242
Αυτή είναι η ταυτότητα του νεαρού πράκτορα Πούτιν | Bild

Βρέθηκε μετά από 28 χρόνια η ταυτότητα του Πούτιν στη Στάζι

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2018, 13:27
Αυτή είναι η ταυτότητα του νεαρού πράκτορα Πούτιν
|Bild

Βρέθηκε μετά από 28 χρόνια η ταυτότητα του Πούτιν στη Στάζι

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2018, 13:27

Ενα κομμάτι από το παρελθόν του Βλαντίμιρ Πούτιν ως πράκτορα της KGB τη δεκαετία του ’80 ήλθε στο φως μέσα από τα αρχεία της ανατολικογερμανικής μυστικής υπηρεσίας, της διαβόητης Στάζι.

Είναι η ταυτότητα που του είχε χορηγήσει η ανατολικογερμανική υπηρεσία, η οποία δεν είχε προσεχθεί εδώ και 28 χρόνια, γιατί είχε παραπέσει σε λάθος φάκελο, ανέφερε η Bild που έκανε την αποκάλυψη.

Αυτό το κομμάτι του παρελθόντος του Πούτιν δεν μας είναι άγνωστο. Γνωρίζαμε ότι είχε τοποθετηθεί στο γραφείο της KGB στη Δρέσδη το 1985 και έμεινε ως το 1989.

Αυτό όμως που ως σήμερα δεν ήταν βέβαιο ήταν αν είχε και ταυτότητα της Στάζι. Χάρη σε αυτήν εξασφάλιζε πρόσβαση στα γραφεία της ανατολικογερμανικής υπηρεσίας και στο υλικό που είχε στη διάθεσή της.

Επισήμως ήταν βέβαια μεταφραστής και όχι πράκτορας, ωστόσο δεν γνωρίζουμε ποια ήταν τα ακριβή καθήκοντά του στην KGB. Πιθανόν στρατολογούσε Ανατολικογερμανούς που είχαν σχέσεις με τη Δύση (όπως για παράδειγμα συγγενείς στη Δυτική Γερμανία) και ίσως θα μπορούσαν να παράσχουν πληροφορίες.

Ο Πούτιν απόλαυσε την παραμονή του στην Ανατολική Γερμανία, γράφουν οι Times του Λονδίνου. Εμαθε τέλεια γερμανικά, ψάρευε, έπινε μπύρα, ενώ εκεί γεννήθηκε η δεύτερη κόρη του το 1986.

Το Δεκέμβριο του 1989, μετά την κατάρρευση του ανατολικογερμανικού καθεστώτος, είδε ένα πλήθος διαδηλωτών να έχει συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο της Στάζι στη Δρέσδη όπου βρισκόταν και ο ίδιος. Τηλεφώνησε στη Μόσχα ζητώντας ενισχύσεις, αλλά δεν του απάντησε κανένας. Οι καιροί είχαν πλέον αλλάξει και για τη χώρα του και για τον ίδιο…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...