274
|

Βάνδαλοι, «ανιστόρητοι» και «προδότες» στη Θεσσαλονίκη 75 χρόνια μετά την απελευθέρωση

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2019, 11:12

Βάνδαλοι, «ανιστόρητοι» και «προδότες» στη Θεσσαλονίκη 75 χρόνια μετά την απελευθέρωση

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2019, 11:12

Θύμα βανδαλισμού έπεσε η  αναθηματική πλάκα που έχει τοποθετηθεί στη Θεσσαλονίκη, κοντά στο Βασιλικό Θέατρο, για την απελευθέρωση της πόλης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, στις 30 Οκτωβρίου 1944.

Ο δράστες έγραψαν τις λέξεις «ανιστόρητοι» και «προδότες» πάνω στην πλάκα ενώ έσβησαν με μαρκαδόρο όσα έγραφε στη μνήμη των μαχητών του ΕΛΑΣ.

Κοντά στο σημείο όπου έχει στηθεί η αναθηματική πλάκα, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή συγκέντρωση για το Μεταναστευτικό από μέλη εθνικιστικών συλλόγων.

Την αφαίρεση της πλάκας στη μνήμη των μαχητών του ΕΛΑΣ είχε ζητήσει επισήμως κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Κουριαννίδης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική».

Η απελευθέρωση της πόλης από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ καθιερώθηκε ως δημόσια γιορτή τοπικής σημασίας για τον Δήμο Θεσσαλονίκης με προεδρικό διάταγμα (ΦΕΚ 81/Α/09.05.2016 / στο βίντεο που ακολουθεί δείτε ιστορικά ντοκουμέντα από την παρέλαση και την υποδοχή των αντάρτικων μονάδων του ΕΛΑΣ στην πόλη την περίοδο  30 Οκτωβρίου – 3 Νοεμβρίου 1944).

Το ιστορικό τηλεγράφημα που έστειλε ο Μάρκος Βαφειάδης στο Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ

«Ομάδα Μεραρχιών Μακεδονίας. Τμήματά μας εισήλθον Θεσσαλονίκη σήμερον 3ην μετά μεσημβρίαν. Λαός Θεσσαλονίκης έξαλλος από ενθουσιασμόν διατρέχει οδούς πόλεως εναγκαλιζόμενος αντάρτες. Εργοστάσια ηλεκτροφωτισμού και μύλος Αλλατίνι κατόπιν επεμβάσεως Ε.Λ.Α.Σ διασώθηκαν. Εστία εθνοπροδοτών ΧΑΝ παρέδωσε βαρύν οπλισμόν. Θα αναγκαστεί εις παράδοσιν. Τμήματά μας προσανατολίζονται προς δυτικόν τμήμα πόλεως για χτυπήματα… Παρόν τηλεγράφημα παρακαλώ δοθεί ΠΓ του ΚΚΕ. Αναμένω. Μάρκος 30.10.44»

Η ναζιστική κατοχή στη Θεσσαλονίκη διήρκεσε περίπου τέσσερα χρόνια. Μάρτυρας των ιστορικών γεγονότων της απελευθέρωσης της πόλης,  ως μέλος του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, ο Γιάννης Πατσακίδης, είχε διηγηθεί στο TV100 πώς το δικό του τάγμα απέτρεψε την τελευταία στιγμή την ανατίναξη του Υδραγωγείου της πόλης από τους Ναζί.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...