239
Το γκρεκάνικο ψωμάκι της Απουλίας έχει κολοκυθάκι, πιπεριά, ελιές και κάπαρη | [commons.wikimedia.org/ Florixc]

Τζέμπλαστι, το γκρεκάνικο ψωμάκι της Απουλίας

Μαρίνα Μαυρομάτη 9 Μαΐου 2017, 12:48
Το γκρεκάνικο ψωμάκι της Απουλίας έχει κολοκυθάκι, πιπεριά, ελιές και κάπαρη
|[commons.wikimedia.org/ Florixc]

Τζέμπλαστι, το γκρεκάνικο ψωμάκι της Απουλίας

Μαρίνα Μαυρομάτη 9 Μαΐου 2017, 12:48

Πιστεύω ότι συνταγή για την σέμπλαστι είναι  πρώτη φορά που δημοσιεύεται σε ελληνικό blog, site ή ακόμη και έντυπο σχετικό με την μαγειρική. Ομολογώ ότι ούτε κι εγώ θα την ήξερα αν δεν υπήρχε ο Franco. Δικαίως θα αναρρωτηθείτε ποιός είναι ο Franco. Και όμως δεν σας είναι και τόσο άγνωστος, παρ’ όλο που με την πρώτη ματιά το όνομα δεν σας λέει κάτι …

Ο Franco Corliano ήταν ένας πολύ σημαντικός άνθρωπος πού δούλεψε ακάματα για να μην σβήσει η γκρεκάνικη γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμα στο Calimera του Salento (Απουλία). Είμαι σίγουρη ότι όλοι έχετε συγκινηθεί ακούγοντας το τραγούδι “Αντρα μου πάει”, παρ’ όλο που δεν καταλαβαίνατε καί ακριβώς γιά τι μιλούσε … Σας συνέπαιρνε όμως η μελαγχολία του και η υπέροχη αρμονία των λόγων με την μουσική.

Και όμως ο Franco δεν ήταν μουσικός, ούτε το επάγγελμα του ήταν καλλιτέχνης. Το επίσημο επάγγελμα του ήταν υπάλληλος στον Σιδηρόδρομο. Ενας άνθρωπος που αγαπούσε βαθειά τον τόπο του και μετεξελίχτηκε σε ποιητή, συγγραφέα, ζωγράφο, στοχαστή – ένας πολυσχιδής καλλιτέχνης. Την γκρεκάνικη διάλεκτο δεν την μιλούσαν καν στο πατρικό του σπίτι. Την έμαθε μόνος του και έγινε ένας από τους πιό ακούραστους εργάτες για την διατηρησή της.

Τον Franco, δυστυχώς, δεν πρόλαβα να τον γνωρίσω απο κοντά. Τον γνώριζα όμως διαδικτυακά, μέσα από το Facebook και αρκετές φορές έτυχε να συζητήσουμε για διάφορα θέματα. Είχα συνηθίσει τις αναρτήσεις του με τις παροιμίες στην γκρεκάνικη διάλεκτο στην αρχή κάθε μήνα, πολλές από τις οποίες θύμιζαν ανάλογες δικιές μας ελληνικές, και ακόμη τις αναζητώ.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News