389
Ο Τζανλουίτζι Απόντε σε καρέ του 2019, χρονιάς που το αμερικανικό Λιμενικό βρήκε την κοκαΐνη στο πλοίο της εταιρείας του | EPA/EDDY LEMAISTRE

Το βαπόρι του Απόντε μετέφερε 20 τόνους κοκαΐνης στην Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2022, 07:31
Ο Τζανλουίτζι Απόντε σε καρέ του 2019, χρονιάς που το αμερικανικό Λιμενικό βρήκε την κοκαΐνη στο πλοίο της εταιρείας του
|EPA/EDDY LEMAISTRE

Το βαπόρι του Απόντε μετέφερε 20 τόνους κοκαΐνης στην Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2022, 07:31

Σκάνδαλο λαθρεμπορίου ναρκωτικών με φορτηγό πλοίο τύπου κοντέινερ, που εκθέτει τον πρωταγωνιστή στον χώρο των θαλασσίων μεταφορών Ομιλο MSC (Mediterranean Shipping Company) του ιταλού μπίζνεσμαν Τζανλουίτζι Απόντε, αποκαλύφθηκε από τα διεθνή media. Παράλληλα, έριξαν τον προβολέα σε αυτό που αποκαλούν «βαλκανική μαφία» και στην «καμπάνα» που έπεσε στον πλοιοκτήτη.

Τα μεγάλα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων χρησιμοποιούνται και από τη «βαλκανική μαφία» για τη μεταφορά ναρκωτικών, έγραψαν. Πρωταγωνιστής μιας δυσάρεστης ιστορίας αυτού του είδους ήταν η μεγαλύτερη εταιρεία μεταφοράς εμπορευματικιβωτίων, η εδρεύουσα στη Γενεύη MSC, ιδιοκτησίας της οικογενείας Απόντε, με καταγωγή από τη Νάπολι.

Την υπόθεση διακίνησης 20 τόνων κοκαΐνης αξίας 1,3 δισ. δολαρίων αποκάλυψε το Bloomberg Businessweek και προέβαλε η Repubblica. Πρόκειται για υπόθεση που χρονολογείται τον Ιούνιο του 2019, όταν στο λιμάνι της Φιλαδέλφειας το τελωνείο των ΗΠΑ επιθεώρησε το φορτηγό πλοίο «MSC Gayane», που είχε ναύλο από τη Νότια Αμερική προς την Ευρώπη, και βρήκε μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης.

Τα ναρκωτικά ήταν κρυμμένα σε ειδικές συσκευασίες μέσα σε τσουβάλια φτιαγμένα από γιούτα, τα οποία περιείχαν και φρούτα. Τώρα η διαθέτουσα και κρουζιερόπλοια MSC κινδυνεύει να πληρώσει πρόστιμο 700 εκατ. δολαρίων. Σύμφωνα με τα όσα έχουν εξακριβώσει οι αμερικανικές διωκτικές Αρχές, αυτοί που φόρτωσαν την κοκαΐνη στο καράβι ήταν μαυροβούνιοι ναυτικοί, οι οποίοι για τον κόπο τους εισέπραξαν 50.000 δολάρια.

Λιμενικοί και αστυνομικοί φωτογραφίζονται δίπλα στο κελεπούρι του φορτηγού πλοίου «MSC Gayane», δηλαδή σε 20 τόνους κοκαΐνης, στη Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ (Bastiaan Slabbers/NurPhoto via Getty Images)

Πάλι βάσει όσων λένε οι Αμερικανοί, οι Μαυροβούνιοι του καραβιού φέρονται να ενεργούσαν υπό το κράτος απειλών. Ναι μεν εισέπραξαν τα 50.000 δολάρια και έβαλαν τα ναρκωτρικά στο πλοίο, ωστόσο το έκαναν επειδή οι μαφιόζοι απείλησαν τη ζωή συγγενικών προσώπων τους στο Μοντενέγκρο.

Οπωσδήποτε, τα νέα είναι άσχημα για τον 82χρονο Απόντε, έναν από τους Κροίσους της Ελβετίας, ο οποίος το περασμένο έτος είχε αυξήσει την περιουσία του κατά 8 δισ. Ωστόσο, η MSC έχει απασχολήσει και κατά το παρελθόν τις λιμενικές Αρχές και άλλης χώρας πέραν των ΗΠΑ για υπόθεση μεταφοράς ναρκωτικών. Οπότε, υπάρχει το κακό προηγούμενο.

Τρία χρόνια πριν από την υπόθεση της Φιλαδέλφειας, η MSC έλαβε μια προειδοποίηση από το Λιμενικό του Ρότερνταμ. Ετσι, η εταιρεία έμαθε από τους Ολλανδούς ότι κάποιοι ναύτες της ξεφόρτωναν ναρκωτικά από τα πλοία της και τα μεταφόρτωναν σε μικρότερα σκάφη με σκοπό να τα βγάλουν στη στεριά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...