1709
Ο Αλέξης Τσίπρας με... ενδιαφέρουσα ενδυματολογική επιλογή στο βήμα της Βουλής την Παρασκευή | INTIMEnews

Ο Τσίπρας διαμαρτύρεται για τα όσα είπε ο Μητσοτάκης για το 2015: «Θράσος να μιλάει για “διάλειμμα”»

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2021, 11:46
Ο Αλέξης Τσίπρας με... ενδιαφέρουσα ενδυματολογική επιλογή στο βήμα της Βουλής την Παρασκευή
|INTIMEnews

Ο Τσίπρας διαμαρτύρεται για τα όσα είπε ο Μητσοτάκης για το 2015: «Θράσος να μιλάει για “διάλειμμα”»

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2021, 11:46

Την ώρα που ο Πρωθυπουργός παρουσίαζε μαζί με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκο Πιερρακάκη, το ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό, παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, ο αρχηγός αξωματικής αντιπολίτευσης διαμαρτυρόταν για την απουσία του από τη Βουλή, εξαπολύοντας μία ακόμη σφοδρή –και γεμάτη σκαιούς χαρακτηρισμούς– επίθεση εναντίον του.

Τυπικά, ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε να διαμαρτυρηθεί για μία ακόμη φορά για τη θέσπιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο – που, όπως επιμένει να λέει, αφήνει εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης 25.000 μαθητές– και αγνοώντας ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε άλλες υποχρεώσεις και απουσίαζε αναγκαστικά από τη Βουλή, βρήκε την ευκαιρία να τον κατηγορήσει για «διχαστικό λόγο» και «δειλία» με αφορμή όσα είπε την Πέμπτη στην ομιλία του για τα 40 χρόνια από την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΕ.

Τι είχε πει ο κ. Μητσοτάκης; Οτι «η ελληνική πορεία στην Ευρώπη δεν υπήρξε πάντοτε ανέφελη. Όμως, σχετικά γρήγορα ο αντιευρωπαϊσμός έπαψε να αποτελεί κεντρικό επιχείρημα στην ελληνική πολιτική ζωή. Γύρω από το ζητούμενο της δυνατής ευρωπαϊκής Ελλάδας οικοδομήθηκαν, λοιπόν, ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις, αναβαθμίζοντας την ποιότητα της εσωτερικής πολιτικής ζωής.

»Με ένα μόνο σκοτεινό διάλειμμα: την περίοδο κατά την οποία επικράτησε ο διχαστικός λαϊκισμός, το 2015.

»Τότε που η χώρα οδηγήθηκε μόλις ένα βήμα πριν από τον γκρεμό. Και πάλι, όμως, οι προοδευτικές δυνάμεις αντιστάθηκαν και διέλυσαν τα έωλα συνθήματα. Κράτησαν τον τόπο στην Ευρώπη και στο κοινό νόμισμα. Και τελικά συνέτριψαν τη δημαγωγία, μαζί με το διπλό αντιευρωπαϊκό και αντιδημοκρατικό ψέμα, τόσο αυτό με το αριστερό προσωπείο όσο και εκείνο με το ακροδεξιό πρόσωπο του φασισμού και του μίσους», ήταν η αναφορά του Πρωθυπουργού που προκάλεσε την οργή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος την Παρασκευή ζήτησε εκτός προγράμματος τον λόγο στη Βουλή, από τον προεδρεύοντα του Σώματος, Νικήτα Κακλαμάνη.

«Δεν έχετε δικαίωμα να πάρετε τον λόγο γιατί είναι κοινοβουλευτικός έλεγχος. Παρά ταύτα είμαι παλιός βουλευτής και σέβομαι τους θεσμούς και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ο 4ος θεσμικός παράγοντας και δεν θα ακολουθήσω τους τύπους. Δεν θα σας απαντήσω επί ουσίας, αλλά για τη διαδικασία, έχετε 10 λεπτά», του είπε ο κ. Κακλαμάνης, επιτρέποντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να εξαπολύσει από το βήμα της Βουλής την επίθεσή του στον κ. Μητσοτάκη:

«Σας ευχαριστώ που τουλάχιστον εσείς δείχνετε σεβασμό στο θεσμικό αξίωμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στη λειτουργία της Βουλής. Το ότι δεν υπάρχει εδώ αντίλογος δεν ευθύνομαι εγώ. Είναι η τρίτη φορά που καταθέτω στην Ωρα του Πρωθυπουργού επίκαιρη ερώτηση. Δεν αφορά τους βουλευτές ή παραταξιακές αντιπαραθέσεις. Αφορά 100.000 ελληνικές οικογένειες και μαθητές λυκείου που φέτος περνούν τον γολγοθά των εξετάσεων μέσα στην πανδημική κρίση. Με το άγχος και το στρες και την αδυναμία να κάνουν δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία. Και αυτούς τους 100.000 μαθητές ο πρωθυπουργός τους γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του. Είναι η τρίτη Παρασκευή! Και αν την πρώτη Παρασκευή είχε να παει 3ημερο στην Τήνο, την 2η και 3η Παρασκευή δεν είχε δικαιολογίες. Η μόνη εξήγηση είναι ότι δεν θέλει να κοιτάξει στα μάτια τους μαθητές αυτούς γιατί είναι πρωτοφανές να αλλάζει εντός της χρονιάς το σύστημα εισαγωγής. Και άλλες κυβερνήσεις άλλαξαν το σύστημα αλλά έδωσαν χρόνο στους μαθητές και οικογένειες να προσαρμοστούν σε αυτές τις αλλαγές. Τώρα έρχεται μέσα στην χρονιά την δύσκολη και μειώνει κατά 1/3 τους εισακτέους. Αυτό εγώ το χαρακτηρίζω πολιτική δειλία», βγήκε να πει ο Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της τοποθέτησής του και διαμαρτυρόμενος που ο κ. Μητσοτάκης βρισκόταν εκείνη την ώρα στην παρουσίαση του πράσινου πιστοποιητικού αντί για τη Βουλή, συνέχισε μαινόμενος χρησιμοποιώντας σειρά προσβλητικών χαρακτηρισμών:

«Εγώ αυτό το χαρακτηρίζω πολιτική δειλία! Είναι πολιτική δειλία να το βάζει στα πόδια ο Πρωθυπουργός» και «ήταν θράσος να μιλήσει ως κομματάρχης σε επαρχιακό καφενείο. Ως κομματάρχης δεξιός με λόγο εμπρηστικό. Με λόγο που εξίσωνε την αριστερά με τον φασισμό. Πού τα έχει δει αυτά γραμμένα. Να εξισώσει τους αγώνες μιας παράταξης με μίσος και διχασμό.

»Είχε το θράσος να μιλήσει για σκοτεινό διάλειμμα την περίιοδο 2015 και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που διέσωσε τη χώρα από την χρεοκοπία που η παράταξή σας μας οδήγησε. Είναι σκοτεινό διάλειμμα η έξοδος από τα μνημόνια, η μείωση της ανεργίας, τα τρίμηνα ανάπτυξης, τα 37 δισ. ευρώ που βρήκε στα δημόσια ταμεία; Το μαξιλάρι πάνω στο οποίο κοιμάται ήσυχος; Είναι σκοτεινό διάλειμμα όλα αυτά; Εϊναι θράσος και δειλία. Θράσος η χθεσινή ομιλία και δειλία η απουσία του σήμερα».

 «Νιώθω άβολα διότι είναι σαν να προεδρεύω στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε μετά το τέλος της ομιλίας Τσίπρα ο Νικήτας Κακλαμάνης

«Δίπλα στον λαϊκισμό θα υπάρχει η λέξη Μακεδονομάχοι και η φωτογραφία Μητσοτάκη», παρατήρησε χαρακτηριστικά και συνεχίζοντας την εκτόξευση «κοσμητικών επιθέτων» προς το πρόσωπο του Πρωθυπουργού, τον χαρακτήρισε θρασύδειλο και αμετανόητο:

 «Την ημέρα που ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο κ. Σασόλι στην ίδια ομιλία ήρθε με απολογητικό λόγο και είπε ότι ήταν λάθος η στάση της ΕΕ απέναντι στην Ελλάδα. Ηταν λάθος τα μνημόνια. Ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύει ότι είναι θρασύδειλος και αμετανόητος! Με όλους αυτούς που έβγαιναν και έλεγαν βάστα Σόιμπλε. Δεν θα την γράψετε ξανά εσείς την ιστορία. Εϊναι καταγεγραμμένη και έχει δείξει ότι η προοδευτική παράταξη σε αυτό τον τόπο έδωσε μάχες για την ευημερία στηρίζοντας τους αδύναμους. Μίλησε με θράσος και για τις προοδευτικές δυνάμεις. Δήθεν μιλώντας εξ ονόματός τους. Οι βάστα Σόιμπλε έγιναν προοδευτικοί και εμείς φασίστες. Αλλά ποιος μιλά για προοδευτισμό; Οι μακεδονομάχοι όταν υπογράφαμε την Συμφωνία Πρεσπών! Δεν πίστεψε όσα κατήγειλε γιατί ήταν προφανές ότι αυτά ήταν προς όφελος χώρας γι αυτό και τιμά την Συμφωνία. Αλλά την τιμά στα κρυφά. Όταν έρχεται ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας δεν τολμά να τον αποκαλέσει με το όνομα της χώρας του. Αλλη φορά, όταν θα μιλά για λαϊκισμό ο κ. Μητσοτάκης, ας κοιτά τον καθρέφτη. Δίπλα στον λαϊκισμό θα υπάρχει η λέξη Μακεδονομάχοι και η φωτογραφία Μητσοτάκη!».

«Ο… Μωυσής μας προέκυψε Ηρώδης»

«Ο κ. Μητσοτάκης απουσιάζει από τη Βουλή και απουσιάζει βγάζοντας μια διαρροή από τους κύκλους του Μαξίμου, λέγοντας ότι δεν έρχεται για να μην ταράξει την ηρεμία μαθητών που δίνουν εξετάσεις. Μα την ηρεμία την ταράσσει εισάγωντας την ρύθμιση που κόβει από την ένταξη στα ΑΕΙ το 1/3 των υποψηφίων! Τους έδειξε ως υπεύθυνους για την πανδημία, τους καταδικάζει να ζουν σε εργασιακό μεσαίωνα. Τελικά ο Μωυσής μας προέκυψε Ηρώδης. Δεν είναι τυχαία όλα αυτά. Γίνονται για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα. Στον βωμό αυτό δεν ορρωδεί να βάλει στον τοίχο τα συμφέροντα των παιδιών», ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την επισήμανση κυβερνητικών πηγών ότι τέτοιου είδους συζητήσεις δεν γίνονται παραμονές των Πανελλαδικών και επιμένοντας στην τακτική του «σκληρού ροκ», κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για επιθετικότητα έναντι της νέας γενιάς και ταξικό μίσος!

Επικαλούμενος τέλος δημοσιεύματα στον Τύπο, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε από το βήμα της Βουλής ότι «η κυβέρνηση παίρνει πίσω την εφαρμογή του μέτρου για την πανεπιστημιακή αστυνομία, το οποίο προώθησε σε συγκρουσιακό κλίμα».

«Αλήθεια, πόσο αστείοι είναι;» σχολίασε χαρακτηριστικά και για να συμπληρώσει απευθυνόμενος στην κυβερνητική πλειοψηφία:

«Η θρασυδειλία δεν είναι μόνο ιδίωμα του κ. Μητσοτάκη, αλλά όλης της κυβέρνησης . Μας έλεγε ότι θα βάλει τη δημοκρατία στα πανεπιστήμια και τώρα έρχεται να το πάρει πίσω. Επικοινωνιακές κινήσεις για να χαϊδέψετε το συντηρητικό σας ακροατήριο. Ορίζετε και ψηφίζετε νόμους που δεν μπορείτε να εφαρμόσετε».

Κακλαμάνης: Ο Πρωθυπουργός έχει απαντήσει σε 7 επίκαιρες ερωτήσεις 

Μετά την παρέμβαση του κ. Τσίπρα, ο κ. Κακλαμάνης απάντησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Εγώ θα δώσω μια απάντηση μόνο στο κομμάτι που αφορά τη λειτουργία της Βουλής και άρα και το προεδρείο. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με βάση τα στοιχεία κ. πρόεδρε, στην παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο, δηλαδή σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών, έχει απαντήσει συνολικά σε επτά επίκαιρες ερωτήσεις. Τρεις δικές σας, τρεις της προέδρου του ΚΙΝΑΛ και μια του γραμματέα του ΜέΡΑ25. Την προηγούμενη, ΙΖ Κοινοβουλευτική Περίοδο, στους 49 μήνες της, εσείς ως Πρωθυπουργός απαντήσατε συνολικά σε 10 επίκαιρες ερωτήσεις».

Ο κ. Κακλαμάνης επίσης ανέφερε πως παράλληλα με την «Ώρα του Πρωθυπουργού», με πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη έχουν διεξαχθεί πέντε φορές «Ενημερώσεις» του Σώματος με τη διαδικασία του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής. Η πρώτη στις 14 Φεβρουαρίου 2020 και η τελευταία στις 25 Φεβρουαρίου 2021.

Ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε πως «εγώ ως προεδρείο είμαι υποχρεωμένος να σταματήσω εδώ». Για όλα τα υπόλοιπα είμαι σίγουρος, είπε, ότι θα υπάρξει απάντηση από την κυβερνητική εκπρόσωπο. «Όπως είμαι σίγουρος ότι θα έχετε την ευκαιρία να βρεθείτε και άλλες φορές με τον πρωθυπουργό στην Βουλή», συμπλήρωσε.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής δεν έκρυψε τη δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε να είναι στην έδρα, σε αυτή την εκτός Κανονισμού και κοινοβουλευτικών διαδικασιών παρέμβαση που ζήτησε να κάνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντάς του: «Κύριε πρόεδρε, νιώθω άβολα γιατί είναι σαν να προεδρεύω στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που ούτε εσείς βεβαίως το επιθυμείτε και άλλο τόσο δεν το επιθυμώ και εγώ».

Πελώνη: Η αλήθεια δεν ήταν ποτέ συμβατή με τον κ. Τσίπρα

Οι σκαιοί χαρακτηρισμοί που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Πρωθυπουργού δεν θα μπορούσαν να μείνουν αναπάντητοι και λίγο αργότερα ήρθε η σχετική δήλωση από την κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη:

«Ο κ. Τσίπρας μας έχει συνηθίσει στο να λαϊκίζει, να ψεύδεται και να δημαγωγεί. Το ίδιο έκανε και σήμερα. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σήμερα διαδοχικές συναντήσεις και κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

»Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Τσίπρας πήγε στη Βουλή και τον κατήγγειλε ότι δεν προσήλθε να του απαντήσει και μάλιστα σε ερώτηση που αφορούσε την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, σε μια στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές ετοιμάζονται να δώσουν τη μάχη των εισαγωγικών εξετάσεων. Η συζήτηση αυτή, με σεβασμό στην αγωνία των μαθητών και των οικογένειών τους, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα πραγματοποιηθεί σε ουδέτερο χρόνο».

«Οσον αφορά, δε, στην εφαρμογή του νόμου για τη φύλαξη των ΑΕΙ, η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, το μέγεθος της ανευθυνότητάς του. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τοποθετείται με τον πλέον επίσημο τρόπο, από το βήμα της Βουλής, με βάση δημοσιεύματα, δίχως να μπει στον κόπο να διασταυρώσει στοιχειωδώς την ακρίβειά τους. Τον πληροφορούμε λοιπόν ότι τις επόμενες μέρες δημοσιεύεται η προκήρυξη για την πρόσληψη προσωπικού φύλαξης των Πανεπιστημίων, που θα είναι απόφοιτοι ΑΕΙ», απάντησε η κυρία Πελώνη για το αν τελικά θα μπει η Αστυνομία στα Πανεπιστήμια.

«Αλλά η αλήθεια δεν ήταν ποτέ συμβατή με τον κ. Τσίπρα», κατέληξε η κυβέρνητική εκπρόσωπος στο σχόλιό της για την τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή στη Βουλή.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...