375
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. τη Δευτέρα | ΕΡΤ

Θεοδωρίδου: Δεν θα πρέπει να ακυρώνουμε τη δεύτερη δόση λόγω παρενέργειας

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2021, 18:33
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. τη Δευτέρα
|ΕΡΤ

Θεοδωρίδου: Δεν θα πρέπει να ακυρώνουμε τη δεύτερη δόση λόγω παρενέργειας

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2021, 18:33

Αυξημένο είναι το διάστημα της φυσικής ανοσίας που προκαλείται μετά τη νόσηση από τον κορονοϊό. Οπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, έπειτα από νεότερες έρευνες που έγιναν τόσο στη χώρα μας (ΕΚΠΑ) όσο και από ξένα πανεπιστήμια, διαπιστώθηκε ότι η φυσική ανοσία μετά τη νόσηση από τον κορονοϊό διαρκεί 12 μήνες.

Το φαινόμενο κατά το οποίο οι πολίτες φοβούνται να κάνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό, επειδή μετά την πρώτη δόση είχαν κάποιες από τις συνήθεις παρενέργειες, υπάρχει και στη χώρα μας, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. τη Δευτέρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

«Είναι αλήθεια ότι ορισμένα άτομα ταλαιπωρούνται με τις ανεπιθύμητες ενέργειες, με αποτέλεσμα πολλοί να ακυρώνουν τη δεύτερη δόση λόγω των ανεπιθύμητων ενεργειών», είπε η κυρία Θεοδωρίδου.

Η ίδια εξήγησε ότι η δεύτερη δόση είναι πολύ σημαντική για να δημιουργηθεί η απαιτούμενη ανοσία και δεν θα πρέπει να την παραλείπουμε λόγω απλών παρενεργειών.

Επανέλαβε ακόμη ότι η δεύτερη δόση μπορεί να γίνει μόνο με το ίδιο εμβόλιο που έγινε η πρώτη. Η επιλογή διαφορετικού σκευάσματος για τη δεύτερη δόση είναι υπό έρευνα και γίνεται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα σε όσους πάσχουν από σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση, αλλά και σε όσους έχει εκδηλωθεί θρομβοεμβολική νόσος. Επομένως, παραμένουμε στις δύο δόσεις με το ίδιο εμβόλιο, τόνισε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής.

Φυσική ανοσία και εμβόλιο

Αυξημένο είναι το διάστημα της φυσικής ανοσίας που προκαλείται μετά τη νόσηση από τον κορονοϊό, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η κυρία Θεοδωρίδου.

Οπως είπε, έπειτα από νεότερες έρευνες που έγιναν τόσο στη χώρα μας (ΕΚΠΑ) όσο και από ξένα πανεπιστήμια, διαπιστώθηκε ότι η φυσική ανοσία μετά τη νόσηση από τον κορονοϊό διαρκεί 12 μήνες.

«Αρχικά η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα είχε άλλη αντίληψη. Θεωρούσε ότι η φυσική ανοσία διαρκεί τρεις μήνες. Γι’ αυτό και οι ειδικοί συνιστούσαν δύο δόσεις του εμβολίου. Πλέον, με τις νέες έρευνες, που έδειξαν ότι η φυσική ανοσία μετά τη νόσηση διαρκεί έναν χρόνο, συστήνεται να γίνεται μόνο μία δόση του εμβολίου, έξι ή 12 μήνες μετά τη νόσηση», κατέληξε η ίδια.

«Επειδή υπάρχει κατά 96% μείωση του ενδεχόμενου της επαναλοίμωξης, αποφασίστηκε και από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών η τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος που θα περιλαμβάνει μία δόση του εμβολίου» σημείωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...