228
Παραδοσιακά σερβίρεται με πολέντα, μπορείτε όμως να το συνοδέψετε με πιλάφι, πουρέ πατάτας, πατάτες στον φούρνο ή ζυμαρικά. | Μαρίνα Μαυρομάτη

Τα ιταλικά: Παστισάντα και ζήτω το μοσχαράκι!

Μαρίνα Μαυρομάτη 12 Ιανουαρίου 2018, 12:07
Παραδοσιακά σερβίρεται με πολέντα, μπορείτε όμως να το συνοδέψετε με πιλάφι, πουρέ πατάτας, πατάτες στον φούρνο ή ζυμαρικά.
|Μαρίνα Μαυρομάτη

Τα ιταλικά: Παστισάντα και ζήτω το μοσχαράκι!

Μαρίνα Μαυρομάτη 12 Ιανουαρίου 2018, 12:07

Οταν είχα φτιάξει την κερκυραϊκή παστιτσάδα με κόκορα, η φίλη μου η Edvige μού είχε επισημάνει σε σχόλιο της, ότι υπάρχει μία παρόμοια συνταγή στην παραδοσιακή κουζίνα του Βένετο, που έχει μάλιστα και το ίδιο όνομα: παστισάντα ή παστιτζάντα. Είχα ψάξει τότε και βρήκα όντως την συνταγή και την σημείωσα για δοκιμή προσεχώς.

Ας θυμηθούμε λίγο την ιστορία του πιάτου:

Στις 30 Σεπτεμβρίου του 489μ.Χ., στο Σαν Μαρτίνο Μπουόν Αλμπέργκο (San Martino Buon Albergo), κοντά στην πόλη της Βερόνα, διεξήχθη μια πολύ σκληρή μάχη, μεταξύ του βασιλιά Οδόακρου (Odoacre, ο πρώτος μη-Ρωμαίος βασιλιάς της Ιταλίας) και του Θεοδώριχου του Μέγα (Teodorico) των Οστρογότθων, η οποία έμεινε γνωστή στην ιστορία και με το όνομα “μάχη της Βερόνα”. Εκτός από τους χιλιάδες νεκρούς στριατιώτες (μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες οι αγρότες έβρισκαν ακόμη στα χωράφια τους ανθρώπινα οστα!), στο πεδίο της μάχης έπεσαν μαζί τους και χιλιάδες άλογα.

Οπως είναι γνωστό, μετά τις μάχες ο λαός, που ζούσε ως επί το πλείστον κάτω από άθλιες συνθήκες, πήγαινε στο πεδίο της μάχης για το σχετικό πλιάτσικο. Συναντώντας και τόσα νεκρά ζώα, σκέφτηκαν να μην πάει χαμένο το πολύτιμο κρέας. Η εκκλησία, όμως, απαγόρευε στους χριστιανούς να φάνε το κρέας από τα άλογα των βαρβάρων, τα οποία δεν ήταν για αυτούς απλά ζώα που διεκπεραίωναν κάποιες εργασίες, αλλά τα αντιμετώπιζαν ως ιερά σύμβολα της θρησκείας τους.

Δείτε ολόκληρο το κείμενο και τη συνταγή εδώ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...