306
Ο Βίκτορ Ορμπαν ψηφίζοντας την Κυριακή στη Βουδαπέστη. Τελικά είδε για πρώτη φορά τους πολίτες να του γυρίζουν την πλάτη | REUTERS/Bernadett Szabo

Οι Ούγγροι έριξαν το πρώτο «χαστούκι» στον Ορμπαν – έχασε τη Βουδαπέστη

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2019, 10:34
Ο Βίκτορ Ορμπαν ψηφίζοντας την Κυριακή στη Βουδαπέστη. Τελικά είδε για πρώτη φορά τους πολίτες να του γυρίζουν την πλάτη
| REUTERS/Bernadett Szabo

Οι Ούγγροι έριξαν το πρώτο «χαστούκι» στον Ορμπαν – έχασε τη Βουδαπέστη

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2019, 10:34

Ηταν ένα ράπισμα για τον Βίκτορ Ορμπαν, η πρώτη φορά που ένιωσε πολιτικά τρωτός. Ο υπερεθνικιστικής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας είδε για πρώτη φορά το εκλογικό σώμα να του γυρίζει την πλάτη καθώς η κυβερνητική παράταξη ηττήθηκε στις δημοτικές εκλογές στην Βουδαπέστη από την ενωμένη αντιπολίτευση που υποστήριξε τον κεντροαριστερό υποψήφιο Γκεργκέλι Καρκασόνι.

Μετά την καταμέτρηση του 68% των ψήφων, ο Γκεργκέλι Καρκασόνι εξασφαλίζει το 50,1% των ψήφων έναντι 44,8% του υποψήφιου της κυβερνητικής παράταξης και απερχόμενου δημάρχου της Βουδαπέστης από το 2010 Ιστβαν Τάρλος.

Σύμφωνα με τα προσωρινά εκλογικά αποτελέσματα, η αντιπολίτευση προηγείται και σε πολλές μεγάλες πόλεις της Ουγγαρίας, ενώ το κυβερνών Fidesz αναμένεται να διατηρήσει μεγάλο αριθμό μικρών κοινοτήτων.

Η κατάκτηση της Βουδαπέστης ήταν ο πλέον φιλόδοξος στόχος των πολιτικών αντιπάλων του Βίκτορ Ορμπάν, του εθνικιστή πρωθυπουργού που κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή της Ουγγαρίας τα τελευταία δέκα χρόνια με τον διχαστικό και ξενοφοβικό λόγο του.

Η αντιπολίτευση ήθελε να καταδείξει ότι ο ούγγρος πρωθυπουργός, ο οποίος επανεξελέγη την άνοιξη του 2018, δεν είναι αήττητος.

Η νίκη του Γκεργκέλι Καρκασόνι αποτελεί την πρώτη σημαντική νίκη της ουγγρικής αντιπολίτευσης και την πρώτη εκλογική ήττα του Ορμπάν εδώ και μία δεκαετία.

Τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών στην Ουγγαρία δεν άργησαν να τύχουν θερμής υποδοχής στις Βρυξέλλες. Χαρακτηριστική η ανάρτηση του Γκι Βέρχοφσταντ, ο οποίος συνέκρινε την ήττα του Ορμπαν στη Βουδαπέστη με αυτήν του Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Οι δημοτικές εκλογές ήταν επίσης ένα τεστ για την πρώτη στην ιστορία της χώρας συμμαχίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία έπειτα από διαδοχικές ήττες κατόρθωσαν να συνασπισθούν γύρω από έναν κοινό υποψήφιο στην Βουδαπέστη και σε άλλες πόλεις της Ουγγαρίας.

Δήμαρχος διαμερίσματος της Βουδαπέστης, ο Γκεργκέλι Καρκασόνι υποστηρίχθηκε από αριστερά, φιλελεύθερα και κεντρώα πολιτικά κόμματα. Η ακροδεξιά παράταξη Jobbik, η οποία εμφανίζεται πλέον ως συντηρητικό αντι-Ορμπάν κόμμα, δεν παρουσίασε υποψήφιο, υποστηρίζοντας εμμέσως τον κοινό υποψήφιο της αντιπολίτευσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...