853
Ο ΜακΚάρθι στα «ορεινά» της αίθουσας του Κογκρέσου, απογοητευμένος μετά τη 10η ψηφοφορία. Ακολούθησε άλλη μία... | REUTERS/Evelyn Hockstein

Βυθισμένη στο χάος η Βουλή των Αντιπροσώπων, παρέμεινε χωρίς πρόεδρο μετά από 11 ψηφοφορίες

Protagon Team Protagon Team 6 Ιανουαρίου 2023, 08:42
Ο ΜακΚάρθι στα «ορεινά» της αίθουσας του Κογκρέσου, απογοητευμένος μετά τη 10η ψηφοφορία. Ακολούθησε άλλη μία...
|REUTERS/Evelyn Hockstein

Βυθισμένη στο χάος η Βουλή των Αντιπροσώπων, παρέμεινε χωρίς πρόεδρο μετά από 11 ψηφοφορίες

Protagon Team Protagon Team 6 Ιανουαρίου 2023, 08:42

Είναι μια κρίση —μία ακόμη κρίση— τεραστίων διαστάσεων για την αμερικανική πολιτική. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ολοκλήρωσε τις εργασίες της την Πέμπτη χωρίς να καταφέρει να εκλέξει νέο πρόεδρο του Σώματος, παραλυμένη εξαιτίας της διχόνοιας των Ρεπουμπλικάνων και της τοξικότητας που έφερε στις τάξεις του ιστορικό αυτό κόμμα το φαινόμενο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο επίσημος υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Κέβιν ΜακΚάρθι, δεν μπόρεσε να αποσπάσει τις απαραίτητες ψήφους, μολονότι η παράταξή του έχει την πλειοψηφία μετά τις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Ύστερα από μια τρίτη ημέρα διαβουλεύσεων και συνολικά 11 ψηφοφορίες, αποτέλεσμα δεν υπήρξε. Οι εργασίες του Σώματος επαναλαμβάνονται σήμερα το μεσημέρι (τοπική ώρα· στις 19:00 ώρα Ελλάδας), αλλά πλέον ο χρόνος αρχίζει να πιέζει καθώς μια Βουλή των Αντιπροσώπων χωρίς πρόεδρο σημαίνει ότι δεν μπορούν να ορκιστούν βουλευτές και δεν μπορεί να εγκριθεί οποιοδήποτε νομοσχέδιο.

Ο 57χρονος ΜακΚάρθι είναι ένας καλιφορνέζος βουλευτής που είχε μεν το χρίσμα του Τραμπ αλλά από 20, ακόμα πιο ακραίους κοινοβουλευτικούς της παράταξης, θεωρήθηκε και θεωρείται «πολύ μετριοπαθής», με αποτέλεσμα να αρνούνται να τον ψηφίσουν.

Όπως περιέγραψαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, σε μια απέλπιδα προσπάθεια o ΜακΚάρθι έτεινε το χέρι στους περίπου 20 τραμπικούς βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, προσφέροντάς τους ευρείες παραχωρήσεις σε συζητήσεις που έγιναν ακόμα και στο πόδι, στους διαδρόμους του Καπιτωλίου.

Μάταια.

Η ομάδα αυτή, που δεν του έχει καμιά εμπιστοσύνη, αρνούμενη να τηρήσει την κομματική γραμμή, άφησε για μια ημέρα ακόμη το Σώμα χωρίς πρόεδρο, σενάριο άνευ προηγουμένου εδώ και 160 χρόνια.

Μέλη της πιο υπερσυντηρητικής  μερίδας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, οι βουλευτές αυτοί επωφελούνται από την οριακή πλειοψηφία (222-212) που εξασφάλισε η παράταξη στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου του 2022 για να θέσουν τους όρους τους — καθώς χωρίς αυτούς ο Κέβιν ΜακΚάρθι δεν μπορεί να εκλεγεί.

«Πρέπει να διορθώσουμε αυτό το ελαττωματικό σύστημα», είπε ο βουλευτής της Μοντάνας Ματ Ρόζεντεϊλ

Ο Κέβιν ΜακΚάρθι έχει ήδη δεχθεί ένα από τα βασικά αιτήματα των «ανταρτών», που ήταν να γίνει ευκολότερη η απομάκρυνση του «speaker», του προέδρου της Βουλής, από το αξίωμα. Αλλά η εναντίωση στην υποψηφιότητά του υπήρξε έως τώρα στέρεα.

Για την εκλογή προέδρου της κάτω Βουλής, του τρίτου σημαντικότερου αξιωματούχου στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα μετά τον πρόεδρο και την αντιπρόεδρο, απαιτείται πλειοψηφία 218 ψήφων. Έπειτα από έντεκα ψηφοφορίες, ο ΜακΚάρθι δεν εξασφάλισε παρά 203 στην καλύτερη περίπτωση. Κατά τις ψηφοφορίες της Πέμπτης, δεν ξεπέρασε τις 201.

Μέλος του επιτελείου των Ρεπουμπλικάνων για πάνω από δέκα χρόνια, ο ΜακΚάρθι δεν έχει, προς το παρόν, επίφοβο αντίπαλο. Μόνο το όνομα του αρχηγού της μερίδας των τραμπικών, του Στιβ Σκαλίτζ, κυκλοφόρησε ως εναλλακτική, αλλά οι πιθανότητές του δεν μοιάζουν σοβαρές. Για να καταλάβουμε πόσο χαοτική είναι η κατάσταση στη Βουλή των Αντιπροσώπων τις τελευταίες ήμερες, κατά τις συνεδριάσεις της Πέμπτης, προτάθηκε ακόμα και το όνομα του… Ντόναλντ Τραμπ, που δεν είναι καν μέλος του Σώματος (τυπικά μπορεί να υπάρξει πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής κάποιος εξωκοινοβουλευτικός).

Τα τρία σενάρια

♦ Σύμφωνα με το Politico υπάρχουν κάποιες ελπίδες στις συνεδριάσεις της Παρασκευής, καθώς υπήρξε και έγγραφη συμφωνία με μερίδα των τραμπικών βουλευτών που αρνούνται να ψηφίσουν τον ΜακΚάρθι. Και πάλι όμως θεωρείται δύσκολο να μπορέσει ο Καλιφορνέζος να πείσει τόσο σύντομα τους 17 που του λείπουν για να εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ο ΜακΚάρθι εμφανίζεται πάντως, διατεθειμένος να κάνει παραχωρήσεις προς τους συγκεκριμένους σκληροπυρηνικούς του κόμματος, τις οποίες ο ίδιος αρνείτο στην αρχή της διαδικασίας. Αν αυτές περάσουν —αλλαγές στους κανόνες λειτουργίας του Σώματος και ενίσχυση της παρουσίας των ακραίων τραμπικών στις Επιτροπές της Βουλής— τότε θα δημιουργηθεί ένα νομοθετικό Σώμα που θα προκαλέσει πολλά προβλήματα στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, κυρίως στην έγκριση του προϋπολογισμού.

♦ Ενα δεύτερο σενάριο είναι οι Δημοκρατικοί να σπεύσουν να βοηθήσουν τον ΜακΚάρθι. Ο στόχος είναι, σύμφωνα με τους αναλυτές, τριπλός: α) να βγει το Σώμα από το αδιέξοδο, β) να αναχαιτιστεί η επικράτηση των ακραίων Ρεπουμπλικανών και γ) να εξασφαλίσει το Δημοκρατικό Κόμμα μια σειρά από προνόμια —κυρίως θέσεις στις Επιτροπές, που θα του επιτρέψουν να διευκολύνει με τη σειρά του το έργο της κυβέρνησης Μπάιντεν. Το Politico ανέφερε πως ήδη κάποιοι κεντρώοι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος συζητούν να στηρίξουν τον ΜακΚάρθι, αλλά οι περισσότεροι περιμένουν να φθαρεί ακόμα περισσότερο ο αντίπαλος. Είναι ένα παιχνίδι με τον χρόνο, καθώς αν οι Δημοκρατικοί αργήσουν να παρέμβουν ίσως να προλάβουν να κυριαρχήσουν οι ακραίοι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αν όμως σπεύσουν νωρίτερα τότε ίσως οι Ρεπουμπλικάνοι να αποσκιρτήσουν.

♦ Ένα τρίτο σενάριο είναι να αποχωρήσει τελικά ο ΜακΚάρθι και ελλείψει άλλου ικανού υποψηφίου από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, να προταθεί κάποιος εξωκοινοβουλευτικός, κάτι το οποίο όμως απαιτεί πολύ χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση, οι ψηφοφορίες στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα συνεχιστούν ωσότου να εκλεγεί νέος πρόεδρος του Σώματος. Η διαδικασία που κανονικά δεν θα διαρκούσε παρά ώρες δεν αποκλείεται να κρατήσει εβδομάδες: το 1856, είχαν χρειαστεί δυο μήνες και 133 ψηφοφορίες.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ηγέτης των Δημοκρατικών, χαρακτήρισε «ντροπιαστική» την κατάσταση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, επισημαίνοντας πως «ο υπόλοιπος κόσμος» παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Κογκρέσο.

Το ενδεχόμενο να έχει απέναντί του εχθρικό αλλά αποδιοργανωμένο Κογκρέσο ίσως αποδειχθεί ανέλπιστο πολιτικό δώρο για τον Μπάιντεν, ιδίως αν επιβεβαιώσει πως θα είναι ξανά υποψήφιος για το αξίωμα το 2024 — έχει πει πως θα ανακοινώσει την απόφασή του στις αρχές αυτού του χρόνου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...