374
O Μπέρνι Σάντερς έδινε ήδη ομιλία στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, όπου οι πολίτες θα ψηφίσουν στη «Σούπερ Τρίτη», όταν ανακοινώθηκε ότι νίκησε στη Νεβάδα | Reuters

Θρίαμβος για τον Μπέρνι Σάντερς στη Νεβάδα – χαίρεται και ο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2020, 09:27
O Μπέρνι Σάντερς έδινε ήδη ομιλία στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, όπου οι πολίτες θα ψηφίσουν στη «Σούπερ Τρίτη», όταν ανακοινώθηκε ότι νίκησε στη Νεβάδα
|Reuters

Θρίαμβος για τον Μπέρνι Σάντερς στη Νεβάδα – χαίρεται και ο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2020, 09:27

Ο Μπέρνι Σάντερς αναδείχθηκε σε κυρίαρχο της κούρσας των Δημοκρατικών για το προεδρικό χρίσμα που θα οδηγήσει στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Εκφραστής της αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος, ο 78χρονος γερουσιαστής του Βερμόντ αναδείχτηκε νικητής και με διαφορά στη Νεβάδα -την τρίτη πολιτεία όπου στήθηκαν κάλπες- και βλέπει πλέον με αυτοπεποίθηση τους εσωκομματικούς του αντιπάλους: τον Τζο Μπάιντεν που αναδείχθηκε δεύτερος και ακόμα αγνοεί τη νίκη και τον νεαρό Πιτ Μπούτιτζιτζ που στη Νεβάδα βγήκε τρίτος.

Τα αρχικά αποτελέσματα, με καταμετρημένο το 11% των ψήφων στη Νεβάδα, αρκούσαν για να ανακηρύξουν νικητή: ο Σάντερς ελάμβανε το 47%, με τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ να λαμβάνει ένα 24% και να αναπτερώνει κάπως τις ελπίδες του εν όψει της επόμενης διαδικασίας που θα γίνει στις 29 Μαρτίου στη Νότια Καρολίνα.

Ο Μπούτιτζιτζ, πρώην δήμαρχος της πόλης Σάουθ Μπεντ στην Ιντιάνα, βρέθηκε να λαμβάνει το 14% ενώ η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν το 9%.

«Κερδίσαμε την Νεβάδα! Οικοδομούμε ένα πρωτοφανές λαϊκό κίνημα και μαζί δεν υπάρχει κάτι που δεν μπορούμε να πετύχουμε», δήλωσε ο Σάντερς με ανάρτηση στο Twitter.

Οπως αναμενόταν, αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη με… δηλητήριο τον βετεράνο πολιτικό, περιγράφοντάς τον ως αλλοπρόσαλλο υποψήφιο επειδή οι ιδέες του είναι πολύ αριστερές για τα αμερικανικά δεδομένα.

«Φαίνεται ότι ο Τρελός Μπέρνι τα πάει καλά στη Σπουδαία Πολιτεία της Νεβάδα. Ο Μπάιντεν και οι υπόλοιποι μοιάζουν τόσο αδύναμοι και αποκλείεται ο Μίνι Μάικ να αρχίζει ξανά την εκστρατεία του μετά τη χειρότερη εμφάνιση στην ιστορία των προεδρικών ντιμπέιτ. Συγχαρητήρια, Μπέρνι και μην τους επιτρέψεις να το αρπάξουν από εσένα», είπε ο Τραμπ με tweet του.

Ο Τραμπ εκτιμά ότι με τον Σάντερς ως αντίπαλο τον Νοέμβριο θα κάνει περίπατο και θα επανεκλεγεί, ενώ αν έχει απέναντί του μια προσωπικότητα πιο «κεντρώα», όπως πχ. ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ή ο μεγιστάνας Μάικλ Μπλούμπεργκ, τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα.

Ο Μπλούμπεργκ είχε αποφασίσει να μη συμμετάσχει στις αρχικές ψηφοφορίες —σε Αϊοβα, Νιου Χαμσάιρ, Νεβάδα και Νότια Καρολίνα (29 Μαρτίου)— και να ρίξει τις δυνάμεις του και το πολύ χρήμα στη λεγόμενη «Σούπερ Τρίτη».

Σε κάθε περίπτωση, με τη νίκη του στην Νεβάδα, ο Σάντερς ενισχύει περαιτέρω τη δυναμική της υποψηφιότητάς του, εν όψει της «Σούπερ Τρίτης», στις 3 Μαρτίου, όταν θα ψηφίσουν δεκατέσσερις πολιτείες και θα κριθεί τεράστιος αριθμός αντιπροσώπων στο εθνικό συνέδριο του κόμματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...