910
| CreativeProtagon

Τα ελληνικά μνημεία «ταξιδεύουν» στα σχολεία όλης της χώρας

Ελευθερία Κόλλια Ελευθερία Κόλλια 21 Ιανουαρίου 2024, 20:57

Τα ελληνικά μνημεία «ταξιδεύουν» στα σχολεία όλης της χώρας

Ελευθερία Κόλλια Ελευθερία Κόλλια 21 Ιανουαρίου 2024, 20:57

Το κουτί ήταν ασήκωτο. Επιγραφόταν, τουλάχιστον, με τίτλο ελκυστικό: «Μνημειώδεις περιπέτειες στα ελληνικά μνημεία της UNESCO». Αξιζε να κουβαλήσεις το «βάρος» 18 ελληνικών μνημείων, όλων όσα έχουν εγγραφεί στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO έως το 2023.

Στη συνέντευξη Τύπου που είχε προηγηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ήταν, εξάλλου, βέβαιη για τη σπουδαιότητα, το ειδικό βάρος, αυτού του πρωτότυπου εκπαιδευτικού και ενημερωτικού υλικού: για αρχαίους οικισμούς και ιερά, βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια, μεσαιωνικές πολιτείες, κάστρα και λιμάνια. Από την πρώτη εγγραφή του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες το 1986 έως την εγγραφή των Φιλίππων το 2016. Το Ζαγόρι, η 19η εγγραφή στον κατάλογο, δεν πρόλαβε –βλέπετε– να συμπεριληφθεί.

Το υλικό θα ταξιδέψει στα σχολεία της χώρας. Εχουν ήδη αποσταλεί στις 116 διευθύνσεις εκπαίδευσης 1.160 κασετίνες φάκελοι, οι οποίες θα δανείζονται στα σχολεία. Ρίξτε μια ματιά, το υλικό είναι πολυδιάστατο, αληθινός πόλος έλξης, βρίθει παιχνιδιών, εικόνων, βίντεο – ό,τι μπορεί να αποσπάσει την προσοχή και να ταξιδέψει ευχάριστα.

Θα περιδιαβείτε τα Μετέωρα με τον αρχαιολόγο Λεόν Εζέ, θα κάνετε εποικοδομητικό περίπατο στη Θεσσαλονίκη με την αρχόντισσα Μαργαρίτα, θα αποκρυπτογραφήσετε τα μυστικά του Αγίου Ορους με τη συνδρομή του ταξιδευτή μοναχού Βασίλι Μπάρσκι, θα εντυπωσιαστείτε με τον Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα στη βόλτα με τον βοσκό Λυκάονα.

Τα αντίγραφα των Καρυάτιδων στο Ερέχθειο της Ακρόπολης

Ιδιαίτερη είναι η προσέγγιση μέσα από κόμικς, καθώς και η σύνδεση μνημείων όπως η Ακρόπολη με προσωπικότητες –τον Λάκη Σάντα και τον Μανώλη Γλέζο– και με «αστέρια» όπως τον Μάρλον Μπράντο, που την είχε επισκεφθεί κατά το παρελθόν. Οπως και αυτή που θέλει τον Τζέιμς Μποντ-Σον Κόνερι, τη Σοφία Λόρεν («Το παιδί και το δελφίνι») και τον Τεν Τεν («Το μυστήριο του Χρυσόμαλλο Δέρατος») να σχετίζονται με το βραχώδες σκηνικό των Μετεώρων.

Γνωριμία με τα μνημεία

«Στόχος του υλικού αυτού, που περιλαμβάνει έντυπο εκπαιδευτικό φάκελο προς χρήση από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και ειδική ενημερωτική και εκπαιδευτική ιστοσελίδα/αποθετήριο, είναι να βοηθήσει τους μαθητές διαφόρων ηλικιακών ομάδων να γνωρίσουν τα μνημεία αυτά, την ιστορία και την ιδιαίτερη σημασία τους, αλλά και να κατανοήσουν θεμελιώδεις έννοιες, όπως αυτές του “μνημείου”, της “πολιτιστικής κληρονομιάς” και της “εξέχουσας οικουμενικής σημασίας”, μαθαίνοντας παράλληλα για τον χαρακτήρα και τον ρόλο της UNESCO στην προστασία της παγκόσμιας και φυσικής κληρονομιάς» δήλωσε μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, προλογίζοντας την εκδήλωση.

Μέχρι στιγμής έχουν παραχθεί 1.500 εκπαιδευτικοί φάκελοι, οι οποίοι προσεγγίζουν την ιστορική πληροφορία με ελκυστικό τρόπο, νέα επικοινωνιακά μέσα, δράσεις και παιχνίδια, θεματικούς περιπάτους και δραστηριότητες που προωθούν τη βιωματική συμμετοχή των μαθητών και αναπτύσσουν την εικαστική έκφραση και δημιουργία.

Η Μονή Κουτλουμουσίου στο Αγιον Ορος, το οποίο συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Η έντυπη μορφή περιλαμβάνει καλαίσθητες κασετίνες φακέλους και 18 έντυπα, ισάριθμα με τις εγγραφές των μνημείων UNESCO, έναν παιδαγωγικό οδηγό για τον εκπαιδευτικό, 22 εκπαιδευτικές κάρτες, αφίσα του έργου και μια πάνινη τσάντα για τη μεταφορά τους. Τα έντυπα είναι οργανωμένα σε 10 θεματικές ενότητες κοινές για όλα τα μνημεία.

Μέσα από αυτές τα παιδιά ανακαλύπτουν τα ελληνικά μνημεία UNESCO, εντοπίζοντας βασικά χαρακτηριστικά και σταθμούς της ιστορίας τους, ιστορικά πρόσωπα που συνδέθηκαν με αυτά, τα κριτήρια ένταξής τους, το ιστορικό της ανακάλυψης και ανάδειξής τους, τη μέριμνα του κράτους γι’ αυτά, τις ιδιαίτερες αξίες τους, τα φυσικά τοπία που τα πλαισιώνουν, αλλά και την απήχησή τους στη σημερινή εποχή και τα μηνύματα που μας μεταφέρουν.

Την «εξαιρετική πρωτοβουλία και συνεργασία του ΥΠΠΟ με την UNESCO για τα μνημεία» χαιρέτισε ο Γιάννης Κατσαρός, γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, ενώ στην εκδήλωση το παρών έδωσε η Νίκη Δανδόλου, ειδική γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ), του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Στις πρώτες σειρές και ο καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, γενικός διευθυντής του φιλόξενου Μουσείου Ακρόπολης, στο αμφιθέατρο του οποίου έλαβε χώρα η εκδήλωση.

Το Αρχαίο Θέατρο στο Ιερό του Ασκληπιού στην Επίδαυρο

Η ταυτότητα του έργου

Το υλικό –σε τρεις γλώσσες, ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά– απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαιδευτικής βαθμίδας, 10-15 ετών, αλλά μπορεί να αξιοποιηθεί και από άλλες ηλικιακές ομάδες, ενώ η πρόσβαση στον ιστότοπο είναι ελεύθερη στο κοινό, σε Ελληνες και αλλοδαπούς.

Διατίθεται σε έντυπη και ψηφιακή μορφή, για την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και για το ευρύ κοινό. Το σχεδίασε το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του υπουργείου Πολιτισμού.

Η Μονή Ρουσάνου στα Μετέωρα

Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πράξης «Ελλάδα και UNESCO: Παραγωγή παιδαγωγικών εργαλείων για την ανάδειξη χώρων και μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς στην ελληνική επικράτεια», η οποία εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020», ΕΣΠΑ 2014-2020, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της ΕΕ, μέσω της πρόσκλησης Ο Πολιτισμός στο «Νέο Σχολείο», και είχε συνολικό προϋπολογισμό 409.206 ευρώ.

Το ψηφιακό υλικό διαθέτει επίσης τις κατάλληλες προσαρμογές για άτομα με ειδικές ανάγκες, περιλαμβάνει δηλαδή ηχητικό υλικό για άτομα με προβλήματα όρασης, όπως αφήγηση από φανταστικούς χαρακτήρες σύντομων ιστοριών (podcasts) για κάθε ένα μνημείο ή μνημειακό σύνολο, αφήγηση στο ενημερωτικό βίντεο ενώ η ενημερωτική ταινία διαθέτει υπότιτλους και στις τρεις γλώσσες για άτομα με προβλήματα ακοής.

Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ

To Αγαλμα του Ερμή που κρατά τον Διόνυσο ως βρέφος, έργο του Πραξιτέλη, 343 π.Χ., που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...