Εν τω μεταξύ, η Βουλή καλείται αργά την Πέμπτη να ψηφίσει επί του νομοσχεδίου που καταργεί το μπόνους των 50 εδρών, διατηρεί το όριο εισόδου και ορίζει ψήφο από τα 17 έτη. Η συζήτηση στο σώμα διεξάγεται σε υψηλούς τόνους, με αντεγκλήσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και τη συζήτηση να περιστρέφεται γύρω και από πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες.

Τα σχέδια μετά την απομάκρυνση του στόχου των «200»

Οι δηλώσεις της Χρυσής Αυγής ότι θα αποχωρήσει από την ψηφοφορία του νομοσχεδίου απομάκρυναν οριστικά την πιθανότητα να εξασφαλιστούν τα δύο τρίτα των ψήφων που κατά το Σύνταγμα απαιτούνται για να ισχύσει ο νόμος από την επόμενη και όχι την μεθεπόμενη εκλογή.

Το Μέγαρο Μαξίμου σε ενημερωτικό σημείο την Τετάρτη μιλά για πολιτικό κατεστημένο που δεν επιθυμεί μία προοδευτική εξέλιξη, δηλαδή την θέσπιση ενός πραγματικά αναλογικού συστήματος. Προσθέτει δε ότι το κατεστημένο επιστράτευσε «αδιανόητα επιχειρήματα» για το ότι «η κυβέρνηση επιστρατεύει για την υλοποίηση των πολιτικών της επιδιώξεων την Χρυσή Αυγή» ή ότι «αναζητά αποστασίες, στήνοντας νέα Ιουλιανά».

Παράλληλα αναφέρεται ονομαστικά στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι και καλεί τα κόμματα «να αποφασίσουν αν θα ανοίξουν τον δρόμο για κυβερνήσεις προοδευτικής συνεργασίας, ή αν θα επιλέξουν να γίνουν ουρά της ΝΔ» οπότε, σύμφωνα με το Μαξίμου, θα αποκοπούν από τον προοδευτικό κόσμο και την εκλογική τους βάση.

Η κυβέρνηση, επισημαίνεται ακόμη στο σημείωμα, «δεν έχει κανένα άγχος για το αν οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το ισχύον εκλογικό σύστημα» ενώ εκτιμά ότι «οι αυτοδύναμες μονοκομματικές κυβερνήσεις έχουν κλείσει πλέον τον κύκλο τους». Κλείνοντας απευθύνεται ξανά στα δύο κόμματα καλώντας τα «να σκεφτούν τι τελικά θα επιλέξουν».

Παρά ταύτα, η αντιπολίτευση θεωρεί ότι αφενός η κυβέρνηση θέλει να φέρει έναν εκλογικό νόμο που θα της επιτρέπει να κυριαρχεί πολιτικά, ενώ πάντα θα μπορεί να πάει και σε δεύτερη αναμέτρηση αν από την πρώτη –όποτε γίνει- δεν προκύψει βιώσιμο σχήμα.

Το φθινόπωρο προβάλλεται πάλι σαν χρονικό ορόσημο σημαντικών εξελίξεων: είναι η ώρα της δεύτερης αξιολόγησης (για την οποία η κυβέρνηση έχει πει ότι πρέπει να ολοκληρωθεί ταχύτερα από την πρώτη), ενώ θα τεθούν επί τάπητος με τους θεσμούς καυτά θέματα, όπως τα εργασιακά. Παράλληλα, με τους πολίτες να είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν τις οφειλόμενες δόσεις σε εφορία και για τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και το θέμα των πλειστηριασμών ανοιχτό, το πολιτικό «κοκτέιλ» για την κυβέρνηση μπορεί να εκρηκτικό.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμούν δημοσιεύματα του Τύπου, η προκήρυξη πρόωρων εκλογών μπορεί να δώσει διέξοδο στην κυβέρνηση, ειδικά αν το πολιτικό κλίμα φθείρει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και περιορίσει τις πιθανότητες εκλογικής νίκης.

Εν τω μεταξύ, στις 25 Ιουλίου η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για την αναθεώρηση του Συντάγματος με επίκεντρο (και) την εκλογή και τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Με την πλευρά της κυβέρνησης να επιθυμεί αυξημένες αρμοδιότητες ακόμα και εκλογή από το λαό και την αντιπολίτευση (ακόμα και μέρος της εσωκομματικής) να διαφωνούν, ένα νέο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης θα μονοπωλήσει τις επόμενες εβδομάδες.

Αντεγκλήσεις στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο

Προέχει χρονικά, πάντως, η ψήφιση του εκλογικού νόμου αργά την Πέμπτη.

Ο νόμος, εκτός απροόπτου, θα περάσει με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, του ΚΚΕ, της Ενωσης Κεντρώων, του ανεξάρτητου Νίκου Νικολόπουλου και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (συνολικά 179).

Κατά της κατάργησης του μπόνους τάσσονται η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και οι ανεξάρτητοι Χάρης Θεοχάρης και Λεωνίδας Γρηγοράκος. Η Χρυσή Αυγή έχει δηλώσει ότι θα αποχωρήσει.

Την Τετάρτη η συζήτηση έγινε σε υψηλούς τόνους με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να ανταλλάσσουν κατηγορίες επί παντός επιστητού.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής επιτέθηκε σε «αυτούς που κυβέρνησαν τη χώρα για 20 χρόνια», υπονοώντας τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε βουλευτές της ΝΔ τους οποίους κατηγόρησε ότι «έχουν μεγάλη αδημονία να επιστρέψουν στις καρέκλες της εξουσίας». Επιπλέον, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μίλησε για μια «αυτοαποκαλούμενη Κεντροαριστερά, η οποία αποφασίζει την de facto συστράτευση με τη Δεξιά» μιλώντας για υποκριτική διαφοροποίηση του ΠΑΣΟΚ.

Η Ντόρα Μπακογιάννη, από την πλευρά της, έθεσε το ερώτημα, στην περίπτωση που ο νόμος ψηφιστεί και υλοποιηθεί, αν «θα μπορούσε να κυβερνηθεί η χώρα, όταν το κάθε κόμμα από τα τέσσερα που θα κυβερνούν θα έχει τη δυνατότητα να εκβιάσει τον πρωθυπουργό για το ένα ή το άλλο θέμα». Η ίδια επισήμανε εκ νέου ότι η ΝΔ, όταν γίνει κυβέρνηση, θα αρχίσει διάλογο για έναν νέο εκλογικό νόμο για την καλύτερη αναλογική εκπροσώπηση.

Στην παρέμβασή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «όχημα δόλιου πολιτικού καιροσκοπισμού». Απέκλεισε δε το ενδεχόμενο διπλών εκλογών λέγοντας ότι «θα αντιταχθούμε σε κάθε ανεύθυνη και μικροκομματική συμπεριφορά που οδηγεί σε πολιτικό αδιέξοδο».

Σε ό,τι αφορά τα άλλα κόμματα, η πρώην γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, υπογράμμισε ότι «ανεξάρτητα αν συμφωνούν ή διαφωνούν με τον εκλογικό νόμο, συναντιούνται σε ένα πράγμα, την κυβερνητική σταθερότητα». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπύρος Δανέλης χαρακτήρισε τον νόμο εργαλείο διαμόρφωσης του πολιτικού συστήματος και όχι μόνο των κοινοβουλευτικών συσχετισμών. Τέλος, ο εκπρόσωπος της Ενωσης Κεντρώων, αποκάλεσε το μπόνους των 50 εδρών «πλήρη νόθευση της λαϊκής βούλησης».

Την Πέμπτη αναμένονται οι τοποθετήσεις των αρχηγών, ενώ η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα με την ψηφοφορία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...