325
Ο Ναρέντρα Μόντι στην πρόσφατη G20, στην Ινδονησία | Dita Alangkara/Pool via REUTERS

Βέλη Μόντι κατά Πούτιν: Τα τρόφιμα δεν είναι όπλα

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2022, 13:09
Ο Ναρέντρα Μόντι στην πρόσφατη G20, στην Ινδονησία
|Dita Alangkara/Pool via REUTERS

Βέλη Μόντι κατά Πούτιν: Τα τρόφιμα δεν είναι όπλα

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2022, 13:09

Ο Ναρέντρα Μόντι καταφέρθηκε εναντίον του Βλαντίμιρ Πούτιν ζητώντας του να δώσει τέλος στον πόλεμο και να σταματήσει να χρησιμοποιεί τα τρόφιμα ως όπλο.

Σε άρθρο του στην Telegraph, ενόψει της σημερινής ανάληψης της προεδρίας της G20 από την Ινδία, ο ινδός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι οι γεωπολιτικές συγκρούσεις θα οδηγήσουν σε ανθρωπιστικές κρίσεις.

«Στην εποχή μας δεν πρέπει να έχουμε πολέμους», έγραψε ο Μόντι, στρέφοντας τα βέλη του κατά του ρώσου προέδρου, χωρίς να τον κατονομάσει.

Το ίδιο είχε πει στον Πούτιν και στο περιθώριο συνόδου στο Ουζμπεκιστάν, όπου είχαν συναντηθεί οι δύο ηγέτες.

Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, η Ινδία προσπαθεί να διατηρήσει τις λεπτές ισορροπίες των σχέσεών της με τη Ρωσία και τη Δύση.

Τελευταία όμως, η κυβέρνηση Μόντι έχει αλλάξει στάση, παίρνοντας θέση κατά του πολέμου μετά τις ελλείψεις σε τρόφιμα και ενέργεια, που απειλούν με οικονομική και ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως.

Ο ινδός πρωθυπουργός έγραψε ότι οι μεγαλύτερες προκλήσεις του κόσμου «θα επιλυθούν, όχι με πολέμους μεταξύ μας αλλά με πράξεις από κοινού».

«Δυστυχώς, παραμένουμε παγιδευμένοι στον ίδιο μη-συλλογικό τρόπο σκέψης, ακόμα και σήμερα. Το βλέπουμε όταν οι χώρες πολεμούν μεταξύ τους για εδάφη ή πόρους. Το βλέπουμε όταν χρησιμοποιούνται ως όπλο θεμελιώδη αγαθά. Το βλέπουμε όταν οι λίγοι συγκεντρώνουν όλα τα εμβόλια, ακόμα και όταν δισεκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν ευάλωτοι», τόνισε ο Μόντι.

Ο ινδός πρωθυπουργός είπε ότι η δική του προεδρία της G20 θα προσπαθήσει «να απολιτικοποιήσει τα τρόφιμα, τα λιπάσματα και τα ιατρικά προϊόντα» για να προλάβει ανθρωπιστικές καταστροφές.

Το σλόγκαν της ινδικής προεδρίας είναι «μια Γη, μία οικογένεια, ένα μέλλον», όπως σημείωσε ο Μόντι τονίζοντας την πλούσια πνευματική παράδοση της χώρας του και την ιδέα ότι «η αρμονία, που είναι απαραίτητη για την σωματική, κοινωνική και περιβαλλοντική υγεία, βρίσκεται μέσα μας και ανάμεσά μας».

«Ας εργαστούμε μαζί για να δημιουργήσουμε το νέο παράδειγμα, μίας ανθρωποκεντρικής παγκοσμιοποίησης», κάτεληξε ο Μόντι.

Η οικονομία της Ινδίας είναι η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη στον κόσμο και κατέχει την πέμπτη θέση στην παγκόσμια λίστα, καθώς ξεπέρασε τη Βρετανία, τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...