395
Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα περιοριστούν σταδιακά στο ανατολικό Αιγαίο και τα νότια θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα. | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ

Συνεχίζεται και την Κυριακή ο χιονιάς με θυελλώδεις ανέμους

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2023, 20:00
Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα περιοριστούν σταδιακά στο ανατολικό Αιγαίο και τα νότια θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα.
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ

Συνεχίζεται και την Κυριακή ο χιονιάς με θυελλώδεις ανέμους

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2023, 20:00

Σύσταση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της ΕΜΥ, θα συνεχιστούν τα καιρικά φαινόμενα σήμερα και αύριο, με βροχές, χιονοπτώσεις, παγετό και θυελλώδεις ανέμους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Εκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) που εκδόθηκε σήμερα Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), οι βροχές και οι καταιγίδες, που ήδη εκδηλώνονται στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα συνεχιστούν, ενώ παράλληλα επικρατούν θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι στη βορειοανατολική χώρα και κυρίως στο βόρειο Αιγαίο. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και τα ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο. Η πτώση της θερμοκρασίας, που είναι ήδη αισθητή σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, θα παρατηρηθεί και στα κεντρικά τμήματα της χώρας όπου θα υποχωρήσει κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου.

Πιο αναλυτικά:

Α. Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες μετά το απόγευμα θα περιοριστούν στο ανατολικό Αιγαίο και τα νότια θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα και σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Β. Χιονοπτώσεις, που κατά τόπους θα είναι πυκνές, θα συνεχιστούν στα ορεινά, καθώς και στα ημιορεινά της Κεντρικής και τη Βόρειας Ελλάδας, ενώ στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο (περίπου από 200μ). Υφεση των χιονοπτώσεων αναμένεται τις βραδινές ώρες.

Γ. Θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν:

α) Tην Κυριακή (17-12-2023) οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στα 8 μποφόρ μέχρι το μεσημέρι στο βόρειο Αιγαίο και μέχρι τη νύχτα στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο.

Δ. Παγετός θα σημειωθεί το Σαββατοκύριακο στη Βόρεια Ελλάδα που τοπικά την Κυριακή στα βορειοδυτικά θα είναι ισχυρός.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Απαγόρευση απόπλου

Ισχυροί ανατολικοί βορειοανατολικοί άνεμοι πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου φθάνοντας σύμφωνα με την ΕΜΥ κατά τόπους τα 9 μποφόρ, με αποτέλεσμα τα περισσότερα δρομολόγια των πλοίων να παραμένουν ανεκτέλεστα.

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου. Κλειστές είναι επίσης οι γραμμές Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Αρκίτσα-Αιδηψός, Βόλος-Σποράδες, Καβάλα-Πρίνος και Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη. Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν τις επόμενες ώρες καλό είναι να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές η τροποποιήσεις των δρομολογίων που έχουν προκληθεί εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...