487
Το αμιγώς ηλεκτρικό μονοθέσιο της εταιρείας που συμμετέχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Formula E |

Πώς να γίνεις ταχύτερος βελτιώνοντας τον εγκέφαλο – Οχι του αυτοκινήτου, αλλά τον δικό σου

Το αμιγώς ηλεκτρικό μονοθέσιο της εταιρείας που συμμετέχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Formula E
|

Πώς να γίνεις ταχύτερος βελτιώνοντας τον εγκέφαλο – Οχι του αυτοκινήτου, αλλά τον δικό σου

Μέχρι τώρα ίσως έχεις ακούσει για τον εγκέφαλο του αυτοκινήτου σου, τη λεγόμενη ECU – ελληνιστί Electronic Control Unit. Στην πραγματικότητα, μάλιστα, τα σύγχρονα αυτοκίνητα δεν έχουν μόνο έναν εγκέφαλο, όπως πιθανόν κάποιοι νομίζουν, αλλά πολλούς. Από τις κλειδαριές μέχρι τα φώτα, παντού υπάρχει και ένας τέτοιος.

Ομως ο σημαντικότερος όλων είναι αυτός που βρίσκεται εντός μας. Και είναι αυτός στον οποίο αυτή τη φορά ένα επαναστατικό πρότζεκτ των Ιαπώνων έχει κάνει ζουμ-ιν. Πολύ συνοπτικά, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές η Nissan εξελίσσει ένα πρόγραμμα που εστιάζει στην εγκεφαλική λειτουργία και ανάπτυξη της ανατομίας για τους οδηγούς της στην ομάδα της ηλεκτρική Formula E, τον 32χρονο Ελβετό Σεμπαστιέν Μπουεμί και τον 28χρονο βρετανό Όλιβερ Ρόουλαντ.

Η παρουσίαση του προγράμματος Nissan Brain to Performance επί της γιγαντοοθόνης

Το πρόγραμμα, που ονομάζεται «Nissan Brain to Performance», χρησιμοποιεί προηγμένη απεικόνιση και ανάλυση εγκεφάλου για να προσδιορίσει τις ανατομικές ιδιαιτερότητες των οδηγών της. Το πρόγραμμα στοχεύει στην εξατομικευμένη ανάπτυξη μιας βελτιστοποιημένης εκπαίδευσης για την ενίσχυση των λειτουργιών του εγκεφάλου και της ανατομίας, που σχετίζονται με την οδήγηση και τον αγώνα.

«Στη Nissan τολμούμε να κάνουμε ό,τι δεν κάνουν οι άλλοι», δήλωσε ο Τομάσο Βόλπε, διευθυντής του τμήματος μότορσπορτ της εταιρείας. «Τι θα συμβεί αν μέσω της προηγμένης ανάλυσης θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τους οδηγούς μας να έχουν καλύτερη απόδοση; Με κάθε δέκατο του δευτερολέπτου να μετράει στη Formula Ε, είμαστε ενθουσιασμένοι που βλέπουμε πώς η πρωτοποριακή ερευνητική ομάδα της μπορεί να βελτιώσει την ήδη υψηλή απόδοση του εγκεφάλου για τον Σεμπαστιέν και τον Όλιβερ».

Οι δύο οδηγοί της ομάδας, Σεμπαστιέν Μπουεμί (αριστερά) και Όλιβερ Ρόουλαντ

Ο συντονιστής του προγράμματος σημείωσε ότι «ο εγκέφαλός μας είναι απίστευτα ισχυρός. Χωρίς να το συνειδητοποιούμε, εκτελεί πολλές κρίσιμες λειτουργίες κάθε δευτερόλεπτο, καθώς οδηγούμε το αυτοκίνητό μας. Οι αγωνιζόμενοι σαφώς και εκτελούν αυτές τις λειτουργίες υπό έντονη πίεση και με μεγάλη ταχύτητα, στην προσπάθειά τους για όλο και ταχύτερους χρόνους. Το νέο μας πρόγραμμα Nissan Brain to Performance επιδιώκει να κατανοήσει τι σχετίζεται με την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου τους, που τους επιτρέπει να κάνουν αυτό που πρέπει. Στη συνέχεια, αν μπορούμε, θα θέλαμε να τους βοηθήσουμε να βελτιώσουν περαιτέρω την απόδοσή τους μέσω εξατομικευμένης εγκεφαλικής εκπαίδευσης. Στο μέλλον, ίσως αυτή η έρευνα να συμβάλει στη βελτίωση των δεξιοτήτων του μέσου οδηγού και να τροφοδοτήσει με δεδομένα την εξέλιξη των επιβατικών μας ηλεκτρικών αυτοκινήτων».

Το πρώτο στάδιο του νέου προγράμματος θα περιλαμβάνει λεπτομερή ανάλυση και δοκιμή των λειτουργιών του εγκεφάλου των οδηγών της Formula E, σε σύγκριση με μια ελεγχόμενη ομάδα «μέσων» οδηγών, εκτός αγώνων. Ολοι οι οδηγοί θα εκτελέσουν μια σειρά εργασιών σε υπερσύγχρονους προσομοιωτές οδήγησης, ενώ η εγκεφαλική τους δραστηριότητα θα παρακολουθείται και θα καταγράφεται. Με βάση τα αποτελέσματα, θα αναπτυχθεί ένα ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης οδηγών που θα περιλαμβάνει ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου, με σκοπό τη βελτίωση της απόδοσης του οδηγού.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News