601
«Πού την είδατε την ανησυχία από όσα λέω;» διερωτήθηκε ο κ. Δραγασάκης απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης | INTIMEnews

Τράπεζες: Ξανά καμπανάκι από Δραγασάκη για ανακεφαλαιοποίηση με λεφτά των φορολογουμένων

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2019, 13:01
«Πού την είδατε την ανησυχία από όσα λέω;» διερωτήθηκε ο κ. Δραγασάκης απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης
|INTIMEnews

Τράπεζες: Ξανά καμπανάκι από Δραγασάκη για ανακεφαλαιοποίηση με λεφτά των φορολογουμένων

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2019, 13:01

«Εγώ ποτέ δεν μίλησα για (νέα) ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», βγήκε να πει προ ημερών σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, παρά ταύτα την Τετάρτη επανήλθε με νέα δήλωση για το θέμα και αυτή την φορά ήταν εξόχως σαφέστερος.

Εάν δεν προσέξουμε μπορεί να οδηγηθούμε σε λύσεις για τις οποίες θα απαιτηθούν νέα κεφάλαια για τις τράπεζες και τα κεφάλαια αυτά ενδεχομένως να κληθεί να τα βάλει ο έλληνας φορολογούμενος, προειδοποίησε την Τετάρτη από το βήμα της Βουλής, επιδεικνύοντας ανησυχητική επιμονή στα σχόλια για την πιθανότητα νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Το εντυπωσιακό όμως – και συνάμα εξοργιστικό- είναι ότι η νέα αυτή προειδοποίηση από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Τσίπρα, ήρθε την ίδια στιγμή που ο ίδιος κατηγορούσε την Νέα Δημοκρατία και τα «κακά» μέσα ενημέρωσης ότι παρερμήνευσαν την προηγούμενη δήλωσή του για τις τράπεζες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, και ότι κινδυνολογούν για το ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης με τα λεφτά των φορολογουμένων.

Αναιρώντας ωστόσο μέσα σε δευτερόλεπτα τον ίδιο του τον εαυτό, ο κ. Δραγασάκης επανέλαβε λίγο αργότερα, μέσα στη Βουλή, αυτό ακριβώς που διέψευδε: ότι δεν αποκλείεται ο απλός πολίτης να κληθεί ξανά να βάλει λεφτά για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας!

«Ουδεμία αναησυχια προέκυψε απο την προηγούμενη ομιλια μου στην επιτροπή», υποστήριξε στη σημερινή παρέμβασή του και επέμεινε:

«Κανεις δεν τρόμαξε οτι θέτω θέμα ανακεφαλαιοποίησης. Κανείς δεν αισθάνθηκε ότι θέτω τέτοιο θέμα».

Αμέσως μετά όμως, αναφέρθηκε σε τέσσερις αυτονόητες -όπως τις χαρακτήρισε- αλήθειες, που αποτελούν -όπως υπογράμμισε- το μόνο πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί η κυβέρνηση να δει και να αξιολογήσει τις διάφορες ρυθμίσεις για τις τράπεζες.

  • Η πρώτη, είπε,  είναι ότι «δεν πρέπει υποτιμήσουμε το γεγονός ότι είμαστε η χώρα με τα περισσότερα κόκκινα δάνεια την Ευρώπη. Διαφωνεί κανείς με αυτό; Ηταν 97 δισ. ευρώ το 2014 και από τότε αρχίζει η μείωση τους αλλά παραμένουν υψηλά και πρέπει να τα μειώσουμε».
  • Η δεύτερη ότι «δεν έχουμε λύσεις manual (για τα κόκκινα δάνεια). Δεν είναι κάτι που με αυτόματο πιλότο ή μια απλή λύση λύνεται. Πρεπει να δούμε τι γίνεται στην Ευρώπη να δούμε διεθνείς πρακτικές. Για παράδειγμα έχουμε πρόταση απο την Τράπεζα της Ελλάδος και τον (διοικητή της) Γιάννη Στουρνάρα και από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Πρέπει κάθε λύση να τη συζητούμε και να βλέπουμε τα θετικά και τα αρνητικά».
  • «Η τρίτη αλήθεια είναι πως αν δεν προσέξουμε μπορεί να κάνουμε τέτοιες ρυθμίσεις που να οδηγήσουν τις τράπεζες να χρειαστούν νέα κεφάλαια. Αυτο είναι μια νέα πραγματικότητα. Αυτο σημαίνει πως δεν πρέπει να κάνουμε καμία ρύθμιση; Όχι αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η λύση που προτείνει π.χ. το ΤΧΣ και επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών θα απαιτήσει εγγύηση του Δημοσίου».
  • «Και η τέταρτη αυτονόητη αλήθεια», σημείωσε,  «είναι ότι δυστυχώς αυτά τα νέα κεφάλαια ενδεχομένως να κληθεί να τα βάλει πάλι ο έλληνας φορολογούμενος. Αν υποθέσουμε πως μια τραπεζα έχει ανάγκη από κεφάλαια μπορεί να τα βρει εκ των ενόντων. Για παράδειγμα η Eurobank επεξεργάζεται σχεδιο ενσωματώνοντας μια θυγατρική της. Ειναι μια λύση. Άλλη λύση ειναι να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία αν έχει. Αν δεν γίνεται μπορει να χρειαστεί ή να θελήσει το δημόσιο όπως παλιά να βάλει κεφάλαια».

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο Γιάννης Δραγασάκης, «η όποια λύση να βλέπει πρώτα τις κοινωνικές συνέπειες» και «πρέπει να δούμε τις δημοσιονομικής φύσης συνέπειες αν έχει επιβάρυνση για το Δημόσιο και η επιβάρυνση τραπεζών, αν θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια και πώς θα τα βρούμε».

Την ίδια στιγμή, πάντως, θέλησε να διαβεβαιώσει ότι τα δύσκολα για τις τράπεζες ανήκουν στο παρελθόν -κάτι που όπως σημείωσε, έχει δηλώσει και ο διοικητής της ΤτΕ.

Κατά τα άλλα ο κ. Δραγασάκης κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι αποκαλύφθηκε στην προσπάθειά της να θυσιάσει την σοβαρότητά της, αντιπολιτευόμενη…

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...