264
Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σε ένα χαρακτηριστικό στιγμότυπο - στο λέγειν είναι ακόμα πιο πονηρός | Michael M. Santiago/Pool via REUTERS

«Donnez-moi un break»: Ο Τζόνσον το χοντραίνει και ζητάει από τη Γαλλία «να συνέλθει»

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2021, 19:22
Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σε ένα χαρακτηριστικό στιγμότυπο - στο λέγειν είναι ακόμα πιο πονηρός
|Michael M. Santiago/Pool via REUTERS

«Donnez-moi un break»: Ο Τζόνσον το χοντραίνει και ζητάει από τη Γαλλία «να συνέλθει»

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2021, 19:22

Με ιδιότυπα, χιουμοριστικά –και διπλωματικά εντελώς άκομψα– αγγλογαλλικά ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε στη Γαλλία «να συνέλθει» και να κάνει τη χάρη στις συμμάχους, την ΗΠΑ και την Αυστραλία, στη διαμάχη που ενέσκυψε αναφορικά με τα πυρηνικά υποβρύχια.

Ως γνωστόν, το σύμφωνο AUKUS, η συμφωνία δηλαδή στενής στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Αυστραλίας, στο πλαίσιο της οποίας η Αυστραλία θα αγοράσει πυρηνοκίνητα υποβρύχια, είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθεί ένα χωριστό συμβόλαιο με τη Γαλλία για 12 υποβρύχια ύψους δεκάδων δισ. ευρώ.

Η Γαλλία κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι τη μαχαίρωσε πισώπλατα και ότι ενεργεί όπως ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ. Το Παρίσι ανακάλεσε τους πρεσβευτές του από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, όχι όμως από το Λονδίνο, χαρακτηρίζοντας τη Βρετανία –δια στόματος του γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Υβ Λε Ντριάν– απλώς καιροσκόπο και κομπάρσο.

Σε δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη, μία ημέρα αφότου συναντήθηκε με τον αμερικανό πρόεδρο στην Ουάσιγκτον, ο Τζόνσον είπε σε δημοσιογράφους: «Νομίζω ότι είναι καιρός κάποιοι από τους πιο αγαπημένους φίλους μας σε ολόκληρο τον κόσμο να “prenez un grip” σχετικά με όλο αυτό, “donnez-moi un break”, διότι ουσιαστικά πρόκειται για ένα σπουδαίο βήμα προς τη διεθνή ασφάλεια».

Ο Τζόνσον μετέφρασε αυτολεξεί στα γαλλικά τις αγγλικές φράσεις «get a grip» (στα ελληνικά σημαίνει «ξεκόλλα») και «give me a break» (σημαίνει «κάνε μου τη χάρη»).

«Πρόκειται για τρεις συμμάχους που στέκονται ο ένας δίπλα στον άλλον συμμερίζονται τις ίδιες αξίες, μένουν ενωμένοι και δημιουργούν μια νέα συμμαχία ανταλλαγής τεχνολογίας», είπε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...