660
Ο τοίχος των πεσόντων πρακτόρων της CIA: τέσσερα από αυτά τα αστέρια αφορούν τους κατασκόπους της επιχείρησης «Βράχος» του 2008   | Wikipedia

Τα κύματα ή οι Κινέζοι κατάπιαν τους πράκτορες της CIA;

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2020, 11:00
Ο τοίχος των πεσόντων πρακτόρων της CIA: τέσσερα από αυτά τα αστέρια αφορούν τους κατασκόπους της επιχείρησης «Βράχος» του 2008  
|Wikipedia

Τα κύματα ή οι Κινέζοι κατάπιαν τους πράκτορες της CIA;

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2020, 11:00

Πρόκειται για πολυκαιρισμένη ιστορία μεν, του 2008, η οποία όμως τώρα έρχεται στο φως και επιπροσθέτως αποκαλύπτει δύο πράγματα που οι περισσότεροι τα… μυριζόμαστε από τις χαραμάδες που ανοίγει επίτηδες η σχετική μυθοπλασία των αμερικανικών τηλεοπτικών σειρών.

Πρώτον, ότι η αμερικανική Kεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών, η CIA, διαθέτει και… ναυτιλιακό κλάδο και, δεύτερον, ότι η εν λόγω μυστική υπηρεσία βρίσκεται σε ενδοοικογενειακό ανταγωνισμό με την αντίστοιχη υπηρεσία πληροφοριών του αμερικανικού Ναυτικού. (Λες και βλέπουμε τηλεόραση δεν είναι;)

Η αποστολή που προετοίμασε και εξετέλεσε με τέσσερις κατασκόπους το… maritime branch της CIA αφορούσε την τοποθέτηση συσκευής παρακολούθησης σε ένα κομμάτι ξηράς βορείως της νήσου Λουζόν των Φιλιππίνων, αλλά και την εσωτερική ανάγκη αυτής της υπο-υπηρεσίας να δικαιολογήσει την ύπαρξή της μέσα στο λαβυρινθώδες οικοδόμημα της αμερικανικής γραφειοκρατίας.

Υποτίθεται ότι ήταν αποστολή κατάλληλη για να αποδείξει την αξία της. Αλλά δεν ήταν. Διότι αυτοί οι τέσσερις αμερικανοί κατάσκοποι της μυστικής αποστολής στον Ειρηνικό Ωκεανό δεν επέστρεψαν ποτέ στις ΗΠΑ – ούτε σε bodybags. Ή τους κατάπιε η καταιγίδα ή τους συνέλαβαν οι Κινέζοι. Το Yahoo News εξιστόρησε τα διαδραματισθέντα.

Το εμπορικό καμουφλάζ των τεσσάρων ήταν απλό: η πώληση ενός σκάφους σε φανταστικούς ιάπωνες πελάτες. Ετσι μπαρκάρισαν με δωδεκάμετρο σκαρί από ένα λιμάνι της Μαλαισίας και με προορισμό, τάχα, τις ιαπωνικές ακτές, ενώ ο πραγματικός σκοπός τους ήταν η τοποθέτηση της εν λόγω συσκευής παρακολούθησης –η οποία είχε εμφάνιση βράχου!– σε ένα σημείο διεκδικούμενο από τους Κινέζους.

Η περιοχή του κατασκοπευτικού πρότζεκτ «Βράχος», του 2008, εκεί δηλαδή όπου και σήμερα μαίνεται ο νέος Ψυχρός Πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας (Yahoo News)

Με αυτόν τον «βράχο» θα ήλεγχαν τη δραστηριότητα του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή. Σημειωτέον ότι εκεί οι Κινέζοι από χρόνια έχουν «φυτέψει» στη θάλασσα πολλά τεχνητά νησιά, σε ένα πρότζεκτ επέκτασης των χωρικών υδάτων τους!

Φευ, οι επιβαίνοντες στο καρυδότσουφλο κατάσκοποι της CIA Στίβεν Στάνεκ, Μάικλ Πέρις, Τζέιμι ΜακΚόρμικ και Ντάνιελ Μικς βρήκαν στη ρότα τους τυφώνα – κάτι μάλλον χειρότερο από τους κινέζους στρατιωτικούς ανακριτές, αφού δεν παίρνει από λόγια σε όποια γλώσσα και να του μιλήσεις. Και, έτσι, μοιραίως, κάποια στιγμή το στίγμα τους έσβησε.

Οι Αμερικανοί ζήτησαν τη συνεργασία της Ιαπωνίας, όμως τα περιπλέοντα σκάφη πρώτα και κατόπιν τα διάφορα σωστικά μέσα που επιστρατεύτηκαν δεν βρήκαν τίποτα. Στην Ουάσινγκτον, οι υπηρεσιακές κεφαλές πίστεψαν ότι οι τέσσερις μυστικοί πράκτορες πνίγηκαν στη φουρτούνα, έτσι, λίγους μήνες αργότερα, ειδοποίησαν τους συγγενείς τους. Ομως δεν τους πίστεψαν όλοι.

Στίβεν Στάνεκ και Μάικλ Πέρις (U.S. Navy Seabook, U.S. Merchant Marine Academy)

Η κατασκοπική περιπέτεια συνεχίστηκε από τη γιαγιά του Πέρις, η οποία είπε ότι είναι πολύ πιθανόν ο εγγονός της και οι συνάδελφοί του να μη χάθηκαν στη λυσσασμένη θάλασσα, αλλά να έχουν συλληφθεί από τους Κινέζους. Η CIA πάντως υποδηλώνει, όπως μπορεί, ότι έχει κλείσει οριστικά την υπόθεση, αφού τα αστέρια των τεσσάρων (ανώνυμα λόγω του εν υπηρεσία θανάτου) τα ανάρτησε κιόλας στον τοίχο των πεσόντων. The case is closed.

Μόνο η συγκεκριμένη υπόθεση έκλεισε όμως, να εξηγούμεθα. Διότι ο νέος Ψυχρός Πόλεμος συνεχίζεται αμείωτος στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Υστερα από μια ντουζίνα χρόνια η τεχνολογία προόδευσε, έτσι οι επιχειρήσεις του τύπου «Βράχος», οι οποίες εξ ορισμού ήταν έρμαια δεκάδων μεταβλητών, όπως ο φονικός τυφώνας, θυμίζουν κατασκοπική προϊστορία. Πλέον δεν χρειάζεται ανάληψη κανενός ρίσκου. Υπάρχουν τα ρομποτάκια, υπάρχουν και τα drones – υπεριπτάμενα και υποθαλάσσια.

Το 2016, το κινεζικό Πολεμικό Ναυτικό ανέσυρε ένα αμερικανικό υποθαλάσσιο drone από τον Ειρηνικό Ωκεανό, παρουσιάζοντάς το σαν όργανο παρακολούθησης των κινεζικών πλοίων. Το περιστατικό συνέβη 50 ναυτικά μίλια μακριά από τις ακτές των Φιλιππίνων. Εξ αυτού συνάγεται ότι η υποθαλάσσια κατασκοπεία που λαμβάνει χώρα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας έχει εξελιχθεί σε βαθμό αυτοματοποίησης, χωρίς κίνδυνο για τους μυστικούς πράκτορες εκατέρωθεν.

Οσον αφορά το κατασχεθέν από του Κινέζους drone, το Πεντάγωνο το ζήτησε πίσω, εννοείται, ισχυριζόμενο ότι δεν πρόκειται γιο εργαλείο κατασκοπείας αλλά για ένα σύστημα συλλογής ωκεανογραφικών δεδομένων. Οι Κινέζοι το παρέδωσαν στους Αμερικανούς σε διεθνή ύδατα, λίγες ημέρες αργότερα. Κανέναν πρόβλημα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...