522
Οι πολιτικοί αρχηγοί, ο παρουσιαστής του Channel 4 και τα δύο γλυπτά από πάγο στις θέσεις των Μπόρις Τζόνσον και Νάιτζελ Φάρατζ | REUTERS

O Μπόρις Τζόνσον απουσίασε από το debate για το κλίμα και το Channel 4 έβαλε στη θέση του… πάγο

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2019, 11:50
Οι πολιτικοί αρχηγοί, ο παρουσιαστής του Channel 4 και τα δύο γλυπτά από πάγο στις θέσεις των Μπόρις Τζόνσον και Νάιτζελ Φάρατζ
|REUTERS

O Μπόρις Τζόνσον απουσίασε από το debate για το κλίμα και το Channel 4 έβαλε στη θέση του… πάγο

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2019, 11:50

Πιο πρωτότυπη τηλεμαχία πολιτικών αρχηγών δεν πρέπει να έχει ξαναγίνει στα χρονικά, από αυτή το βράδυ της Πέμπτης στο Λονδίνο.

Οι αρχηγοί των κομμάτων της Βρετανίας βρέθηκαν στο στούντιο του Channel 4 για να συζητήσουν, αποκλειστικά, θέματα που έχουν να κάνουν με την κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική τους πολιτική. Ηταν όλοι εκεί εκτός από δύο: Τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον των Τόρις και τον Νάιτζελ Φάρατζ του «Brexit party», οι οποίοι –ω τι έκπληξη– αρνήθηκαν να παραστούν!

Η πρωτοτυπία του debate όμως, δεν ήταν η απουσία τους αλλά το τι πήρε τη θέση τους: Δύο γλυπτά από πάγο, τα οποία έλιωναν πάνω στο πόντιουμ, όση ώρα οι υπόλοιποι υποψήφιοι παρέθεταν το περιβαλλοντικό πρόγραμμα των κομμάτων τους, τονίζοντας με αυτόν τον εμφατικό τρόπο όχι μόνο την περιφρόνηση των δύο πολιτικών απέναντι σε ένα από τα πιο φλέγοντα πλέον θέματα παγκοσμίως, αλλά και την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει ο πλανήτης.

Οι Συντηρητικοί, όταν το είδαν, έβγαλαν… καπνούς. Απείλησαν μέχρι και να εξετάσουν ενδελεχώς την άδεια του δημόσιου και δημοφιλούς τηλεοπτικού σταθμού, αν εκλεγούν, με στόχο βέβαια την αφαίρεσή της.

Οι Τόρις κατηγόρησαν το κανάλι για αμεροληψία και ότι συμμάχησε με τον Κόρμπιν, καθώς έστειλαν στο στούντιο τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ να μιλήσει στη θέση του Τζόνσον. Ομως, οι υπεύθυνοι αρνήθηκαν να του επιτρέψουν να παραστεί στο debate καθώς η πρόσκληση ήταν σαφώς μόνο για τους πολιτικούς αρχηγούς.

Αλλωστε, όλα τα υπόλοιπα κόμματα, αντιπροσωπεύονταν από τους ηγέτες τους: Οι Εργατικοί από τον Τζέρεμι Κόρμπιν, το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας από τον Νίκολα Στέρτζον, οι Πράσινοι από τον Σιάν Μπέρι, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες από την Τζο Σουίνσον και το ουαλικό Πλάιντ Κάμρι από τον Ανταμ Πράις.

Το γλυπτό από πάγο στη θέση του πρωθυπουργού

Ολοι παρουσίασαν τα σχέδιά τους για το πώς σκοπεύουν να εξαλείψουν τις εκπομπές θερμοκηπικών αερίων πριν το 2050.

Για να γίνει αυτό, οι αναλυτές εκτιμούν, ότι χρειάζεται επένδυση της τάξης των 24 δισ. ευρώ κάθε χρόνο ώστε να αφαιρεθούν 130 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

Οι Συντηρητικοί είχαν ενημερώσει το Channel 4 ότι δεν θα παραστεί ο Τζόνσον γιατί δεν επιθυμεί να «απομονωθεί» το θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα, ανάμεσά τους και ο πατέρας του βρετανού πρωθυπουργού, είχαν υπογράψει αίτημα να συμμετέχει ο Μπόρις Τζόνσον στο debate.

Φεύγοντας από το στούντιο, τον εκπρόσωπο των Τόρις, Μάικλ Γκόουβ, σταμάτησε μία 15χρονη ακτιβίστρια για το κλίμα, η Ιζι Γουόρεν, η οποία διαμαρτυρήθηκε για την απουσία του Τζόνσον.

Μιλώντας στην Guardian, η Ιζι είπε: «Τον ρώτησα γιατί αν οι Συντηρητικοί πιστεύουν ότι το κλίμα είναι προτεραιότητα, δεν ήρθε εδώ σήμερα ο πρωθυπουργός». Ο Γκόουβ της απάντησε ότι δεν έχει σημασία ποιος ήταν εδώ για να μιλήσει και ότι το κόμμα του έχει ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα για την κλιματική αλλαγή. «Ναι, αλλά αυτό το κόμμα είναι στην εξουσία εδώ και 10 χρόνια και δεν έχουμε δει κανένα μέτρο για το κλίμα», του ανταπάντησε.

Ο δημοσιογράφος την ρώτησε αν ο Γκόουβ αιφνιδιάστηκε από την παρέμβασή της. «Νομίζω ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άντρες δεν είναι συνηθισμένοι να τους κάνουν δύσκολες ερωτήσεις 15χρονα κορίτσια. Για αυτό και είναι πιο διασκεδαστικό όταν συμβαίνει».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...