811
| CreativeProtagon

Ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ στη Γάζα για τη διάσωση των ομήρων;

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2023, 12:10
|CreativeProtagon

Ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ στη Γάζα για τη διάσωση των ομήρων;

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2023, 12:10

Παρότι ο Λευκός Οίκος προς το παρόν δεν το επιβεβαιώνει αλλά ούτε το διαψεύδει, «το Πεντάγωνο προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να σώσει τους Αμερικανούς που κρατούνται ως όμηροι στη Γάζα, αναπτύσσοντας ειδικές δυνάμεις στην περιοχή» γράφει σε ανταπόκρισή από τη Νέα Υόρκη ο Πάολο Μαστρολίλι της La Repubblica, εξηγώντας ότι, πέρα από το επείγον της κατάστασης όσον αφορά την τύχη των αμερικανών ομήρων, η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να αποπειραθεί να εκμεταλλευθεί τη βάρβαρη επίθεση της Χαμάς για τη δημιουργία μιας συμμαχίας –παρόμοιας με τη συμμαχία κατά του ISIS– με στόχο τη διάλυση της ισλαμιστικής οργάνωσης.

Ο ιταλός δημοσιογράφος επικαλείται δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού ιστοτόπου The Messenger, σύμφωνα με το οποίο μέλη των ειδικών δυνάμεων Delta Force και Seal Team Six βρίσκονται ήδη σε επιφυλακή σε κοντινή χώρα της Ευρώπης. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, είπε ότι ο αριθμός των νεκρών Αμερικανών ανήλθε στους 22, ενώ εξακολουθούν να αγνοούνται 17 άνθρωποι.

Παραδέχτηκε ότι στο Ισραήλ έχουν ήδη μεταβεί ειδικοί στη διαχείριση κρίσεων ομηρίας και στις διαπραγματεύσεις, αλλά σχετικά με την αποστολή στρατιωτών είπε πως «έχουν ληφθεί επιχειρησιακές αποφάσεις, αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε και διατηρούμε ανοιχτές τις επιλογές».

«Είναι προφανές πως όταν κινητοποιούνται οι ειδικές δυνάμεις, το Πεντάγωνο δεν εκδίδει ανακοίνωση. Παρομοίως, θα ήταν αξιοσημείωτο αν οι αμερικανοί στρατηγοί δεν ήταν προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο επέμβασης στο πεδίο για τη διάσωση των απαχθέντων συμπολιτών τους» συνοψίζει ο ιταλός δημοσιογράφος.

Πάντως, μεταβαίνοντας στις Βρυξέλλες (την προηγούμενη Τρίτη, μαζί με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Τσαρλς Μπράουν), ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν είπε ότι η Ουάσινγκτον είχε ήδη δημιουργήσει έναν «πυρήνα συνδέσμων» στο Ισραήλ, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ «έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν γρήγορα άλλες δυνάμεις στην περιοχή».

Το αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford (το μεγαλύτερο και πιο προηγμένο των ΗΠΑ) βρίσκεται ήδη στην Ανατολική Μεσόγειο, ανοιχτά του Ισραήλ, όπου σύντομα θα μπορούσε να μεταβεί και το USS Dwight D. Eisenhower, το οποίο πρόκειται να αποπλεύσει την Παρασκευή από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο μιας ήδη προγραμματισμένης –πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου– αποστολής.

«Δεν μετακινήσαμε το αεροπλανοφόρο για τη Χαμάς. Το μετακινήσαμε για να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα αποτροπής σε άλλα κράτη (Ιράν) ή μη κρατικούς παράγοντες (Χεζμπολάχ) που θα μπορούσαν να επιδιώξουν να επεκτείνουν αυτόν τον πόλεμο» ανέφερε σχετικά την περασμένη Τρίτη ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Μπάιντεν.

Στο Τελ Αβίβ προσγειώθηκε το πρωί της Πέμπτης και ο Αντονι Μπλίνκεν, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, καταρχάς για να εκφράσει την αμέριστη στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα επιδιώξει επίσης να συνδράμει τις προσπάθειες για την απελευθέρωση των περισσότερων από 100 ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, αλλά και να προωθήσει τις συνομιλίες με τους Ισραηλινούς και τους Αιγυπτίους για τη δημιουργία μιας ασφαλούς διόδου για τους αμάχους της Γάζας, δεδομένης της σχεδόν σίγουρης χερσαίας εισβολής των ισραηλινών δυνάμεων. Μετά το Ισραήλ ο Μπλίνκεν θα μεταβεί στην Ιορδανία, όπου θα συναντηθεί με τον βασιλιά Αμπντάλα και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Κύριος στόχος των ΗΠΑ είναι η αποτροπή μιας γενικής ανάφλεξης στην περιοχή, ωστόσο η Ουάσινγκτον αντιλαμβάνεται (και αποδέχεται) ότι η βαρβαρότητα των μελών της Χαμάς άλλαξε άρδην και πιθανώς αμετάκλητα τα δεδομένα: «Αυτή η επίθεση έφερε στην επιφάνεια τις οδυνηρές μνήμες και τα σημάδια που άφησε μια χιλιετία αντισημιτισμού και γενοκτονίας κατά του εβραϊκού λαού» ανέφερε σχετικά ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο Τζον Κίρμπι επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την ανάμειξη της Τεχεράνης, ενώ σύμφωνα με τους New York Times οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εντόπισαν μηνύματα στα οποία η ιρανική ηγεσία εξέφραζε την έκπληξή της για την επίθεση.

«Εάν είναι έγκυρα, αυτό θα σημαίνει πως οι τρομοκράτες της Χαμάς παρέκαμψαν και τους εντολοδόχους τους» εξηγεί ο ιταλός δημοσιογράφος. «Αυτό θα τους απομόνωσε ακόμη περισσότερο, διευκολύνοντας τη δημιουργία ενός συνασπισμού για την εξάλειψή τους, όπως συνέβη με το ISIS. Η Τεχεράνη δεν θα γινόταν ποτέ μέλος της, αλλά ίσως να μπορούσε να το σκεφτεί η Σαουδική Αραβία, και για να διατηρήσει ζωντανή τη διαπραγμάτευση για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, κάτι που τη βολεύει τόσο στρατηγικά όσο και οικονομικά, αλλά και από την άποψη της ασφάλειας, λόγω της απειλής της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν» προσθέτει.

Το ότι οι ΗΠΑ συγκρίνουν τη Χαμάς με το ISIS, το κατέστησε σαφές πολλές φορές ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος, απευθυνόμενος προς τους Αμερικανούς και συνομιλώντας με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η εξίσωση της Χαμάς με το ISIS χρησιμεύει καταρχάς για να δικαιολογήσει την όποια ενέργεια των Ισραηλινών στη Γάζα. Ωστόσο, ενδέχεται να μην είναι μόνον αυτός ο σκοπός των Αμερικανών.

«Στο τέλος, το ISIS είχε αναγνωριστεί ως απαράδεκτη απειλή από όλους, ανεξάρτητα από τους λόγους που οδήγησαν στη δημιουργία του. Το ίδιο επιχείρημα θα μπορούσε τώρα να χρησιμοποιηθεί και σχετικά με τη Χαμάς, ούτως ώστε να μην καταφέρει να επιτύχει τον στόχο της εκτόπισης της Παλαιστινιακής Αρχής ως αποκλειστικού εκπροσώπου του παλαιστινιακού λαού» εξηγεί ο Πάολο Μαστρολίλι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...