310
Φυλάκιο του αμερικανικού στρατού στη Συρία (φωτογραφία αρχείου) | EPA/SEDAT SUNA

Συρία: Νέα επίθεση σε αμερικανική βάση – πέντε Κούρδοι νεκροί

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2024, 11:55
Φυλάκιο του αμερικανικού στρατού στη Συρία (φωτογραφία αρχείου)
|EPA/SEDAT SUNA

Συρία: Νέα επίθεση σε αμερικανική βάση – πέντε Κούρδοι νεκροί

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2024, 11:55

Πέντε μαχητές, μέλη οργανώσεων των οποίων ηγούνται Κούρδοι, σκοτώθηκαν σε επίθεση με drone που είχε στόχο αμερικανική βάση στην ανατολική Συρία, στην οποία σταθμεύουν, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις.

Η επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η φιλοϊρανική «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ», σημειώνεται μετά τα αμερικανικά πλήγματα το βράδυ της Παρασκευής εναντίον ιρανικών επίλεκτων δυνάμεων και φιλοϊρανικών ένοπλων οργανώσεων στη Συρία και το Ιράκ, από τα οποία προκλήθηκε ο θάνατος 45 ανθρώπων.

Η ίδια οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση σε αμερικανική βάση στην Ιορδανία, στην οποία σκοτώθηκαν ένας αμερικανός και δύο αμερικανίδες στρατιωτικοί και τραυματίστηκαν άλλοι 80.

«Πέντε μέλη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF, συνασπισμός δυνάμεων στον οποίο κυριαρχούν οι Κούρδοι), που βρίσκονταν στην αμερικανική βάση Αλ Ομαρ στην περιφέρεια Ντέιρ Εζόρ, σκοτώθηκαν», ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προσθέτοντας ότι υπάρχουν επίσης περίπου 20 τραυματίες.

Σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση που έχει την έδρα της στη Βρετανία, αλλά διαθέτει μεγάλο δίκτυο πηγών στη Συρία, η επίθεση είχε στόχο τομέα στον οποίο σταθμεύουν ειδικές δυνάμεις των SDF στη βάση αυτή, η οποία βρίσκεται σε σημαντικό πετρελαϊκό κοίτασμα.

Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ράμι Αμπντελραχμάν, δήλωσε στο AFP ότι πρόκειται για την «πρώτη επίθεση φιλοϊρανικών ομάδων κατά αμερικανικών βάσεων μετά τα πλήγματα» της Ουάσινγκτον το Σαββατοκύριακο.

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στο Telegram, σε λογαριασμό που πρόσκειται σε φιλοϊρανικές ένοπλες οργανώσεις, η «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που «διεξήχθη την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου με τη συνδρομή drone κατά της βάσης των αμερικανικών δυνάμεων κατοχής στο πετρελαϊκό κοίτασμα του Αλ Ομαρ στην καρδιά του συριακού εδάφους».

Οι ΗΠΑ προχώρησαν σε πλήγματα κατά 85 στόχων σε επτά διαφορετικά μέρη (τέσσερα στη Συρία και τρία στο Ιράκ) στοχεύοντας τους Φρουρούς της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, και ένοπλες φιλοϊρανικές οργανώσεις, ενώ επισήμαναν ότι αυτός ήταν «μόνο ο πρώτος γύρος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...