417
Μικρές υλικές ζημιές στην εκκλησία της Παντάνασσας στην πλατεία στο Μοναστηράκι | REUTERS/Alkis Konstantinidis

Τι λένε οι σεισμολόγοι για τα 5,1 Ρίχτερ στην Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2019, 15:22
Μικρές υλικές ζημιές στην εκκλησία της Παντάνασσας στην πλατεία στο Μοναστηράκι
| REUTERS/Alkis Konstantinidis

Τι λένε οι σεισμολόγοι για τα 5,1 Ρίχτερ στην Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2019, 15:22

Την προσοχή τους στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας και της Πάρνηθας που έδωσε την Παρασκευή τον ισχυρό σεισμό των 5,1 Ρίχτερ στρέφουν οι σεισμολόγοι, οι οποίοι τονίζουν ότι το μικρό εστιακό βάθος έκανε τη δόνηση εξαιρετικά αισθητή στην Αθήνα.

Σε δηλώσεις του ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας, τονίζει ότι η δόνηση είχε πολύ μικρό εστιακό βάθος, μόλις 5 χιλιόμετρα.

Προσθέτει ότι το επίκεντρο βρίσκεται μεταξύ Μάνδρας και Μαγούλας, χωρίς ακόμη να είναι γνωστό αν οφείλεται στο ρήγμα που προκάλεσε τον φονικό σεισμό του 1999 ή από κάποιο παρακλάδι του.

Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι θα πρέπει οι πολίτες για τις επόμενες ώρες να είναι ήρεμοι, ενώ επισήμανε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν τη μετασεισμική δραστηριότητα μέχρι να βεβαιωθούν εάν ήταν ο κύριος σεισμός. Είναι θετικό ότι υπάρχουν μετασεισμοί μεγέθους 4,2 Ρίχτερ δήλωσε ακόμη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός 5,1 στις 14:13 δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας Ακης Τσελέντης. Θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί το επόμενο διάστημα. Ο σεισμός προήλθε από το δυτικό ρήγμα του ορεινού όγκου της Πάρνηθας που δεν είχε σπάσει με τον σεισμό του 1999.

Δεν περιμέναμε αυτό το ρήγμα να δώσει σεισμό σημείωσε ο κ. Τσελέντης και προσδιόρισε το επίκεντρο 25 χιλιόμετρα δυτικά βορειοδυτικά της Αθήνας.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Καρακώστας επισήμανε ότι το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε δυτικά εκείνου του μεγάλου σεισμού του 1999.

Πρόσθεσε ότι η δόνηση των 5,1 Ρίχτερ πρόκειται για την ισχυρότερη σεισμική δόνηση που έχει εκδηλωθεί μέχρι στιγμής, με τους μετασεισμούς που έχουν ακολουθήσει να είναι πολύ μικρότερης έντασης.

Ωστόσο εκτιμά ότι με τα πρώτα στοιχεία φαίνεται ότι το εστιακό βάθος σίγουρα είναι μεγαλύτερο των 10 χιλιομέτρων, ένα χαρακτηριστικό ισχυρών σεισμικών δονήσεων.

Η δόνηση έγινε έντονα αισθητή στην Αθήνα και την Αττική, αλλά και στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο.

«Η διέγερση βρίσκεται σε εξέλιξη, ο μεγαλύτερος σεισμός που είχαμε μετά από τον σεισμό των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε στις 15.11 με μέγεθος 4,2 βαθμών. Ο χώρος ο οποίος έχει διεγερθεί έχει ένα μήκος περίπου πέντε με έξι χιλιόμετρα που φαίνεται ότι αυτό είναι το μήκος του σεισμικού ρήγματος που έδωσε το συγκεκριμένο σεισμό» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Μανώλης Σκορδίλης.

Υπογράμμισε επίσης ότι, «ένα τέτοιο μήκος σεισμού δεν δικαιολογεί εκδήλωση σεισμού μεγαλύτερου από αυτόν που έχει γίνει ως τώρα, αυτό είναι το αισιόδοξο μήνυμα που έχουμε μέχρι στιγμής».

Σύμφωνα με τον κ Σκορδίλη, ο σεισμός έγινε «κοντά στη βορειοδυτική απόληξη του ρήγματος που έδωσε τον σεισμό του 1999. Δεν έχουμε διέγερση γειτονικής περιοχής ή κάποιου άλλου ρήγματος», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...