864
Το Varko Bay Resort εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει όφελος 100 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας για το ελληνικό Δημόσιο | Banyan Tree/Varko Bay

Varko Bay: Επένδυση με ψυχή

Χριστίνα Πουτέτση Χριστίνα Πουτέτση 26 Απριλίου 2023, 17:10
Το Varko Bay Resort εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει όφελος 100 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας για το ελληνικό Δημόσιο
|Banyan Tree/Varko Bay

Varko Bay: Επένδυση με ψυχή

Χριστίνα Πουτέτση Χριστίνα Πουτέτση 26 Απριλίου 2023, 17:10

Τα νούμερα είναι συγκεκριμένα. Μια επένδυση ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ, σε μια έκταση 181 στρεμμάτων στον κόλπο του Βαρκού, έναν οικισμό της Πογωνιάς, του δήμου Ακτίου-Βόνιτσας.

Ενα πολυτελές θέρετρο στον νομό Αιτωλοακαρνανίας, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Μιας από τις λιγότερο προβεβλημένες περιοχές της χώρας. Ταυτόχρονα, το πρώτο resort της Banyan Tree στην Ευρώπη, ένα από τα πλέον εκλεπτυσμένα brand φιλοξενίας και αναψυχής παγκοσμίως. Τη διαχείριση και ανάπτυξη των θερέτρων του, έχει αναλάβει από το 2016 ο κορυφαίος ξενοδοχειακός γαλλικός όμιλος Accor. Ο τελευταίος, στις 24 Απριλίου προχώρησε σε σχετική ανακοίνωση κάνοντας λόγο για «ασυμβίβαστη προσέγγιση στη βιωσιμότητα και πολυτέλεια υψηλού επιπέδου».  

Το θέρετρο που προγραμματίζεται να ανοίξει τον Απρίλιο του 2026, θα αποτελείται από 116 βίλες και 45 επώνυμες κατοικίες, τηρώντας αυστηρές προδιαγραφές βιωσιμότητας στο παράκτιο περιβάλλον. Μάλιστα αναμένεται να είναι το πρώτο θέρετρο στην Ελλάδα και την Ευρώπη με πιστοποίηση LEED® Gold (Leadership in Energy and Environmental Design), πρότυπο για τον κλάδο της φιλοξενίας.

Ως έργο, εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει όφελος 100 εκατομμύρια ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας για το ελληνικό Δημόσιο, 280 άμεσες θέσεις εργασίας, καθώς και επιπλέον θέσεις που θα σχετίζονται με την ανάγκη για τοπικές υπηρεσίες και προϊόντα.

Το πολυτελές θέρετρο θα αποτελείται από 116 βίλες και 45 επώνυμες κατοικίες
Η μαγευτική θέα προς το Ιόνιο

Για όλα τα παραπάνω, στις 12 Απριλίου εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα, σε συνέχεια της έγκρισης του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) «Varko Bay Resort» από τον Ιανουάριο του 2021.

Αυτά σε ό,τι αφορά τους αριθμούς.

«Βρεθήκαμε στην περιοχή ως ταξιδιώτες. Η ομορφιά και η αγνότητά της μας μάγεψε», είπαν ο Leon van der Heiden και η Marie-José van der Steen, επικεφαλής της επενδυτικής εταιρίας RND Investments, με έδρα το Βέλγιο. Οι ίδιοι είναι Ολλανδοί, με εμπειρία στον χώρο του development. «Σκεφτήκαμε ότι η περιοχή είναι ιδανική για τον εκλεπτυσμένο ταξιδιώτη». Ετσι ξεκίνησαν να αναζητούν γη, αγοράζοντας το 2016, μέσα σε δύο χρόνια, τα πρώτα πέντε οικόπεδα, από 14 συνολικά ιδιοκτήτες στην περιοχή. Στη συνέχεια αγόρασαν άλλα έξι, τα οποία διαμόρφωσαν τη συνολική έκταση στη χερσόνησο.

«Από την αρχή είχαμε στο μυαλό μας τι θέλαμε να φτιάξουμε. Όλα έχουν να κάνουν με το να βρεις τους κατάλληλους συνεργάτες», είπε ο Leon van der Heiden. Προσέγγισαν πολλούς κορυφαίους παίκτες της φιλοξενίας, μίλησαν με αρκετούς αρχιτέκτονες.

Πολλούς τους πήγαν να επισκεφθούν την περιοχή. Και επιβεβαιώθηκαν. Υψηλόβαθμο στέλεχος της Accor βρέθηκε στο Βαρκό και πέρα από τη συμφωνία για συνεργασία μέσω της Banyan Tree, «έκλεισε να κάνει τις διακοπές του την επόμενη χρονιά στην περιοχή», είπε ο Leon van der Heiden. «Όταν έχεις ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, αυτό κάτι λέει».

Από αριστερά, η αρχιτέκτων Ρία Βογιατζή (Elastic Architects), η Marie-José van der Steen, ο Leon van der Heiden, επικεφαλής της επενδυτικής εταιρίας RND Investments και ο δήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας Γιώργος Αποστολάκης

Όταν συνάντησαν τη Ρία Βογιατζή των Elastic Architects, αισθάνθηκαν ότι υπήρχε ταύτιση στο πώς οραματίζονταν τον χώρο. «Υπάρχει μια γλυπτική διάθεση. Προσεγγίσαμε το έργο δωρικά, πλήρως ενταγμένο στο τοπίο», εξήγησε η αρχιτέκτονας. «Δημιουργήσαμε ένα έργο που βασίζεται στις εμπειρίες.  Πολυτέλεια δεν είναι μόνο τα “χρυσά πόμολα”», πρόσθεσε.

Το resort αυτό «υπηρετεί και τον δικό μας στόχο», υπογράμμισε o δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας Γιώργος Αποστολάκης, ο οποίος στάθηκε από την αρχή υποστηρικτικός προς την επένδυση. «Δίνουμε μεγάλη έμφαση στη βιωσιμότητα και αυτό υπηρετεί και τον στόχο για τον μετασχηματισμό του τουριστικού μοντέλου», πρόσθεσε. Αυτού της ήπιας ανάπτυξης, η οποία σέβεται τον τόπο και έλκει τον εκλεπτυσμένο επισκέπτη.

Γιατί αυτό είναι και το ζητούμενο. Σε μια τοποθεσία που έμεινε απάτητη, η ανάπτυξη που θα έρθει να έχει μέριμνα για τη βιωσιμότητα και εκτίμηση για τον τόπο. Ο οποίος έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών. Αυτή η πλευρά του Ιονίου, είναι μια από τις πιο γραφικές και αναπτυσσόμενες τουριστικές περιοχές της Ελλάδας. Παρθένο τοπίο, απόμερες παραλίες, κοντινή απόσταση από τα νησιά του Ιονίου και προσβασιμότητα αεροπορικώς, οδικώς ή ακτοπλοϊκώς. Ενώ είναι παραδοσιακά δημοφιλής προορισμός για ιστιοπλοΐα και yachting.

Το Βαρκό απέχει μόλις 25 λεπτά οδικώς από το διεθνές αεροδρόμιο του Ακτίου, το οποίο μέσω της διαχείρισης της Fraport, εξυπηρετείται από σημαντικό αριθμό αεροπορικών εταιρειών, με συνδέσεις σε δεκάδες προορισμούς της Ευρώπης.

Οι εργασίες για την κατασκευή του θερέτρου αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο 2023. Από το 2019 καταρτίστηκαν ολοκληρωμένες μελέτες σκοπιμότητας από τη συμβουλευτική εταιρεία ακινήτων Savills και την εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών HVS, έχοντας επικαιροποιηθεί το 2021, το 2022 και το 2023.

Ο συντελεστής δόμησης που προβλέπεται είναι 0,15 και μέγιστη κάλυψη 20%. Οι κατοικίες που θα κατασκευαστούν θα είναι προς πώληση, με προαιρετικό πρόγραμμα μίσθωσης υπό τη διαχείριση του Banyan Tree. Σημαντικό  τμήμα της ηλεκτρικής ενέργειας του θερέτρου, περίπου 16% των ενεργειακών απαιτήσεων, θα στηρίζεται σε ΑΠΕ. Ενώ ποσοστό έως 70% του ανακυκλώσιμου νερού που θα προέρχεται από grey water, θα χρησιμοποιείται στην άρδευση και το βρόχινο νερό θα συλλέγεται.

Και οι επενδυτές, πώς βλέπουν το όραμά τους να προχωρά; «Σκοπεύετε να πουλήσετε όταν ολοκληρωθεί;» τους ρώτησαν στη συνέντευξη Τύπου.

«Η αλήθεια είναι ότι είμαστε μεγάλοι για να είμαστε συναισθηματικοί. Αλλά αυτό το έργο είναι το “παιδί” μας», απάντησε ο Leon van der Heiden. «Και σκοπεύουμε να είμαστε μέρος του σε βάθος χρόνου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...