1245
Πρίντεζης και Σπανούλης πανηγυρίζουν. Εχουν κάθε λόγο | ΙΝΤΙΜΕSPORTS/ΒΗΧΟΣ ΝΙΚΟΣ

Η θρυλική επανάσταση της 25ης Μαρτίου

Sportscaster Sportscaster 26 Μαρτίου 2016, 12:26
Πρίντεζης και Σπανούλης πανηγυρίζουν. Εχουν κάθε λόγο
|ΙΝΤΙΜΕSPORTS/ΒΗΧΟΣ ΝΙΚΟΣ

Η θρυλική επανάσταση της 25ης Μαρτίου

Sportscaster Sportscaster 26 Μαρτίου 2016, 12:26

Στη θέση του Ολυμπιακού, οι περισσότερες ομάδες της Ευρωλίγκας θα είχαν υποταχθεί στη μοίρα τους. Επειτα από μια σειρά αναπάντεχων αποτελεσμάτων και απογοητευτικών εμφανίσεων, ο Μάρτιος τον βρήκε με το ενάμισι πόδι στον αποκλεισμό. Μετά τη δεύτερη ήττα από την Μπάμπεργκ, απαγορευόταν να χάσει έστω κι ένα από τα υπόλοιπα τέσσερα παιχνίδια. Την περασμένη αγωνιστική νίκησε στο Κάουνας -τη Ζαλγκίρις- αλλά σιγά τα ωά… Το ματς «ζωής και θανάτου» ήταν το χθεσινοβραδινό (25 Μαρτίου) κόντρα στην πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ρεάλ, που επίσης καιγόταν για τη νίκη.

Σε αυτή τη μάχη, λοιπόν, ο Ολυμπιακός πήγε… τραγουδώντας. Με τους οπαδούς του να έχουν εξαφανίσει τα εισιτήρια από την πρώτη μέρα που κυκλοφόρησαν (την περασμένη Δευτέρα) και να έχουν στήσει -στο κατάμεστο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας- ένα πάρτι βέβαιου θριάμβου. Γιατί τέτοια σιγουριά; Επειδή ξέρουν την ομάδα τους καλύτερα από τον καθέναν: τις καλύτερες παραστάσεις της τις φυλάει για κάτι τέτοιους αγώνες, που η μπάλα… καίει.

Ο Ολυμπιακός δεν νίκησε (99-84) απλώς, αλλά έκανε το καλύτερο φετινό παιχνίδι του. Εστω το δεύτερο καλύτερο, διότι υπάρχει και αυτό το σούπερ 40λεπτο κόντρα στον Παναθηναϊκό. Ιδίως στο πρώτο ημίχρονο ήταν ομάδα ΝΒΑ. Κυριάρχησε στο παρκέ, υπερκάλυψε τη διαφορά της ήττας του στη Μαδρίτη (12 πόντοι) και έμεινε «ζωντανός» στη διοργάνωση. Πλέον, με δυο νίκες στα ματς που απομένουν, θα βρεθεί στα play-offs. Ο,τι κι αν κάνουν στους δικούς τους αγώνες οι αντίπαλοί του. Μάλιστα, με έναν ευνοϊκό συνδυασμό αποτελεσμάτων, μπορεί να προκριθεί ακόμη και με πλεονέκτημα έδρας.

Φάνηκε από την ανατολή του ματς, οτι ο Ολυμπιακός αρνείται να παραδοθεί. Η άμυνά του έκλεισε όλους τους διαδρόμους των ισπανών προς το καλάθι του, σε σημείο που η Ρεάλ επιχείρησε 31 σουτ από τη γραμμή των 6,75 μέτρων – περίπου όσες ήταν και οι προσπάθειές της για δίποντο (32). Την ίδια χρονική περίοδο ο Ολυμπιακός είχε φυσιολογική αναλογία (23 τρίποντα – 43 δίποντα). Στην επίθεση, οι επιλογές του άγγιξαν το τέλειο. Το τέλος του πρώτου ημιχρόνου βρήκε τους «ερυθρόλευκους» με παραγωγή 53 πόντων. Και με μόλις ένα λάθος. Πραγματικά απίστευτο. Σκόραραν και οι 11 παίκτες που έριξε στον αγώνα ο Σφαιρόπουλος, οκτώ από αυτούς μοίρασαν ασίστ και εννέα πήραν ριμπάουντ – με πρώτο και καλύτερο (9) τον Παπανικολάου. Δυσκολεύομαι να θυμηθώ πρόσφατο αγώνα μπάσκετ, στον οποίο έπαιξαν 11 παίκτες χωρίς να υστερήσει κανείς. Τα στατιστικά επιβεβαιώνουν την απόλυτη κυριαρχία του Ολυμπιακού: ήταν ανώτερος στα τρίποντα (47%, έναντι 38% των ισπανών), πήρε 14 περισσότερα ριμπάουντ (44-30) και έδωσε δυο ασίστ περισσότερες (17-15). Στο τέλος του ματς, ο προπονητής του Ολυμπιακού μάρκαρε με κόκκινο έναν αριθμό που -κατά τη γνώμη του- έχει ιδιαίτερη σημασία: «Η ετοιμότητα, η θέληση και η συγκέντρωση είναι απαραίτητα στοιχεία για να πάρεις 17 επιθετικά ριμπάουντ».

Η Ρεάλ ήταν το… φάντασμα της ομάδας που πριν από 10 μήνες είχε νικήσει τον Ολυμπιακό στο «Παλάθιο ντε Ντεπόρτες». Το παιχνίδι του Ολυμπιακού έκανε την πρωταθλήτρια Ευρώπης να μοιάζει με ομάδα της σειράς. Επί 40 λεπτά ήταν πίσω στο σκορ, και στα 36 εξ αυτών με διψήφια διαφορά. Ποια; Η Ρεάλ! Η οποία πριν από 15 ημέρες βρέθηκε να χάνει από την Μπαρτσελόνα με 31-6, αλλά στην τρίτη περίοδο είχε επιστρέψει στο ματς με προβάδισμα έξι πόντων. Αν διακρίθηκε σε κάτι χθες, αυτό ήταν οι τεχνικές ποινές για την ασταμάτητη γκρίνια των παικτών και των προπονητών της. Ετσι, για ακόμη μια φορά, ο Πάμπλο Λάσο έφυγε από τον Πειραιά με σκυμμένο το κεφάλι. Μέχρι κούπα της Ευρωλίγκας έχει σηκώσει ο βάσκος κόουτς των καστιγιάνων, όμως ποτέ δεν κατάφερε να νικήσει τον Ολυμπιακό στο «σπίτι» του. Πίστεψε οτι αυτή τη φορά θα τον βρει στα χάλια του -όπως πολλοί περίμεναν- αλλά ατύχησε. Επεσε θύμα της… θρυλικής επανάστασης της 25ης Μαρτίου.

1434018
Σκληρές μάχες στο παρκέ του ΣΕΦ. Ο Ολυμπιακός βγήκε θριαμβευτής (INTIMESPORTS/MATTHAIOS YORGOS)

Ο Ολυμπιακός κέρδισε και παίκτες, με πρώτο τον εορτάζοντα Βαγγέλη Μάντζαρη. Ο 26χρονος διεθνής γκαρντ, ο οποίος… αγνοείτο αγωνιστικά από το ματς της Βιτόρια με τη Λαμποράλ (2η αγωνιστική), σμπαράλιασε την άμυνα της Ρεάλ Μαδρίτης στην καλύτερη φετινή του εμφάνιση. Τελείωσε το ματς με 19 πόντους, επίδοση που αποτελεί νέο ρεκόρ καριέρας (η προηγούμενη, με 15, ήταν τον μακρινό Νοέμβριο του 2014, στην αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τη Γαλατασαράι). Πέρα από τους 19 πόντους, (6/6 τρίποντα, 1/2 βολές), είχε 5 ριμπάουντ, μία ασίστ και δυο λάθη. Βεβαίως, το πιο εντυπωσιακό στοιχείο στη στατιστική του Μάντζαρη ήταν η εκπληκτική ευστοχία του πίσω από τα 6,75μ. Αυτό το «έξι στα έξι» φαίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακό, αν αναλογιστεί κάποιος πως το τελευταίο εύστοχο τρίποντο του Μάντζαρη στην Ευρωλίγκα ήταν στις 28 Ιανουαρίου. Πάλι εναντίον της Ρεάλ, στον πρώτο γύρο του «ΤΟΡ 16».

Ο άλλος παίκτης που έλαμψε χθες -αν και κανείς δεν υστέρησε- ήταν ο Χακίμ Ουόρικ. Εφτασε στον Πειραιά την τελευταία στιγμή της περιόδου των μετεγγραφών, και δείχνει ότι θα βοηθήσει πολύ περισσότερο από τον Σον Τζέιμς. Ισως επειδή πρόκειται για έναν πιο αθλητικό παίκτη. Πάντως, στην εμφάνιση του Ουόρικ αναφέρθηκε ιδιαιτέρως και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος: «Εχει παίξει και σε άλλα παιχνίδια καλά, όμως το σημερινό (χθεσινό) ήταν το καλύτερό του παιχνίδι. Είναι πολύ καλός αθλητής, έχει σωστή σκέψη και εμπειρία, και όσο μαθαίνει τους συμπαίκτες του, θα παίζει καλύτερα». Κόντρα στις συνήθειές του, ο κόουτς του Ολυμπιακού έκανε ιδιαίτερη μνεία και σε μερικούς ακόμη: «Ο Ολυμπιακός είναι ομάδα συνόλου, στηρίζεται σε παιδιά με εμπειρία και έχει ηγέτη τον Σπανούλη. Ο Ολυμπιακός είναι ένα δόρυ και ο Σπανούλης είναι η αιχμή του. Ο Πρίντεζης, ο Μάντζαρης και ο Παπανικολάου έχουν εμπειρία και παραστάσεις από αυτό το επίπεδο, και αποτελούν τον ισχυρό μας κορμό».

Και τώρα; Τώρα… θρίλερ. Η πενταπλή ισοβαθμία από την τρίτη έως την έβδομη θέση (Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Μπάμπεργκ, Ολυμπιακός και Χίμκι) προϊδεάζει για χιτσκοκικό φινάλε. Για τον Ολυμπιακό, το καλό νέο -μετά τη νίκη επί της Ρεάλ- είναι πως αν νικήσει στους δυο αγώνες που απομένουν, με τη Χίμκι στη Ρωσία και την ΤΣΣΚΑ στο ΣΕΦ, η πρόκριση θα είναι δική του, ανεξαρτήτως των υπόλοιπων αποτελεσμάτων. Το κακό νέο είναι οτι εάν ηττηθεί από τη Χίμκι, δεν σώζεται με τίποτα. Κι ας υπάρχουν κάποια σενάρια που μιλούν για το αντίθετο. Σε αυτή την -απευκταία- περίπτωση, θα έχει να θυμάται οτι ταπείνωσε τη Ρεάλ Μαδρίτης αλλά τον άφησε εκτός play-offs (για πρώτη φορά έπειτα από 11 χρόνια ανελλιπούς παρουσίας) η… Ζαλγκίρις, που τον νίκησε στο ΣΕΦ.

Πέρα από την πρόκριση, ο Ολυμπιακός μπορεί να κατακτήσει ακόμη και τη δεύτερη θέση, που δίνει πλεονέκτημα έδρας στην επόμενη φάση. Για να γίνει αυτό, πρέπει να συμβούν τα εξής: Ο Ολυμπιακός να κάνει το «δυο στα δυο», με Χίμκι και ΤΣΣΚΑ. Η Ρεάλ να κάνει το ίδιο, νικώντας τη Λαμποράλ και τη Χίμκι. Η Λαμποράλ να χάσει, εκτός από το ματς με τη Ρεάλ, και αυτό με την Μπάμπεργκ. Και η Μπαρτσελόνα να νικήσει την Μπάμπεργκ και τη Ζαλγκίρις. Τότε θα έχουμε τετραπλή ισοβαθμία Ολυμπιακού, Λαμποράλ, Μπαρτσελόνα και Ρεάλ (πίσω από την πρώτη ΤΣΣΚΑ), η «βασίλισσα» θα μείνει απέξω και ο Ολυμπιακός θα τερματίσει δεύτερος στον όμιλό του.

Ακόμα και πρώτος μπορεί να βγει ο Ολυμπιακός, σε πενταπλή ισοβαθμία με την ΤΣΣΚΑ, τη Λαμποράλ, την Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ. Αλλά αυτό το σενάριο προϋποθέτει οτι η ΤΣΣΚΑ θα χάσει στη Μόσχα από τη Ζαλγκίρις (και την τελευταία αγωνιστική στο ΣΕΦ, βεβαίως). Οπότε, ας μην το συζητάμε…

Η ουσία είναι, οτι ο Ολυμπιακός υποχρεούται να νικήσει -την προσεχή Πέμπτη στη Μόσχα- μια ομάδα με μπόλικη ποιότητα, που τα τελευταία χρόνια έχει ξοδέψει πολλά χρήματα για να καταφέρει να δει το ευρωπαϊκό μπάσκετ από την κορυφή, αλλά δείχνει ανήμπορη -ακόμη- να εξαργυρώσει αυτή την επένδυσή της με μεγάλες νίκες. Η Χίμκι χάνεται, αν χάσει για δεύτερη φορά από την ελληνική ομάδα, και η αλήθεια είναι πως ποτέ στην ιστορία της δεν έχει νικήσει σε ένα τόσο καθοριστικό ματς. Σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό, ο οποίος διαχειρίζεται τους «do or die» αγώνες καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή ομάδα την τελευταία πενταετία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...