468
Το 2016 αναμένεται να επανακυκλοφορήσει στη Γερμανία το «Μein Kampf» του Αδόλφου Χίτλερ | AFP/Getty

Επόμενο μάθημα, «Ο Αγών μου»

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2015, 11:44
Το 2016 αναμένεται να επανακυκλοφορήσει στη Γερμανία το «Μein Kampf» του Αδόλφου Χίτλερ
|AFP/Getty

Επόμενο μάθημα, «Ο Αγών μου»

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2015, 11:44

Η ιδέα κουβαλάει μπόλικη δόση ίντριγκας και επειδή το θέμα είναι «καυτό» στις ημέρες μας, εκ των πραγμάτων ξεσήκωσε, αίφνης, πολλές και αντικρουόμενες αντιδράσεις. Πώς θα ήταν αν στα γερμανικά σχολεία έμπαινε ως «κανονικό» μάθημα η ανάγνωση του περιβόητου βιβλίου του Αδόλφου Χίτλερ «Ο Αγών μου»;

Η πρόταση δεν ήρθε από κάποια εξτρεμιστική ακροδεξιά φράξια που προσπαθεί να κερδίσει νέους υποστηρικτές, αλλά από τον επίσημο σύλλογο γερμανών καθηγητών και φυσικά δεν θέλει να λειτουργήσει ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τις θηριωδίες του Χίτλερ.

Το σκεπτικό των δασκάλων, όπως εκτίθεται και στο σχετικό ρεπορτάζ που φιλοξενεί η βρετανική εφημερίδα Guardian, είναι ότι αν είναι να μάθουν οι νέοι της Γερμανίας για την επίσημη ιστορία τους (άρα και για τον Χίτλερ), καλό είναι να το μάθουν μέσα στο σχολείο, από εξειδικευμένους δασκάλους, έτσι ώστε να μην τους δημιουργηθεί μια στρεβλή άποψη για τα δεινά του παρελθόντος.

Επί του παρόντος η αντισημιτική διατριβή του Χίτλερ δεν κυκλοφορεί τυπωμένη στη Γερμανία, κάτι που εξακολουθεί να ισχύει από το πέρας του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και εντεύθεν. Παρά ταύτα, μια σχολιογραφημένη έκδοση του βιβλίου αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2016.

Τα δικαιώματα του βιβλίου ανήκουν εδώ και 70 χρόνια στην κυβέρνηση της Βαυαρίας, η οποία μέχρι τώρα έχει αρνηθεί οποιαδήποτε πιθανότητα επανέκδοσης του βιβλίου. Επειδή, όμως, τα δικαιώματα εκπνέουν το 2015, ήδη, έχει διαφημιστεί αυτή η νέα έκδοση του «Mein Kampf» που περιλαμβάνει πλήθος σχολίων από τους συγγραφείς που έχουν αναλάβει το έργο. Είναι δεδομένο πως οι δύο πλευρές θα καταλήξουν στα δικαστήρια με την κυβέρνηση της Βαυαρίας να επιμένει στην απαγόρευση επανακυκλοφορίας του επίμαχου βιβλίου.

Από την άλλη, το Ινστιτούτο Μοντέρνας Ιστορίας του Μονάχου, επιθυμεί να εκδώσει το βιβλίο τον προσεχή Ιανουάριο και να προσαρτήσει σε αυτό 3.500 σημειώσεις που θα εξηγούν το γιατί και το διότι του φρενιτιώδους πονήματος του Χίτλερ.

Μέλη του συλλόγου των καθηγητών μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, αναφέρουν πως η λογική τους είναι να προωθήσουν τη διδασκαλία του αμφιλεγόμενου κομματιού σε παιδιά 16 ετών, έτσι ώστε να αποκρουστεί πλήρως η προπαγάνδα των νεοναζιστών και να περιοριστεί η τάση των νέων προς τον εξτρεμισμό.

Υπάρχουν, βέβαια, και αντικρουόμενες απόψεις σαν και αυτή της επικεφαλής της Εβραϊκής Κοινότητας της Γερμανίας, Σαρλότ Κνόμπλοχ, η οποία, μιλώντας επίσης στην Handelsbatt, σημειώνει πως η διδασκαλία του εν λόγω βιβλίου θα είναι μια ανεύθυνη πράξη.

Ο νομικός Ερνστ Ντίτερ Ρόσμαν, υπεύθυνος του τομέα της Παιδείας στο κόμμα των Σοσιαδημοκρατών, τάσσεται υπέρ της άποψης των καθηγητών. «Το Mein Kampf είναι ένα τερατώδες και τραγικό βιβλίο. Ωστόσο, η δουλειά της σύγχρονης εκπαίδευσης είναι να βγάζει τη μάσκα από τους μηχανισμούς της προπαγάνδας και να δείχνει την αντισιμιτική και την απάνθρωπινη πολεμική του βιβλίου».

Για να καταλήξει: «Σε εποχές έντονου λαϊκισμού, το να διδάσκει κανείς τις ανθρωπιστικές και τις δημοκρατικές αξίες είναι κάτι απαραίτητο. Μια κριτική ανάλυση του βιβλίου του Χίτλερ θα ενδυναμώσει την αντίστασή μας στους κινδύνους και τους λογής πειρασμούς».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...