349
Ο Γιάννης Στουρνάρας (φωτογραφία αρχείου) | SOOC / Konstantinos Tsakalidis / Κωνσταντίνος

Επιμένει στην ανάγκη της προληπτικής πιστωτικής γραμμής ο Στουρνάρας

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2018, 18:12
Ο Γιάννης Στουρνάρας (φωτογραφία αρχείου)
|SOOC / Konstantinos Tsakalidis / Κωνσταντίνος

Επιμένει στην ανάγκη της προληπτικής πιστωτικής γραμμής ο Στουρνάρας

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2018, 18:12

Υπέρ μιας προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο, τάχθηκε εκ νέου ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μια θέση που πρόσφατα τον έφερε σε νέα ρήξη με το Μαξίμου· ως γνωστόν η κυβέρνηση προπαγανδίζει την «καθαρή» έξοδο και τέτοιες δηλώσεις από τον επικεφαλής της ΤτΕ χαλάνε το «αφήγημα».

Ο κ. Στουρνάρας εκτιμά βεβαίως ότι «η Οικονομία ανακάμπτει». Ομως παράλληλα προειδοποιεί ότι η χώρα έχει ακόμη απόσταση να διανύσει μέχρι να αποκτήσει μόνιμη χρηματοδότηση από τις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος.

Γι’ αυτό και αναφέρει ότι θα πρέπει να διασαφηνιστεί το καθεστώς επιτήρησης στο οποίο θα μπει η χώρα μέχρι την αποπληρωμή του 75% του ποσού που έχει δανειστεί, καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις με τους οποίους οι εταίροι μας είναι διατεθειμένοι να παράσχουν στη χώρα προληπτική πιστωτική γραμμή.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνοϊσπανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για «το μέλλον της ελληνικής οικονομίας», ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι η ύπαρξη προληπτικής στήριξης θα ήταν επωφελής για την οικονομία, συμβάλλοντας στην αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού.

Με αυτόν τον τρόπο, η Ελλάδα θα έχει ασφάλεια στη χρηματοδότηση των αναγκών της, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που η κατάσταση στις διεθνείς αγορές επιδεινωθεί.

Παράλληλα, θα δώσει τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει να δέχεται κατ΄ εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο στη χορήγηση ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, μέχρι αυτά να αποκτήσουν και πάλι τη «σφραγίδα του αξιόχρεου» από τους οίκους αξιολόγησης. Η Τράπεζα της Ελλάδος κρίνει ότι η διατήρηση του καθεστώτος αυτού (της κατ΄ εξαίρεση αποδοχής των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ) είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την ομαλή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών για όσο χρονικό διάστημα η Ελλάδα αξιολογείται από τους οίκους αξιολόγησης στην κατηγορία των μη επιλέξιμων προς επένδυση κρατών.

Παρά ταύτα ο κ. Στουρνάρας διαπιστώνει ότι οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική προσαρμογή (λιτότητας) έχει φέρει αποτελέσματα. Σημαντικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες έπρεπε να έχουν προχωρήσει από χρόνια ολοκληρώνονται, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας έχει βελτιωθεί και οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες. «Η Οικονομία ανακάμπτει» ανέφερε χαρακτηριστικά, ωστόσο όπως παρατήρησε η χώρα έχει ακόμη να διανύσει κάποια απόσταση μέχρι να αποκτήσει μόνιμη χρηματοδότηση από τις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...