344
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερευνά τυχόν πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού από πλευράς Κίνας, στην αγορά ιατρικού εξοπλισμού | European Union, 2023

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν η κινεζική αγορά ιατρικού εξοπλισμού

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2024, 15:05
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερευνά τυχόν πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού από πλευράς Κίνας, στην αγορά ιατρικού εξοπλισμού
|European Union, 2023

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν η κινεζική αγορά ιατρικού εξοπλισμού

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2024, 15:05

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για τις κινεζικές δημόσιες συμβάσεις που αφορουν την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού, στο πλαίσιο της προσπάθειας να προστατευθούν οι Ευρωπαίοι παραγωγοί από πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού.

Η έρευνα, όπως αναφέρεται στην εφημερίδα της ΕΕ, έχει σκοπό να προσδιορίσει αν οι ευρωπαίοι προμηθευτές έχουν ισότιμη πρόσβαση στην Κίνα. Αν προκύψει ότι δεν έχουν, θα μπορούσαν να επιβληθούν περιορισμοί στις κινεζικές εταιρίες ιατρικού εξοπλισμού που υποβάλλουν προσφορές σε δημόσιους διαγωνισμούς στην ΕΕ.

Έχουν προηγηθεί διαμαρτυρίες χρόνων από ευρωπαϊκές εταιρίες και κυβερνήσεις σχετικά με την πρόσβαση στην κινεζική αγορά.

Η έρευνα ανακοινώθηκε μία μόλις ημέρα αφότου η Κομισιόν πραγματοποίησε έφοδο στα γραφεία κινεζικής εταιρίας εξοπλισμού ασφαλείας στην Ολλανδία και την Πολωνία και ξεκινά ενώ είναι ήδη εδώ και κάποιους μήνες σε εξέλιξη η διερεύνηση για το αν θα μπουν δασμοί στις εισαγωγές φθηνότερων κινεζικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων που, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, επωφελούνται από κρατικές επιδοτήσεις.

Η ΕΕ ερευνά επίσης τις επιδοτήσεις που έχουν λάβει Κινέζοι προμηθευτές ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών συστημάτων που προορίζονται για την Ευρώπη.

Η Εφημερίδα της ΕΕ παραθέτει έναν κατάλογο τακτικών -όπως οι αφύσικα χαμηλές προσφορές- με τις οποίες η Επιτροπή υποψιάζεται πως η Κίνα ευνοεί αθέμιτα κινέζους πλειοδότες. «Η προκαταρκτική αξιολόγηση της Επιτροπής είναι πως τα ανωτέρω μέτρα και πρακτικές έχουν αποτέλεσμα de jure και de facto σοβαρή και επαναλαμβανόμενη βλάβη στην πρόσβαση οικονομικών φορέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρεται στην εφημερίδα.

Η Κομισιόν έχει καλέσει την Κίνα να καταθέσει τις απόψεις της και επίσης να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με την Επιτροπή προκειμένου να εξαλειφθούν τέτοιες πρακτικές.

Το Πεκίνο αντιδρά

Σε ερώτηση σχετικά με τη νέα έρευνα για τον ιατρικό εξοπλισμό, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν δήλωσε: «Εδώ και κάποιο καιρό, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιεί συχνά την οικονομική και εμπορική εργαλειοθήκη της, στοχοποιώντας κινεζικές επιχειρήσεις και πλήττοντας την εικόνα της. Η ΕΕ περηφανευόταν πάντοτε ότι είναι η πιο ανοικτή αγορά στον κόσμο, αλλά αυτό που βλέπει ο έξω κόσμος είναι πως η ΕΕ κινείται βήμα βήμα προς τον προστατευτισμό».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να «σταματήσει να χρησιμοποιεί όλων των ειδών τις δικαιολογίες προκειμένου να καταπνίξει και να περιορίσει τις κινεζικές επιχειρήσεις χωρίς λόγο».

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...