1047
Αριστερά, Παλαιστίνιος μεταφέρει σε νοσοκομείο της Γάζας ένα παιδί τραυματισμένο σε ισραηλινή επίθεση. Δεξιά, ισραηλινοί διασώστες περισυλλέγουν πτώματα μετά την εισβολή μελών της Χαμάς στην πόλη Σντερότ, στις 11 Οκτωβρίου | Reuters/CreativeProtagon

Συμφέρει τους Ισραηλινούς ένα νέο λουτρό αίματος;

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2023, 18:30
Αριστερά, Παλαιστίνιος μεταφέρει σε νοσοκομείο της Γάζας ένα παιδί τραυματισμένο σε ισραηλινή επίθεση. Δεξιά, ισραηλινοί διασώστες περισυλλέγουν πτώματα μετά την εισβολή μελών της Χαμάς στην πόλη Σντερότ, στις 11 Οκτωβρίου
|Reuters/CreativeProtagon

Συμφέρει τους Ισραηλινούς ένα νέο λουτρό αίματος;

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2023, 18:30

Πώς θα μοιάζει η ζωή στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος της βίας που άνοιξε με την ανείπωτη φρίκη των τρομοκρατών της Χαμάς στις 7/10; Τι θα ακολουθήσει τη βαρβαρότητα του αποκεφαλισμού βρεφών που ξεπέρασε αυτή του ISIS; Aυτά είναι τα ερωτήματα που διερευνούν άρθρα και αναλύσεις στα διεθνή ΜΜΕ, επιχειρώντας να «διαβάσουν» την επόμενη μέρα, ιδιαίτερα αν η χερσαία επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα οδηγήσει σε νέα ανθρωπιστική τραγωδία.

Ανάμεσα στις φωνές που ακούγονται, ο διεθνούς φήμης ισραηλινός συγγραφέας, Νταβίντ Γκρόσμαν, διερευνά σε άρθρο του στους Financial Times την επόμενη μέρα για το Ισραήλ. Μιλάει για το σοκ από τον «εφιάλτη πέρα από κάθε σύγκριση» που προκάλεσαν οι τρομοκράτες της Χαμάς και εκφράζει τον προβληματισμό του για τον φόβο και το μίσος που θα έρθουν στην επιφάνεια μετά τον τρόμο και τις πολεμικές επιχειρήσεις.

«Κοιτάζω τα πρόσωπα των ανθρώπων και βλέπω το σοκ. Το μούδιασμα. Στις καρδιές μας, ένα διαρκές βάρος. Ξανά και ξανά λέμε ο ένας στον άλλον: είναι ένας εφιάλτης (…). Δεν υπάρχουν λέξεις να τον περιγράψω» γράφει ο βραβευμένος συγγραφέας. Παράλληλα μιλάει για μια «βαθιά αίσθηση προδοσίας» των ισραηλινών πολιτών: «Από την κυβέρνησή τους, από τον πρωθυπουργό και τον καταστροφικό συνασπισμό του. Μια προδοσία όλων όσων θεωρούμε πολύτιμα ως πολίτες και (…) της πολυτιμότερης υπόθεσης όλων -το εθνικό σπίτι του εβραϊκού λαού- η οποία έχει παραδοθεί στους ηγέτες του για να τη διαφυλάξουν, και την οποία θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν με ευλάβεια».

Ο Γκρόσμαν υποστηρίζει ότι αυτό που συμβαίνει τώρα είναι το τίμημα που πληρώνει το Ισραήλ επειδή παρασύρθηκε για χρόνια από μια διεφθαρμένη πολιτική ηγεσία που το οδήγησε από το κακό στο χειρότερο, που διέβρωσε τους θεσμούς του δικαίου και της δικαιοσύνης, τον στρατό και το εκπαιδευτικό του σύστημα και η οποία δεν δίστασε να θέσει τη χώρα σε υπαρξιακό κίνδυνο μόνο και μόνο για να κρατήσει τον πρωθυπουργό εκτός φυλακής.

«Σκεφτείτε όλη την ενέργεια, τη σκέψη και τα χρήματα που σπαταλήσαμε βλέποντας τον Νετανιάχου και την οικογένειά του να παίζουν τα τύπου Τσαουσέσκου δράματά τους»  γράφει για τον ισραηλινό πρωθυπουργό. Θυμίζει ότι τους τελευταίους μήνες εκατομμύρια Ισραηλινοί διαδήλωναν «γιατί ήθελαν να οικοδομήσουν ένα φιλελεύθερο, δημοκρατικό, φιλειρηνικό κράτος» και ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε να παρουσιάσει ως προδοτικό αυτό το κίνημα, δηλώνοντας παράλληλα σε κάθε ευκαιρία πόσο ισχυρό ήταν το Ισραήλ και πόσο καλά προετοιμασμένο ήταν να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή.

«Ας τα πει όλα αυτά τώρα στους γονείς που τρελαίνονται από τη θλίψη, στο μωρό που πετάχτηκε στην άκρη του δρόμου, στους ομήρους, στους ανθρώπους που τον ψήφισαν για να δουν τον πλέον “απαραβίαστο” φράχτη συνόρων στον κόσμο να παραβιάζεται 80 φορές» συνεχίζει ο Γκρόσμαν.

Βεβαίως προσθέτει ότι «δεν πρέπει κανείς να κάνει το λάθος να πιστεύει ότι η φρίκη των τελευταίων ημερών προκλήθηκε από το Ισραήλ. Εγινε από τη Χαμάς. Η κατοχή είναι έγκλημα, αλλά το να πυροβολεί κανείς εν ψυχρώ εκατοντάδες πολίτες —παιδιά και γονείς, ηλικιωμένους και άρρωστους— είναι ένα ακόμα χειρότερο έγκλημα. Ακόμη και στην ιεραρχία του κακού, υπάρχει μια “διαβάθμιση”. Υπάρχει μια κλίμακα βαρύτητας που μπορούν να αναγνωρίσουν η κοινή λογική και τα φυσικά ένστικτα».

Για τον Γκρόσμαν η επικράτηση των ακραίων στοιχείων και στις δύο εμπόλεμες πλευρές είναι ένα γεγονός που κατά τη γνώμη του προοιωνίζεται ένα ζοφερό μέλλον.

Οι επισημάνσεις ακολούθησαν εκείνες του διάσημου συγγραφέα Γιουβάλ Νόα Χαράρι στην Washington Post ο οποίος «έδειξε» τον Νετανιάχου ως  λαϊκιστή και εντελώς ανίκανο πρωθυπουργό. Ο διακεκριμένος ισραηλινός ιστορικός, απέρριψε τη θεωρία του αιφνιδιασμού για την επίθεση της Χαμάς και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είχε προειδοποιηθεί επανειλημμένως και ότι οι πολιτικές της έθεταν το Ισραήλ σε κίνδυνο σε μια περίοδο αυξημένων απειλών (αναλυτικά εδώ, στο Protagon).

«Το σπιράλ της βίας»

Τους φόβους του για την επόμενη μέρα εκφράζει σε άρθρο του στο Project Syndicate και o φιλόσοφος και καθηγητής εφαρμοσμένης ηθικής στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον στις ΗΠΑ, Πίτερ Σίνγκερ. Υπό τον τίτλο «Το σπιράλ της βίας που οδήγησε στη Χαμάς» ο Σίνγκερ αναφέρει ότι, ως ποσοστό του πληθυσμού του Ισραήλ, η επίθεση των τρομοκρατών εναντίον του σκότωσε δέκα φορές περισσότερους ανθρώπους από τις επιθέσεις της Αλ Κάιντα στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και στο Πεντάγωνο στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001.

Χωρίς φυσικά να συμψηφίζει, ο φιλόσοφος διαπιστώνει ότι ο Νετανιάχου ηγείται πλέον της πιο φανατικά εθνικιστικής κυβέρνησης στην ιστορία του Ισραήλ και αναλύει πώς και οι δύο πλευρές μπορούν να βλάψουν τον σκοπό τους.

Λέει για παράδειγμα, ότι η ανάγκη της παλαιστινιακής αυτονομίας και της κρατικής υπόστασης η οποία αναγνωρίζεται από τους περισσότερους εξωτερικούς παρατηρητές, πλήττεται βάναυσα από τις φρικτές δολοφονίες και τις απαγωγές. Και ότι «παραδόξως, αν οι Παλαιστίνιοι πρόκειται ποτέ να ανακτήσουν το ηθικό τους πλεονέκτημα, πρέπει να ελπίζουν στην καταστροφή της Χαμάς. Οσο η Χαμάς μπορεί να ισχυρίζεται ότι τους εκπροσωπεί, το κακό που έχει διαπράξει θα πλήττει τους σκοπούς τους».

Παράλληλα, όμως, επισημαίνει: «Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε μέχρι πού θα φτάσει το Ισραήλ με τη δηλωμένη πρόθεσή του να αρνηθεί την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, καυσίμων, τροφίμων και νερού στα δύο εκατομμύρια πολίτες της Γάζας, πολλά από τα οποία είναι παιδιά. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι τα βάναυσα εγκλήματα της Χαμάς δεν δίνουν το δικαίωμα στο Ισραήλ να οδηγήσει σε λιμοκτονία παιδιά».

Το μάθημα της 11ης Σεπτεμβρίου 

Στην ιστοσελίδα του περιοδικού Τhe Atlantic, τέλος, ο δημοσιογράφος Τζόρτζ Πάρκερ εξετάζει την επόμενη μέρα υπό το φως της εμπειρίας από την αντίδραση της Αμερικής στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Υπό τον τίτλο «Το Ισραήλ δεν πρέπει να αντιδράσει ανόητα» επισημαίνει μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος ως Αμερικανός στους Ισραηλινούς, τα παρακάτω:

«Μην δηλητηριάζετε την εθνική σας ενότητα, όπως έκανε ο Μπους με τη δική μας, χρησιμοποιώντας την κρίση για κομματικό όφελος».

«Μην υποθέτετε ότι η υποστήριξη του κόσμου θα διαρκέσει έστω και μια μέρα παραπάνω αν προκύψουν ειδήσεις για μαζικούς θανάτους αμάχων στη Γάζα».

-Η Αμερική θα πρέπει να στηρίζει ουσιαστικά την φίλη χώρα του Ισραήλ, «θα πρέπει να μεταφέρει δυσάρεστες αλήθειες χωρίς περιστροφές (…) Μια ομάδα που επιδιώκει την καταστροφή του Ισραήλ πρέπει να καταστραφεί, και η σκληρή μεταχείριση των Παλαιστινίων στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη βοηθάει μόνο την υπόθεση αυτής της ομάδας. Είναι αδύνατο για το Ισραήλ να ζήσει ειρηνικά δίπλα σε Παλαιστίνιους που δεν θα δεχτούν ποτέ το δικαίωμά του να υπάρχει, και είναι αδύνατο για τους Παλαιστίνιους να δεχτούν μια μοίρα μόνιμης υποταγής. Για να αντιμετωπιστούν αυτά μαζί θα απαιτηθεί βαθιά αλλαγή και από τις δύο πλευρές».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...