596
|

Ο μαύρος χάρτης της Αθήνας: μια έκθεση και δύο εκδηλώσεις

Ελευθερία Κόλλια Ελευθερία Κόλλια 12 Μαρτίου 2019, 22:13

Ο μαύρος χάρτης της Αθήνας: μια έκθεση και δύο εκδηλώσεις

Ελευθερία Κόλλια Ελευθερία Κόλλια 12 Μαρτίου 2019, 22:13

«Το Κτήνος δεν έχει μάτια, κάνει ότι βλέπει… ότι ξεχωρίζει… ψέματα λέει. Μόνο όσφρηση έχει… για αίμα. Το Κτήνος έχει όνομα». Η «ατάκα» συνοδεύει ένα από τα 50 σκίτσα που περιλαμβάνει η καμπάνια «Βάλτους Χ – Ο Μαύρος Χάρτης της Αθήνας », στο πλαίσιο του πρωτότυπου και θαρραλέου εγχειρήματος που υπογράφουν το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ και η οργάνωση HumanRights 360 – στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι, από την Τετάρτη 13 Μαρτίου ως και την Κυριακή 17 Μαρτίου.

Η πρωτοβουλία – τόσο κοντά στην 21η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και των Φυλετικών Διακρίσεων – έρχεται να αφυπνίσει συνειδήσεις, να ανακαλέσει μνήμες, να προσδιορίσει την ταυτότητα του Κτήνους του ναζισμού, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, σε μία κρίσιμη συγκυρία, και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη- ένα βήμα πριν από τις απολογίες των κατηγορουμένων – η δίκη της Χρυσής Αυγής.

Το ρατσιστικό έγκλημα, από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι ως τον φόνο του Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα την ώρα που πήγαινε με το ποδήλατο στη δουλειά του, αποκτά υπόσταση με ένα εύρημα – κλειδί: την τοπογραφία του. Η καμπάνια εντοπίζει και αναδεικνύει στους δρόμους της πόλης τα σημεία των ρατσιστικών επιθέσεων που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια. Ένα αυτοκόλλητο με τυπωμένο το QR Code κάθε επίθεσης είναι κολλημένο στο σημείο όπου έλαβε χώρα. Αρκεί ένα σκανάρισμα με το κινητό, για να οδηγηθεί ο επισκέπτης στην ηλεκτρονική διεύθυνση της επίθεσης, στο https://valtousx.gr., όπου υπάρχει η αναλυτική περιγραφή της, η ίδια η εικόνα της.

Η τεχνολογία στην υπηρεσία του κόσμου των δικαιωμάτων. Ή όταν τα smartphones μπορούν να αποκαλύπτουν την ίδια την πραγματικότητα, αυτή που εκτυλίσσεται στις γειτονιές της Αθήνας, σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια μας. Και να αφηγούνται ιστορίες, προκαλώντας ανατριχίλα στο πέρασμα από τα λημέρια της τυφλής βίας. Δεν είναι μια απλή οδός η Παναγή Τσαλδάρη, όπου ξεψύχησε ο Φύσσας…

«Βάλτους Χ», φωνή Δημοκρατίας από την Τεχνόπολη, με την ελπίδα η ηχώ της να φθάσει όσο πιο μακριά γίνεται.

Τα σκίτσα που συνοδεύουν την καμπάνια, 50 δημιουργίες από 25 δημιουργούς, προσθέτουν τόνους συναισθηματικής φόρτισης στο μήνυμα που αυτή θέλει να εκπέμψει. Ρόπαλα, μαχαίρια που στάζουν αίμα, μαύρες μπλούζες με μαιάνδρους, στόματα που ουρλιάζουν με μαχαίρια αντί για γλώσσες, λαϊκές αγορές γυαλιά – καρφιά, τρομαγμένοι μαθητές σε σχολικές αίθουσες, «ξένοι» σε κρεβάτια του πόνου. Η εικόνα διατηρεί μια ιδιότυπη υπεροχή στην εκστρατεία κατά του μίσους. Και ο λόγος όμως, διεκδικεί τη δική του, σημαντική θέση. Παράλληλα με την έκθεση, διοργανώνονται δυο εκδηλώσεις.

Η πρώτη, το Σάββατο 16 Μαρτίου στις 18.30, υπό τον τίτλο «Βάζοντας «Χ» με εικόνες»: Μία συζήτηση για τη θέση της δημιουργίας απέναντι στην ρατσιστική βία», με βασικούς ομιλητές τους δημιουργούς κόμικς Αλεξία Οθωναίου, Γιώργο Μπότσο καθώς και τον ιστορικό τέχνης Γιάννη Κουκουλά. Στην εκδήλωση, θα συμμετάσχουν και άλλοι δημιουργοί που συμμετέχουν στην καμπάνια – η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στον χώρο της έκθεσης).

Η δεύτερη, την Κυριακή 17 Μαρτίου, 16.00 – 18.00, στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 160. Το πάνελ της εκδήλωσης απαρτίζουν υποψήφιοι δήμαρχοι της Αθήνας, ο Παύλος Γερουλάνος, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Κώστας Μπακογιάννης, ο Πέτρος Κωνσταντίνου, ο Νίκος Σοφιανός, ο Γιώργος Τσιρώνης. Συζητούν για τη ρατσιστική βία και τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης, υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Αθηναίων.

Τις πρώτες 50 επιθέσεις της καμπάνιας αποτυπώνουν οι δημιουργοί:

Αδαμοπούλου, Αναστασίου, Βαβαγιάννης, Γιακουμάκης, Δερβενιώτης, Θεοδωροπούλου, Καραγεωργίου, Καραμπάλιος, Κεφαλάς, Κουντούρης, Μικάλεφ, Μπότσος, Νικολαίδου, Οθωναίου, Πετρόπουλος, Πέτρου, Χαλκιάς, Aspallax, Bratimoto, John Antono, No Bugdet Epics, Panagos, PanPan, Piotr, Tasmar.

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης (από 13/3 έως και 17/3): 12.00 – 21.00

Εγκαίνια έκθεσης: Τετάρτη 13 Μαρτίου: 19.00