245
Ο τσέχος δισεκατομμυριούχος Ντάνιελ Κρεντίσκι μιλά στα γαλλικά ΜΜΕ | Filip Jandourek

Τσέχος μεγιστάνας αγόρασε σημαντικό ποσοστό της Le Monde

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2019, 20:01
Ο τσέχος δισεκατομμυριούχος Ντάνιελ Κρεντίσκι μιλά στα γαλλικά ΜΜΕ
|Filip Jandourek

Τσέχος μεγιστάνας αγόρασε σημαντικό ποσοστό της Le Monde

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2019, 20:01

Ζούμε σε μια χρυσή εποχή συγκεντρωμένης εξουσίας, χρήματος και επιρροής και δεν υπάρχει τίποτα πιο αντιπροσωπευτικό από την αγορά μιας εφημερίδας από έναν δισεκατομμυριούχο. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η γαλλική Le Monde, που με κυκλοφορία περίπου 300.000 αντιτύπων δεν είναι και στα καλύτερά της. Ο τσέχος επενδυτής Ντάνιελ Κρεντίσκι αγόρασε ελαφρώς λιγότερο από το ήμισυ του 27% που κατείχε ο τραπεζίτης Ματιέ Πιγκάς καταβάλλοντας το ποσό των 34 εκατομμυρίων ευρώ.

H εφημερίδα Liberation, αναφέρει ότι το αρχικό σχέδιο του Πιγκάς ήταν να πουλήσει ολόκληρο το μερίδιο του στον Κρεντίσκι κάτι που όμως που αποφεύχθηκε λόγω των φόβων που προκαλεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων και στον πρόεδρο Μακρόν η ξένη ιδιοκτησία των εγχώριων μέσων ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον Bloomberg, ο τσέχος μεγιστάνας κέρδισε τις εντυπώσεις, μιλώντας σε άπταιστα γαλλικά για την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας ενός μέσου ενημέρωσης που θα υπερασπίζεται την δημοκρατία ενάντια στον λαϊκισμό και θα λειτουργεί ως αντίβαρο στην αυξανόμενη επιρροή των κοινωνικών δικτύων της Silicon Valley. Ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του ως φίλο της Ευρώπης που κρατά αποστάσεις από τον κύκλο της εξουσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σε μια χώρα που αναθεωρεί το ενεργειακό της χαρτοφυλάκιο η δυνατότητα επιρροής μπορεί να αποτελεί σημαντικό κίνητρο για τον Κρεντίσκι -του οποίου η κύρια δραστηριότητα είναι η ενέργεια- και να δικαιολογεί την απόφασή του να αγοράσει ποσοστό στη Le Monde. Ένας ακόμα παράγοντας είναι η αύξηση των συνδρομητών της εφημερίδας στο Διαδίκτυο κατά 20% το 2018  φτάνοντας πλέον τους 180.000.

 


Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...