594
Ο Βασίλης Κικίλιας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open, προαναγγέλλοντας το lockdown για την Αττική | YouTube/OpenTV

«Βόμβα» Κικίλια: Εισήγησή μου είναι καθολικό lockdown στην Αττική

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2021, 08:53
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/02/2021, 10:15
Ο Βασίλης Κικίλιας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open, προαναγγέλλοντας το lockdown για την Αττική
|YouTube/OpenTV

«Βόμβα» Κικίλια: Εισήγησή μου είναι καθολικό lockdown στην Αττική

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2021, 08:53
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/02/2021, 10:15

Οσοι ήλπιζαν ότι η περιοχή της Αττικής θα γλιτώσει από τη βάσανο του σκληρού lockdown –με εντελώς κλειστά καταστήματα και βεβαίως κλειστά σχολεία– διαψεύδονται. Το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αποκάλυψε ότι η εισήγησή του είναι η επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων στην περιοχή της πρωτεύουσας, η οποία εδώ και εβδομάδες μετρά τα μισά από τα κρούσματα κορονοϊού που καταγράφονται στη χώρα.

Λίγη ώρα αργότερα ανακοίνωθηκε έκτακτη, διά ζωής σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου στις 13:30, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με τους Σωτήρη Τσιόδρα, Νίκο Χαρδαλιά, Παναγιώτη Αρκουμανέα (ΕΟΔΥ) και φυσικά τον υπουργο Υγείας, για την εκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Open «Ωρα Ελλάδος», o κ. Κικίλιας είπε μεν ότι είμαστε «κοντά» στη λύτρωση, καθώς οι εμβολιασμοί προχωρούν και σύντομα θα έχουν προστατευθεί οι ευάλωτες ομάδες, ωστόσο αναγνώρισε ότι η κατάσταση στην Αττική είναι πάνω από ανησυχητική, σε βαθμό που να είναι αναγκαία η επιβολή μέτρων τύπου Μαρτίου 2020.

Ερωτηθείς στο τι έφταιξε, ο κ. Κικίλιας απάντησε «τίποτα συγκεκριμένο». Και απέδωσε το πρόβλημα στην «κινητικότητα», όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες.

Οπως τόνισε, δεδομένου ότι το ΕΣΥ δέχεται πολύ μεγάλη πίεση –10 στις 15 διασωληνώσεις είναι στην Αττική, είπε–, σε περίπτωση που τα δεδομένα που θα έχουν εντός της ημέρας είναι το ίδιο ανησυχητικά, τότε η εισήγησή του θα είναι ένα «σύντομο, ολικό lockdown», σαν εκείνο του περυσινού Μαρτίου.

«Επί 11 μήνες δίνουμε μια άνιση μάχη με τον κορονοϊό και τα καταφέραμε. Τώρα δίνουμε μια μάχη με τον χρόνο. Δηλαδή μέχρι να εμβολιάσουμε το 60%-70% του πληθυσμού. Θεωρώ λοιπόν ότι είναι πολύ σημαντικό να βαδίσουμε στον σωστό δρόμο. Δεν δικαιούμαστε να κάνουμε τίποτε λιγότερο από αυτό, το οποίο προστάζει η ανάγκη. Αρα, λοιπόν, η δική μου εικόνα με βάση τα στοιχεία αυτά και των ειδικών οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει ενδεχομένως, αν και σήμερα τα στοιχεία είναι τέτοια –θα περιμένουμε τον ΕΟΔΥ–, και η εισήγησή μου αν θέλετε στην επιτροπή θα είναι ένα πιο σύντομο, πιο σκληρό, οριζόντιο μέτρο. Δηλαδή ένα lockdown τέτοιο, ενδεχομένως όπως του προηγούμενου Μαρτίου, που θα μπορέσει να φέρει σύντομα αποτελέσματα και σύντομα να αποκλιμακώσει και να μαζέψει την κατάσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «πάντα η Επιτροπή εισηγείται. Εγώ οφείλω, και θα το κάνω αυτό, όταν συνεδριάσει ξανά η Επιτροπή, να παραθέσω όλα τα στοιχεία τα οποία έχω αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μου».

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι αναλύσεις που φτάνουν στα χέρια του από τις επιτροπές είναι τέτοιες που δείχνουν ότι η Ελλάδα μπαίνει στο τρίτο κύμα της πανδημίας και καθιστούν αναπόφευκτο το ολικό lockdown στην Αττική. Ο ίδιος είπε ότι πρέπει να μαζευτεί και η διασπορά στα παιδιά, επομένως είναι απαραίτητο και το κλείσιμο των σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Αναφέρθηκε δε και στην εμπειρία από το δεύτερο κύμα, τονίζοντας ότι με βάση την εμπειρία μας αυτή –και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα– έχουμε ήδη έναν μηχανισμό τέτοιο ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε μέρα – μέρα τα επιδημιολογικά στοιχεία και τα λοιμωξιολογικά στοιχεία, για να μπορούμε να επεμβαίνουμε εγκαίρως. «Πλέον δεν έχει να κάνει με μια μάχη η οποία δεν έχει ημερομηνία λήξης. Τα εμβόλια είναι εδώ. Δεν ήταν δεδομένο, ειδικά μέσα σε έναν χρόνο. Δεν ήταν δεδομένο ότι θα έχουμε εμβολιάσει 410.000 συμπολίτες μας και θα οδεύουμε σε λίγες ημέρες να έχουμε εμβολιάσει μισό εκατομμύριο Ελληνες», κατέληξε.

Το «πολιτικό» σκέλος της επιβολής νέου lockdown, τρίτου μέσα σε έναν χρόνο, θα το επωμιστεί κατά τα φαινόμενα ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος την Τετάρτη το βράδυ θα παραχωρήσει συνέντευξη στον ΣΚΑΪ και στον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά. Μια συνέντευξη που κλείστηκε και στη σκιά των όσων συνέβησαν στην πρόσφατη περιοδεία του Πρωθυπουργού στην Ικαρία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...