521
Mε «επίσκεψη» στα Ιμια οι Τούρκοι προετοιμάζουν το έδαφος για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα | ΙΝΤΙΜΕnews

Πρόσκληση σε Ερντογάν η Αθήνα – Πρόκληση στα Ιμια οι Τούρκοι

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2017, 10:26
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 03/11/2017, 11:25, 20:01
Mε «επίσκεψη» στα Ιμια οι Τούρκοι προετοιμάζουν το έδαφος για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα
|ΙΝΤΙΜΕnews

Πρόσκληση σε Ερντογάν η Αθήνα – Πρόκληση στα Ιμια οι Τούρκοι

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2017, 10:26
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 03/11/2017, 11:25, 20:01

Σε εξέλιξη είναι ακόμη μία «επίθεση φιλίας» από την Αγκυρα με αποκορύφωμα δύο υπερπτήσεις τουρκικών ελικοπτέρων πάνω από τα Ίμια, την ώρα που ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου βρίσκεται στη Θράκη και ενώ αναμένεται να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.

Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, το πρωί της Παρασκευής στις 07:59, τουρκικό ελικόπτερο AB-412 πέταξε πάνω από τα Ίμια, σε ύψος 100 ποδιών (30 μέτρα), και ακολούθως εξήλθε του FIR Αθηνών. Περίπου δύο ώρες αργότερα, στις 09:41, σημειώθηκε και δεύτερη υπέρπτηση σε ύψος 800 ποδιών (250 μέτρων).

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών με αφορμή την κοινή στρατιωτική άσκηση Ελλάδος – Αιγύπτου, στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορούσε την Αθήνα για παραβίαση του διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών!

Στην ανακοίνωσή του με αφορμή την διακλαδική άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου «Μέδουσα 5» που διεξάγεται μέχρι τις 4 Νοεμβρίου στη θαλάσσια περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου γύρω από τη Ρόδο, το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι πρόκειται για αποστρατικοποιημένη περιοχή επικαλούμενο την συμφωνία των Παρισίων το 1947 που, όπως λέει, απαγορεύει στρατιωτική δραστηριότητα στη Ρόδο.

Σημειώνει μάλιστα ότι έστειλε προειδοποίηση στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα «για να υπενθυμίσουμε ότι πρέπει να αποφεύγονται οι μονομερείς ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο».

Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Να αποφασίσει επιτέλους να συμπεριφέρεται με βάση τη διεθνή νομιμότητα και τις αρχές της καλής γειτονίας καλεί την Τουρκία το υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στην προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

«Η Ελλάδα, όπως κάθε άλλο κυρίαρχο κράτος», τονίζει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών «θεωρεί αυτονόητο δικαίωμά της τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αποτελεσματική προάσπιση της κυριαρχίας και εδαφικής της ακεραιότητας, στη βάση των προβλέψεων της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών».

Υπενθυμίζει δε στη γειτονική χώρα -που επικαλείται τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947, η οποία απαγορεύει στρατιωτική δραστηριότητα στη Ρόδο- «ότι δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947 και συνεπώς δεν αντλεί κανένα δικαίωμα εξ αυτής».
Το βράδυ της Πέμπτης το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας είχε εκδώσει προκλητική ανακοίνωση με αφορμή την διακλαδική άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου «Μέδουσα 5» που διεξάγεται μέχρι τις 4 Νοεμβρίου στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Και όλα αυτά την ώρα που ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου βρίσκεται -για μία ακόμη επίσκεψη τούρκου αξιωματούχου- στην Θράκη και ενώ είναι σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις σε διπλωματικό επίπεδο για τον καθορισμό των τελευταίων λεπτομερειών και της ημερομηνίας της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα (μετά την αποδοχή της πρόσκλησης Κοτζιά από τον τούρκο πρόεδρο). Σύμφωνα μάλιστα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, Ερντογάν και Παυλόπουλος αναμένεται να υπογράψουν και πρωτόκολλο ή συμφωνία φιλίας!

Ο Χακάν Τσαβούσογλου επισκέπτεται την Κομοτηνή μετά τις συναντήσεις που είχε την Πέμπτη με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη κατά τις οποίες συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες της επικείμενης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην ελληνική κυβέρνηση επικρατεί προβληματισμός τόσο για την επίσκεψη του κ. Τσαβούσογλου στην Κομοτηνή και τις συναντήσεις που θα έχει με τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας όσο και για την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τη ναυτική άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου «Μέδουσα 5».

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να μη γίνει δεκτός ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης από τον Πρωθυπουργό, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...