394
Αμερικανοί στρατιώτες ποζάρουν μπροστά από ένα στοιχείο Patriot, στη Λιθουανία – καρέ του 2017 | REUTERS/Ints Kalnins

Patriot: Τι είναι το οπλικό σύστημα που έταξε ο Μπάιντεν στον Ζελένσκι

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2022, 18:01
Αμερικανοί στρατιώτες ποζάρουν μπροστά από ένα στοιχείο Patriot, στη Λιθουανία – καρέ του 2017
|REUTERS/Ints Kalnins

Patriot: Τι είναι το οπλικό σύστημα που έταξε ο Μπάιντεν στον Ζελένσκι

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2022, 18:01

Από την είδηση ότι οι ΗΠΑ θα προμηθεύσουν αμερικανικά Patriot στην κυβέρνηση του Κιέβου προκύπτουν στρατιωτικά και πολιτικά συμπεράσματα. Πρόκειται για κίνηση που δυναμώνει την αντιαεροπορική ομπρέλα των ουκρανικών δυνάμεων, συγχρόνως όμως δείχνει την αποφασιστικότητα του Λευκού Οίκου να υπερασπιστεί τις γεωπολιτικές επιλογές του, μάλιστα χωρίς να χυθεί σταγόνα αίματος αμερικανών στρατιωτικών.

Ηδη οι Ρώσοι έλαβαν το διπλό μήνυμα και απάντησαν ότι όσα ανακοινώθηκαν την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον δεν συμβάλλουν στη διευθέτηση της κρίσης. Ετσι, απομένει να φανεί στην πράξη αν η προοπτική των ειρηνευτικών συνομιλιών απομακρύνεται.

Η Corriere della Sera έγραψε ότι το Κίεβο θα παραλάβει ένα στοιχείο Patriot αποτελούμενο από οκτώ εκτοξευτές, έκαστος εκ των οποίων δύναται να εκτοξεύει τέσσερις βόμβες από τον σταθμό ελέγχου του και από το ραντάρ του. Επίσης, ότι για να χρησιμοποιηθεί το σύστημα Patriot σωστά από τους Ουκρανούς προϋποτίθεται η σχετικά μακρά εκπαίδευση 90 οπλιτών: οι σκοπευτές χρειάζονται 13 εβδομάδες εκπαίδευσης ώστε να μάθουν να στοχεύουν με ακρίβεια και οι τεχνικοί 53 εβδομάδες ώστε να καταστούν ειδικοί στις επιδιορθώσεις.

Το πολιτικό ερώτημα, λοιπόν, που προβάλλει αφορά τι θα συμβεί στο μεσοδιάστημα από την παραλαβή των Patriot μέχρι την επιχειρησιακή δράση τους, αν δηλαδή θα εκδηλωθεί κάποια ειρηνευτική πρωτοβουλία και, ιδίως, από ποια πλευρά.

Το σύστημα Patriot έχει εμβέλεια μεταξύ 30 και 160 χλμ., συνεπώς εγγυάται την προστασία περιορισμένης ως προς την έκταση περιοχής. Κατασκευάστηκε από τις εταιρείες Raytheon, Lockheed Martin και Boeing με σκοπό την αντιμετώπιση βαλλιστικών πυραύλων και χρησιμοποιήθηκε στους πολέμους της Μέσης Ανατολής (Πόλεμος του Κόλπου, Πόλεμος στο Ιράκ, σύγκρουση Ισραήλ και Παλαιστινίων, Συριακός Εμφύλιος). Είναι, επίσης, ένα ακριβό όπλο: κάθε μονάδα του στοιχίζει περί το 1 δισ. δολάρια και κάθε πύραυλός του περί τα 4 εκατ. δολάρια.

Η έκτακτη ανάγκη που οδήγησε τον Μπάιντεν στη λήψη της απόφασης να παραχωρηθεί το σύστημα Patriot στον Ζελένσκι αφορά τον διαρκή, επί εβδομάδες, σφοδρό βομβαρδισμό ουκρανικών στόχων υποδομής. Στις επιθέσεις αυτές οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν πυραύλους «Κρουζ», είτε παλιούς είτε καινούργιους, αλλά και drones ιρανικής κατασκευής.

Η είσοδος των συστημάτων Patriot στον πόλεμο δημιουργεί νέα δεδομένα, όπως και προβλήματα: η Corriere παρατήρησε ορθότατα ότι οι Ουκρανοί πρέπει να σκεφτούν τον τρόπο προστασίας της μονάδας Patriot που θα λάβουν, καθώς ήδη κατέστη βασικός στόχος των ρωσικών δυνάμεων. Προς το παρόν, πάντως, ο Ζελένσκι, μιλώντας στο Κογκρέσο, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στις ΗΠΑ για την προσφορά που θα ενισχύσει την ουκρανική αεράμυνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...