394
O Τζο Μπάιντεν στο γραφείο του με τις νέες φωτογραφίες και την προτομή του Σέζαρ Τσάβεζ πίσω του | REUTERS/Tom Brenner

Τα «μηνύματα» του νέου Οβάλ Γραφείου

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2021, 17:03
O Τζο Μπάιντεν στο γραφείο του με τις νέες φωτογραφίες και την προτομή του Σέζαρ Τσάβεζ πίσω του
|REUTERS/Tom Brenner

Τα «μηνύματα» του νέου Οβάλ Γραφείου

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2021, 17:03

Από την πρώτη στιγμή στο Οβάλ Γραφείο, ο Τζο Μπάιντεν έδωσε το στίγμα της προεδρίας του, αλλάζοντας τα πορτρέτα που κρέμονται στον τοίχο και προσθέτοντας τις προτομές ανθρώπων που τον εμπνέουν.

Στη θέση του πορτρέτου του Αντριου Τζάκσον, του λαϊκιστή προέδρου που είχε διαλέξει ο Ντόναλντ Τραμπ για τον τοίχο πάνω από το τζάκι, απέναντι από το προεδρικό γραφείο, μπήκαν αυτά του Μπέντζαμιν Φράνκλιν, τονίζοντας τη σημασία που δίνει ο νέος πρόεδρος στην επιστήμη, σύμφωνα με την Washington Post και του Φράνκλιν Ρούσβελτ. Επίσης, δίπλα τους κρέμονται τα πορτρέτα των Τόμας Τζέφερσον και Αλεξάντερ Χάμιλτον, κίνηση με συμβολική αξία, καθώς πρόκειται για δύο από τους πατέρες του έθνους, με εκ διαμέτρου αντίθετες ιδεολογίες, οι οποίοι όμως, συνεργάστηκαν για το καλό της χώρας.

Ακόμα, στο Οβάλ Γραφείο, μπήκαν οι προτομές των Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, Ρόζα Παρκς (η μαύρη γυναίκα που ουσιαστικά ξεκίνησε το κίνημα εναντίον των φυλετικών διακρίσεων, όταν το 1955 αρνήθηκε να παραχωρήσει σε λευκό το κάθισμά της στο λεωφορείο), Ρόμπερτ Κένεντι, Σέζαρ Τσάβεζ, του σοσιαλιστή μεξικανοαμερικανού ακτιβιστή και ηγέτη του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ (σε περίοπτη μάλιστα θέση ακριβώς πίσω από την προεδρική καρέκλα), καθώς και ένα γλυπτό της φυλής των Απάτσι Τσιρικάουα, το οποίο ανήκε στον γερουσιαστή Ντάνιελ Κ. Ινούι, τον πρώτο Ιάπωνα-Αμερικανό που εκλέχθηκε και στα δύο Σώματα του Κογκρέσου.

Στις οικογενειακές φωτογραφίες του 46ου προέδρου, ξεχωρίζει μία με τον Μπο Μπάιντεν, τον γιο του που πέθανε από καρκίνο, να κουβαλά στους ώμους του τον δικό του γιο.

Ο Μπάιντεν αντικατέστησε επίσης την ταπετσαρία, τις κουρτίνες και το ανοιχτόχρωμο μπλε χαλί του Τραμπ με ένα σε πιο σκούρα απόχρωση, το οποίο βρισκόταν στην αποθήκη του Λευκού Οίκου, ενώ επέλεξε και αυτός το γραφείο που χρησιμοποιούσε ο προηγούμενος πρόεδρος, όσο και ο Ομπάμα, αλλά και εμβληματικοί ηγέτες όπως ο Κένεντι και ο Ρούσβελτ…

Το λεγόμενο Resolute Desk, του 19ου αιώνα, ήταν δώρο της βασίλισσας Βικτωρίας στον πρόεδρο Ράδερφορντ Χέιζ, το 1880 (ένα ολόιδιο γραφείο φτιάχτηκε και για την ίδια), φτιαγμένο από ξυλεία του πλοίου HMS Resolute το οποίο είχε εγκαταλειφθεί στους πάγους της Αρκτικής και διεσώθη χρόνια αργότερα από αμερικανούς φαλαινοθήρες.

Μάλιστα επί Ρούσβελτ τοποθετήθηκε το κεντρικό πάνελ για να κρύψει το γεγονός ότι ο πρόεδρος του New Deal που αναγέννησε την Αμερική χρησιμοποιούσε ορθοπεδικά βοηθήματα και καθόταν σε αναπηρική καρέκλα λόγω της πολιομυελίτιδας. Αρκετά χρόνια αργότερα, ο μικρός Τζον Τζον Κένεντι φωτογραφήθηκε να ανοίγει αυτό το πρόσθετο κομμάτι παίζοντας, ενώ ο πατέρας του εργαζόταν…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...