592
Οι φάρμες ιχθυοκαλλιέργειας της ΝΗΡΕΥΣ στο Αλιβέρι και τη Φωκίδα πιστοποιήθηκαν από τον διεθνή οργανισμό ASC | ΑΒ Βασιλόπουλος

Ελληνικές οι πρώτες πιστοποιημένες φάρμες για τσιπούρα και λαβράκι

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2019, 13:15
Οι φάρμες ιχθυοκαλλιέργειας της ΝΗΡΕΥΣ στο Αλιβέρι και τη Φωκίδα πιστοποιήθηκαν από τον διεθνή οργανισμό ASC
|ΑΒ Βασιλόπουλος

Ελληνικές οι πρώτες πιστοποιημένες φάρμες για τσιπούρα και λαβράκι

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2019, 13:15

H AB Βασιλόπουλος και το WWF Ελλάς, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους για τη βελτίωση της υπευθυνότητας των προμηθειών ψαρικών της αλυσίδας, ξεκίνησαν το 2013 ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μαζί με τη ΝΗΡΕΥΣ, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση των πρακτικών διαχείρισης δύο μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας για τσιπούρα και λαβράκι που έχει εγκαταστήσει η ΝΗΡΕΥΣ στο Αλιβέρι και τη Φωκίδα.

Έξι χρόνια μετά, ένα μεγάλο ταξίδι, με όραμα να μπει η Ελλάδα στον χάρτη της υπεύθυνης υδατοκαλλιέργειας, με αγαπημένα ψάρια όπως η τσιπούρα και το λαβράκι, έφτασε στον τελικό του προορισμό. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, έχουμε πλέον τις πρώτες πιστοποιημένες φάρμες καλλιέργειας για τσιπούρα και λαβράκι σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς η διαδικασία αξιολόγησης και πιστοποίησης μονάδων της ΝΗΡΕΥΣ από ανεξάρτητο φορέα, βάσει του νέου προτύπου Aquaculture Stewardship Council (ASC) για τα δύο αυτά είδη, ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Οι επιπτώσεις της υδατοκαλλιέργειας στους πληθυσμούς των ψαριών, τα θαλάσσια οικοσυστήματα, την ποιότητα του νερού και κατ’ επέκταση στην κοινωνία, μπορούν να μειωθούν σημαντικά και μετρήσιμα όταν εφαρμόζονται υπεύθυνες πρακτικές. Τέτοιου είδους πρακτικές είναι σήμερα απολύτως απαραίτητες, καθώς η ταχεία ανάπτυξη του κλάδου και η αύξηση της ζήτησης σε ψαρικά εκτροφής καθιστούν ολοένα και πιο επιτακτική την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και την προσπάθεια να κρατήσουμε τις θάλασσές μας ζωντανές, ελαχιστοποιώντας τις επιπτώσεις της υδατοκαλλιέργειας σε αυτές.

Με υπεύθυνες πρακτικές μειώνονται οι επιπτώσεις της υδατοκαλλιέργειας στα θαλάσσια οικοσυστήματα

Το ASC είναι ένας ανεξάρτητος, διεθνής οργανισμός που προωθεί ορθές πρακτικές, οι οποίες ελαχιστοποιούν το περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα του κλάδου της υδατοκαλλιέργειας. Το ASC διαθέτει επίσης πρότυπα για εννέα διαφορετικά είδη, μεταξύ των οποίων ο σολομός, οι γαρίδες και η πέστροφα.

Για τη δημιουργία του νέου προτύπου για την τσιπούρα και το λαβράκι, το ASC συνεργάστηκε με περιβαλλοντικές οργανώσεις και εκπροσώπους του κλάδου, υλοποιώντας πιλοτικές επισκέψεις σε μονάδες υδατοκαλλιέργειας της ΝΗΡΕΥΣ στην Ελλάδα καθώς και σε άλλους παραγωγούς στις χώρες της Μεσογείου.

«Συνεχίζοντας με προσήλωση την υλοποίηση δράσεων για την αειφορία της δραστηριότητάς μας, ολοκληρώσαμε το πρόγραμμα βελτίωσης υπεύθυνης υδατοκαλλιέργειας», δήλωσε σχετικά ο Λεωνίδας Παπαχαρίσης, Διευθυντής Ποιότητας Έρευνας και Ανάπτυξης της ΝΗΡΕΥΣ, ανακοινώνοντας ότι: «Στις 4 Ιουνίου, με βάση το νέο πρότυπο ASC, ολοκληρώθηκε  η αξιολόγηση από ανεξάρτητο φορέα, των μονάδων υδατοκαλλιέργειας στο Αλιβέρι και στη Ναύπακτο, καθώς και η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης. Με μεγάλη περηφάνια λάβαμε την πιστοποίηση ASC. Ο πρώτος παραγωγός σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Ακόμη, ο Διονύσης Διονυσόπουλος, Quality Assurance & Procurement Support Services της ΑΒ δήλωσε επίσης σχετικά: «Με αφοσίωση στη στρατηγική βιωσιμότητας και αειφορίας που ακολουθεί η ΑΒ,  συνεργαστήκαμε με το WWF Ελλάς και άλλους αξιόπιστους εταίρους  με στόχο να προσφέρουμε στην αγορά υπεύθυνες επιλογές ψαρικών. Πλέον θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε τσιπούρα και λαβράκι από πιστοποιημένες φάρμες με το διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο ASC. Έτσι, θα συνεισφέρουμε στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της υδατοκαλλιέργειας στο ελληνικό θαλάσσιο περιβάλλον, δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα στους καταναλωτές να επιβραβεύσουν τις ορθές πρακτικές διαχείρισης του παραγωγών».

Τέλος ο Κωνσταντίνος Λιαρίκος, Επικεφαλής Περιβαλλοντικού Προγράμματος του WWF Ελλάς, πρόσθεσε: «Οι υδατοκαλλιέργειες είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο σύστημα παραγωγής τροφίμων στον κόσμο. Η ραγδαία ανάπτυξη του κλάδου της υδατοκαλλιέργειας όμως δεν έχει συμβεί χωρίς επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον. Με τη δημιουργία του νέου προτύπου ASC για τα μεσογειακά είδη και τις πρώτες πιστοποιημένες φάρμες για τσιπούρα και λαβράκι σε Ελλάδα και Μεσόγειο, δίνεται για πρώτη φορά η ευκαιρία να αναπαραχθεί αυτή η πρωτοβουλία και σε άλλες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, συνεισφέροντας σημαντικά στην περαιτέρω βελτίωση των πρακτικών διαχείρισης του κλάδου».

Η ολοκλήρωση αυτής της πρωτοποριακής πρωτοβουλίας καταδεικνύει τη δύναμη και την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας κρίσιμων παικτών της προμηθευτικής αλυσίδας στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων του κλάδου.