269
Το σκεύος είναι λευκό με σχέδια σε βαθύ μπλε χρώμα | Sotheby's

Το παζάρι έκρυβε μια σπάνια κινεζική πορσελάνη του 15ου αιώνα

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2021, 19:20
Το σκεύος είναι λευκό με σχέδια σε βαθύ μπλε χρώμα
|Sotheby's

Το παζάρι έκρυβε μια σπάνια κινεζική πορσελάνη του 15ου αιώνα

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2021, 19:20

Στους Αμερικανούς αρέσουν πολύ τα αυτοσχέδια παζάρια όπου ο καθένας μπορεί να πουλήσει  σε γείτονες και περαστικούς ό,τι δεν του χρειάζεται πια. Μερικές φορές κρύβουν και θησαυρούς.

Οπως, για παράδειγμα, ένα πορσελάνινο μπολ το οποίο πουλούσε κάποιος για 35 δολάρια. Αποδείχθηκε ότι ήταν κατασκευασμένο στην Κίνα τον 15ο αιώνα και ότι αξίζει 300.000 με 500.000 δολάρια. Το μπολ θα πωληθεί στις 17 Μαρτίου από τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s.

Το λευκό πορσελάνινο σκεύος έχει διάμετρο 16 εκατοστά και έχει σχέδια σε βαθύ μπλε χρώμα. Εχει το σχήμα του μπουμπουκιού του λωτού. Στο εσωτερικό έχει σχέδια με άνθη και στο εξωτερικό τέσσερα ξεχωριστά άνθη (λωτός, παιώνια,  χρυσάνθεμο και ρόδι).  Μόνο επτά αντικείμενα αυτού του είδους υπάρχουν στις μέρες μας, όλα σε μουσεία.

Το εσωτερικό του σκεύους| Sotheby’s

Το σκεύος εντόπισε πέρυσι στο Νιου Χάβεν του Κονέκτικατ ένα πρόσωπο με μανία με τις αντίκες. Πλήρωσε 35 δολάρια, όσα ζητούσε ο πωλητής, αργότερα όμως έστειλε e-mail στον οίκο Sotheby’s ζητώντας πληροφορίες και μία εκτίμηση της αξίας του. Οι ειδικοί του οίκου στην κινεζική κεραμική, αν και λαμβάνουν πολλά σχετικά e-mail κάθε εβδομάδα, αμέσως διαπίστωσαν ότι το πορσελάνινο σκεύος είναι σπανιότατο.

Το σχήμα του μπολ, το είδος της ζωγραφικής ακόμα και το βαθύ μπλε χρώμα των σχεδίων, είναι χαρακτηριστικό των πορσελάνινων σκευών από τις αρχές του 15ου αιώνα, δηλαδή από τις αρχές της δυναστείας των Μινγκ, πράγμα που διαπίστωσαν όταν εξέτασαν και οι ίδιοι το αντικείμενο.

Μυστήριο ωστόσο καλύπτει το πώς έφτασε -και μάλιστα άθικτο- αυτό το κινεζικό μπολ στο Κονέκτικατ. Πιθανόν περνούσε από γενιά σε γενιά σε μία οικογένεια η οποία δεν γνώριζε την τεράστια αξία του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...