412
Δεν υπάρχει κάποιο φάρμακο ή άλλου τύπου θεραπεία που να αντιμετωπίζει τη νόσο Αλτσχάιμερ | Shutterstock

Θεραπεία με οξυγόνο φέρεται να καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2021, 19:39
Δεν υπάρχει κάποιο φάρμακο ή άλλου τύπου θεραπεία που να αντιμετωπίζει τη νόσο Αλτσχάιμερ
|Shutterstock

Θεραπεία με οξυγόνο φέρεται να καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2021, 19:39

Η νόσος Αλτσχάιμερ θα μπορούσε να επιβραδυνθεί ή ακόμη και να αναστραφεί, με τη χορήγηση ιατρικού οξυγόνου στους ασθενείς μέσω ειδικών θαλάμων συμπίεσης (υπερβαρικών), υποστηρίζουν ισραηλινοί επιστήμονες.

Την είδηση φέρνει στη δημοσιότητα η βρετανική Telegraph, η οποία επικαλείται έρευνα που έκαναν οι ειδικοί σε μικρή ομάδα ατόμων με συμπτώματα ήπιας γνωστικής διαταραχής, προστάδιο της Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, με επικεφαλής τη δρα Ρόνιτ Σαπίρα, από τη Σχολή Νευροβιολογίας και Βιοχημείας, μελέτησαν έξι άτομα άνω των 60 ετών που είχαν ήδη εμφανίσει συμπτώματα γνωστικής διαταραχής.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επιστημονική επιθεώρηση Aging, έπειτα από 60 συνεδρίες με υπερβαρικό οξυγόνο στη διάρκεια 90 ημερών, η ροή του αίματος στον εγκέφαλο των έξι ατόμων βελτιώθηκε κατά μέσο όρο 20%. Επίσης, τα τεστ μνήμης, στα οποία υποβλήθηκαν στη συνέχεια, έδειξαν μέση βελτίωση των γνωσιακών ικανοτήτων τους κατά 16,5%.

Πριν από τις πρώτες μελέτες σε ανθρώπους, οι ερευνητές έκαναν πειράματα σε ζώα. Σε αυτά υποβλήθηκαν σε διάφορες δοκιμασίες 15 γενετικά τροποποιημένα τρωκτικά, που εμφάνιζαν συμπτώματα παρόμοια με της νόσου Αλτσχάιμερ. Η θεραπεία με οξυγόνο απέτρεψε τη δημιουργία των τοξικών πλακών βήτα-αμυλοειδούς στον εγκέφαλό τους, ενώ διευκόλυνε και την απομάκρυνσή τους, όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα. Οι πλάκες βήτα-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο είναι αυτές που προκαλούν τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ.

Μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου που δείχνουν τις διαφορές πριν και μετά τη θεραπεία με οξυγόνο

Η επιστημονική ομάδα εκτιμά ότι η θεραπεία λειτουργεί αλλάζοντας τη δομή των αγγείων του εγκεφάλου και τα διευρύνει ώστε να μπορεί να περάσει περισσότερο αίμα.

«Ανακαλύψαμε για πρώτη φορά ότι το υπερβαρικό οξυγόνο μειώνει τον ρυθμό εξέλιξης και καθαρίζει τις πλάκες του βήτα-αμυλοειδούς από τον εγκέφαλο. Δεν νομίζω βέβαια ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να θεραπευτεί η νόσος Αλτσχάιμερ, αλλά πιθανόν μπορεί να επιβραδυνθεί σημαντικά η εξέλιξη και η σοβαρότητά της. Χρειάζονται περαιτέρω μελέτες, όμως οι άνθρωποι ίσως αρχίσουν να ωφελούνται από την οξυγονοθεραπεία σε λίγα μόνο χρόνια», δήλωσε ο Γιούρι Ασέρι, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Sackler του Τελ Αβίβ.

Μέχρι στιγμής, η θεραπεία δεν έχει δοκιμαστεί σε ασθενείς με κανονική νόσο Αλτσχάιμερ και θα πρέπει να διεξαχθούν μεγάλες κλινικές δοκιμές, προτού επιβεβαιωθεί ότι οι ισραηλινοί επιστήμονες έχουν δίκιο.

Μεταξύ άλλων, όπως επεσήμανε και η δρ Ντέμπορα Τόιμπερ του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν στη Νεγκέβ του Ισραήλ, δεν είναι βέβαιο ότι η μείωση ή και η εξαφάνιση των πλακών βήτα-αμυλοειδούς από τον εγκέφαλο θα σημάνει και την αποτροπή της Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, το υπερβαρικό οξυγόνο δεν είναι ευρέως διαθέσιμο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...