892
Η Μπαρτσελόνα του Τσάβι έδειξε στο Παρίσι ότι έχει αποκτήσει ταυτότητα και το μέλλον είναι μπροστά της. Τι θα κάνει όμως ο Τσάβι; | GettyImages

Θέλει ακόμη να φύγει από την Μπαρτσελόνα ο Τσάβι;

Sportscaster Sportscaster 11 Απριλίου 2024, 16:56
Η Μπαρτσελόνα του Τσάβι έδειξε στο Παρίσι ότι έχει αποκτήσει ταυτότητα και το μέλλον είναι μπροστά της. Τι θα κάνει όμως ο Τσάβι;
|GettyImages

Θέλει ακόμη να φύγει από την Μπαρτσελόνα ο Τσάβι;

Sportscaster Sportscaster 11 Απριλίου 2024, 16:56

Ο Κιλιάν Εμπαπέ και η «παρέα» του περίμεναν την Μπαρτσελόνα στο Παρίσι με… άγριες διαθέσεις, αήττητοι σε 27 διαδοχικούς αγώνες (από τις 7 του περασμένου Νοεμβρίου). Στα καλύτερά τους. Η Παρί Σεν-Ζερμέν, πολύ πιο αποτελεσματική μετά την αποχώρηση του Μέσι και του Νεϊμάρ, είναι 10 βαθμούς μπροστά στο γαλλικό πρωτάθλημα, έχει προκριθεί στον τελικό του Κυπέλλου Γαλλίας, πέρασε από έναν πολύ δύσκολο όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ (με Ντόρτμουντ, Μίλαν και Νιούκαστλ), και στον προηγούμενο γύρο απέκλεισε τη Ρεάλ Σοσιεδάδ – μια από τις μεγάλες εκπλήξεις της εφετινής διοργάνωσης. Ηταν το φαβορί της αναμέτρησης με τους Καταλανούς, ιδίως στο εντός έδρας παιχνίδι της. Αλλά έχασε (3-2).

Στην πρώτη της παρουσία στα προημιτελικά της διοργάνωσης εδώ και τέσσερα χρόνια, η Μπαρτσελόνα θύμισε τις πιο ένδοξες εποχές της. Δεν πτοήθηκε ούτε όταν δέχτηκε δυο γκολ μέσα σε τρία λεπτά, χάνοντας το προβάδισμα που είχε πάρει στο σκορ. Μια ασίστ του Πέδρι 51 δευτερόλεπτα μετά την είσοδο του στο τερέν και ένα γκολ του Κρίστενσεν που είχε μπει στο παιχνίδι ένα λεπτό πριν, της έδωσαν τη νίκη και ένα σημαντικό αβαντάζ στη μάχη της με την Παρί για μια θέση στους ημιτελικούς. Το κοουτσάρισμα του προπονητή της ήταν μαεστρικό.

Το πόσο καλός τεχνικός είναι -ή μπορεί να γίνει- ο Τσάβι, θα το δείξει ο χρόνος. Αυτό που αποδείχθηκε πέρα από κάθε αμφιβολία είναι ότι ο 44χρονος Ισπανός, που έγραψε λαμπρή ιστορία ως παίκτης της Μπαρτσελόνα πριν γίνει προπονητής της (τον Νοέμβριο του 2021), βάζει τον σύλλογο «της καρδιάς του» πάνω από τις προσωπικές του φιλοδοξίες.

Ηταν 27 Ιανουαρίου όταν η Μπαρτσελόνα υπέστη μια ταπεινωτική εντός έδρας ήττα (5-3) από τη Βιγιαρεάλ και βρέθηκε στην τρίτη θέση της La Liga, με διψήφια βαθμολογική απόσταση από την κορυφή. Μερικές μέρες νωρίτερα είχε χάσει (4-2) από την Αθλέτικ Μπιλμπάο στο Copa del Rey (Κύπελλο Ισπανίας). Και πριν από αυτό είχε συντριβεί (4-1) από τη μισητή της αντίπαλο, Ρεάλ Μαδρίτης, στον τελικό του ισπανικού Σούπερ Καπ. Ο Τσάβι, ο οποίος είχε δεχθεί να αναλάβει μια «αποστολή αυτοκτονίας» ρισκάροντας τη φήμη του, θα μπορούσε να επικαλεστεί ένα σωρό δικαιολογίες. Εκείνος, όμως, ούτε να υπερασπιστεί τη δουλειά του προσπάθησε, ούτε να κρατήσει τη θέση του.

Πήρε πάνω του όλη την ευθύνη: «Ως φίλαθλος της Μπαρτσελόνα θεωρώ ότι το καλύτερο είναι να αποχωρήσω στο τέλος της σεζόν. Πιστεύω ότι αυτή η απόφαση θα αλλάξει τη δυναμική στην ομάδα και θεωρώ ότι μπορούμε ακόμη να έχουμε μια επιτυχημένη σεζόν. Δεν θέλω να είμαι το πρόβλημα στην ομάδα. Πριν από δύο χρόνια ήμουν η λύση, αλλά τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να φύγω και εγώ». Μαζί με την ευθύνη, απορρόφησε την τεράστια πίεση που ένιωθαν οι παίκτες του. Εγινε η ασπίδα τους και τους απελευθέρωσε από το άγχος της αποτυχίας.

Ακολούθησαν 12 διαδοχικοί αγώνες χωρίς ήττα. Εννέα νίκες. Κάποιες από αυτές, απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης και τη Νάπολι, σπουδαίες. Με τη χθεσινή στο Παρίσι να είναι η πιο μεγάλη, η πιο εμφατική. Το σκεπτικό του Τσάβι δικαιώθηκε με τρόπο που, ίσως, ούτε ο ίδιος δεν μπορούσε να φανταστεί. Περισσότερο από τα τελευταία αποτελέσματα, είναι η εικόνα της Μπαρτσελόνα αυτή που εντυπωσιάζει. Αν και αντιμετωπίζει ακόμη πολλά προβλήματα τραυματισμών, εδώ και δυο μήνες το «πληγωμένο θηρίο» έχει σταθεί και πάλι στα πόδια του.

Στο ματς με την Παρί ο Πάου Κουμπαρσί έγινε ο νεαρότερος αμυντικός που έχει παίξει βασικός σε προημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ (17 ετών και 79 ημερών). Ταλαντούχοι πιτσιρικάδες εμφανίζονται στην ενδεκάδα της ανανεωμένης Μπαρτσελόνα, ο ένας μετά τον άλλον. Οσοι προηγήθηκαν σε αυτή την… παρέλαση νιάτων, όπως ο Γιαμάλ, ωρίμασαν. Και κάποιοι από τους παλιούς έχουν ανεβάσει θεαματικά την απόδοσή τους. Οπως ο Λεβαντόφσκι και ο Ραφίνια, ο οποίος έχει αρχίσει να δικαιολογεί τα 65 εκατομμύρια ευρώ που οι Καταλανοί έδωσαν στη Λιντς για να τον αποκτήσουν. Η κίνηση του Τσάβι δεν εξασφάλισε ηρεμία μόνο, αλλά και χρόνο.

Κακά τα ψέματα. Η σημερινή Μπαρτσελόνα δεν είναι η υπερομάδα που απέκλεισε την Παρί από το Τσάμπιονς Λιγκ τρεις φορές, από το 2012 έως το 2017. Αλλά δεν είναι και η θλιβερή ομάδα που στην πιο πρόσφατη αναμέτρησή της με τους Παριζιάνους, το 2021, δέχτηκε τέσσερα γκολ στο «Καμπ Νου» με «χατ-τρικ» του Εμπαπέ. Ο οποίος χθες πέρασε σχεδόν απαρατήρητος, καταγράφοντας μόλις τρία σουτ προς την αντίπαλη εστία.

Ασφαλώς, ο γάλλος σούπερ-σταρ θα προσπαθήσει πολύ περισσότερο στη ρεβάνς της Βαρκελώνης την προσεχή εβδομάδα. Δεν θέλει να αποχαιρετήσει την Παρί τόσο άδοξα, ούτε να απογοητεύσει το κοινό της Ρεάλ, στην οποία εκτός θεαματικού απροόπτου θα αγωνίζεται από την προσεχή σεζόν. Η Μπαρτσελόνα δεν εξασφάλισε, ακόμη, την πρόκριση. Αλλά και μόνο το γεγονός ότι νίκησε την Παρί στο «σπίτι» της, με το εφετινό της μισθολόγιο (205 εκατ. ευρώ) να αντιστοιχεί στο ετήσιο κόστος του Εμπαπέ, είναι ένας άθλος.

«Είμαι πολύ χαρούμενος, επιστρέφω σπίτι», είχε πει ο τεχνικός της Παρί, Λουίς Ενρίκε, μετά την κλήρωση που έβγαλε αυτό το «ζευγάρι». Ο Ενρίκε υπήρξε παίκτης της Μπαρτσελόνα επί 8 χρόνια, και προπονητής της για άλλα τρία. Αυτός καθόταν στον πάγκο της στην ιστορική «Remontada» του 2017, τη μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ (νίκησε στη Βαρκελώνη με 6-1 την Παρί, από την οποία είχε ηττηθεί στο Παρίσι με 4-0). Τώρα, όμως, θα είναι με τους «απέναντι».

Οι οπαδοί της Μπαρτσελόνα ονειρεύονται από χθες την ομάδα τους στον μεγάλο τελικό του «Γουέμπλεϊ», θεωρώντας ότι το επόμενο εμπόδιο (Ατλέτικο Μαδρίτης ή Ντόρτμουντ) είναι χαμηλό. Και ευελπιστούν πως ο Τσάβι θα αλλάξει γνώμη και θα παραμείνει στο πόστο του. Ο πρόεδρος του συλλόγου, Τζουάν Λαπόρτα, ήδη προσπαθεί να τον μεταπείσει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...