528
Ο Πούτιν έσπευσε να κάνει δεκτή την πρόταση του προσκείμενου στο Κρμελίνο πατριάρχη | Sputnik/Sergei Fadeichev/Pool via REUTERS

Ουκρανία: Κατάπαυση του πυρός με το Παλαιό Ημερολόγιο διέταξε ο Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2023, 17:54
Ο Πούτιν έσπευσε να κάνει δεκτή την πρόταση του προσκείμενου στο Κρμελίνο πατριάρχη
|Sputnik/Sergei Fadeichev/Pool via REUTERS

Ουκρανία: Κατάπαυση του πυρός με το Παλαιό Ημερολόγιο διέταξε ο Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2023, 17:54

Eντολή στον ρώσο υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού να παύσουν τα πυρά στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του εορτασμού των Χριστουγέννων σύμφωνα με το Παλαιό Ημερολόγιο έδωσε την Πέμπτη ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ειδικότερα, η Μόσχα ανακοίνωσε προσωρινή κατάπαυση του πυρός από τις 12 το μεσημέρι της 6ης Ιανουαρίου μέχρι τα μεσάνυχτα της 7ης Ιανουαρίου, για τον εορτασμό των Χριστουγέννων, σύμφωνα με το Κρεμλίνο. Παράλληλα, η ρωσική κυβέρνηση κάλεσε την ουκρανική πλευρά να κηρύξει και εκείνη εκεχειρία, ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να παραστούν στη λειτουργία την παραμονή των Χριστουγέννων και ανήμερα της γιορτής.

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο πατριάρχης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Κύριλλος, στενός σύμμαχος του Πούτιν, κάλεσε τη Μόσχα και το Κίεβο να προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός με την ευκαιρία των Χριστουγέννων, που εορτάζεται για τους ρώσους ορθοδόξους το Σάββατο.

«Εγώ, ο Κύριλλος, Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, απευθύνομαι σε όλα τα μέρη που έχουν εμπλακεί στην αδελφοκτόνα σύγκρουση, για να τους καλέσω να εγκαθιδρύσουν κατάπαυση του πυρός και να σφραγίσουν μια χριστουγεννιάτικη εκεχειρία από τις 12:00 της 6ης Ιανουαρίου έως τις 00:00 της 7ης Ιανουαρίου», ανέφερε ο ιεράρχης σε μήνυμά του που αναρτήθηκε στον διαδικτυακό ιστότοπο της Εκκλησίας.

Το Κίεβο απέρριψε την πρόταση του πατριάρχη, κάνοντας λόγο υποκρισία της ρωσικής πλευράς, ενώ ο ρώσος πρόεδρος έσπευσε να την κάνει δεκτή: «Λαμβάνοντας υπόψη την έκκληση της Αγιότητάς του, του πατριάρχη Κυρίλλου, έδωσα οδηγίες στο ρωσικό υπουργείο Αμυνας να εφαρμόσει κατάπαυση του πυρός σε όλη τη γραμμή επαφής από τις 12.00 της 6ης Ιανουαρίου μέχρι τις 00.00 της 7ης Ιανουαρίου. Λόγω του γεγονότος ότι μεγάλος αριθμός ορθοδόξων ζει στις περιοχές των εχθροπραξιών, καλούμε την ουκρανική πλευρά να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και να τους επιτρέψει να παρακολουθήσουν τη λειτουργία της παραμονής των Χριστουγέννων, καθώς και την ημέρα των Χριστουγέννων».

Από την πλευρά του, ο Μιχαήλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ξεκαθάρισε ότι μια «προσωρινή εκεχειρία» θα ήταν δυνατή μόνο εφόσον η Ρωσία εγκατέλειπε τα ουκρανικά εδάφη που βρίσκονται υπό την κατοχή της.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία πρέπει να εγκαταλείψει τα κατεχόμενα εδάφη –μόνο τότε θα υπάρξει “προσωρινή εκεχειρία”. Κρατήστε την υποκρισία για τον εαυτό σας», έγραψε στο Twitter ο ουκρανός αξιωματούχος.

Οι κάτοικοι των δύο χωρών είναι στην πλειονότητά τους ορθόδοξοι χριστιανοί, ωστόσο το Κίεβο εκκίνησε μια πορεία απομάκρυνσης από τη θρησκευτική κηδεμονία της Μόσχας προ ετών, κυρίως με την ίδρυση αυτοκέφαλης ορθόδοξης Εκκλησίας.

Από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, ο πατριάρχης Κύριλλος έχει εκφωνήσει κηρύγματα στήριξης της ρωσικής εισβολής. Ταυτόχρονα, έχει επικρίνει την ουκρανική κυβέρνηση και τους εταίρους της.

Η Ουκρανία «απάντησε» διεξάγοντας σειρά ερευνών σε εκκλησίες και μοναστήρια που υπάγονται στο Πατριαρχείο Μόσχας, στο πλαίσιο μέτρων «αντικατασκοπείας». Αν και η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, που υπαγόταν στο Πατριαρχείο Μόσχας, διέκοψε τους δεσμούς της με τη Ρωσία τον Μάιο εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, πολλοί αξιωματούχοι της τιμωρήθηκαν από το Κίεβο για θέσεις τους που κρίθηκαν φιλορωσικές.

Μπάιντεν: «Αναζητεί λίγο οξυγόνο»

Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου «αναζητεί λίγο οξυγόνο» με την 36ωρη κατάπαυση του πυρός που ανακοίνωσε στην Ουκρανία, δήλωσε δηκτικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Σχολιάζοντας την πρώτη μονομερή εκεχειρία που κήρυξε ο Πούτιν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, ο Μπάιντεν υπενθύμισε ότι μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, ο ρώσος πρόεδρος «ήταν έτοιμος να βομβαρδίσει νοσοκομεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς και εκκλησίες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...