686
Ορθιοι οι περισσότεροι βουλευτές και οι υπουργοί χειροκροτούν μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος | INTIMENEWS

Ιστορική ημέρα: Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 261 ψήφους η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2020, 10:41
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 22/01/2020, 11:55
Ορθιοι οι περισσότεροι βουλευτές και οι υπουργοί χειροκροτούν μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος
|INTIMENEWS

Ιστορική ημέρα: Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 261 ψήφους η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2020, 10:41
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 22/01/2020, 11:55

Με καθυστέρηση λίγων λεπτών, λίγο μετά τις 10.40 π.μ., η αίθουσα της Ολομέλειας γέμισε και ο Κωνσταντίνος Τασούλας, Πρόεδρος της Βουλής, πήρε τον λόγο για να πει τα διαδικαστικά. Είναι μια ανά πενταετία ρουτίνα, αλλά αυτή τη φορά η συγκυρία ήταν ιστορική: η Εθνική Αντιπροσωπεία επρόκειτο να εκλέξει την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Ιστορία του ελληνικού κράτους.

Είχε προεξοφληθεί ότι ο Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, νυν πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα εκλεγόταν από την πρώτη ψηφοφορία, στην οποία απαιτούνται τουλάχιστον 200 ψήφοι, χάρη στη συναίνεση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και Κινήματος Αλλαγής. Αντιθέτως, το «παρών» ήταν η επιλογή των βουλευτών του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25.

Και όντως αυτό συνέβη. Οπως ανακοίνωσε ο κ. Τασούλας λίγο μετά τις 11.05 π.μ., υπέρ της κυρίας Σακελλαροπούλου εψήφισαν 261 βουλευτές, ενώ 33 βουλευτές εψήφισαν «παρών». Εξι δηλώθηκαν απόντες. Το ρεκόρ ψήφων συνεχίζει κρατά ο Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος το 2010 είχε επανεκλεγεί με 279 ψήφους.

Η κυρία Σακελλαροπούλου θα ορκιστεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας την Παρασκευή 13 Μαρτίου.

Πριν από την ανάγνωση των ονομάτων των βουλευτών, ο κ. Τασούλας διευκρίνισε ότι το Προεδρείο είχε λάβει μια σειρά από επιστολές απόντων με τις οποίες γνωστοποιούσαν την ψήφο τους.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, κηρύσσει την έναρξη της συνεδρίασης (INTIMENEWS)

Στην ανάγνωση του ονόματος του απόντος Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Τασούλας είπε τα εξής: «Ο κ. Σαμαράς λείπει εκτός Ελλάδος και μας έχει γνωστοποιήσει με επιστολή του ότι αν ήταν παρών θα ψήφιζε την κυρία Σακελλαροπούλου». Οταν όμως λίγο αργότερα ο κ. Τασούλας ανέγνωσε την πλήρη επιστολή του πρώην Πρωθυπουργού προς το Προεδρείο της Βουλής, ο κ. Σαμαράς σημείωνε πως αν ήταν παρών θα ψήφιζε «σύμφωνα με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας», χωρίς να κατονομάσει την κυρία Σακελλαροπούλου.

Απών ήταν ο Τρύφων Αλεξιάδης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ της Β’ Πειραιώς, ο οποίος την Τρίτη υπέστη λιποθυμικό επεισόδιο (εδώ) και νοσηλεύεται. Η ανάγνωση του ονόματός του και οι ευχές του κ. Τασούλα για ταχεία ανάρρωση έγιναν δεκτές με χειροκροτήματα από την Ολομέλεια. Ο κ. Αλεξιάδης έστειλε επιστολή με την οποία εξήγησε ότι δεν μπορεί να παραστεί στην ψηφοφορία και πώς αν ήταν παρών θα ψήφιζε υπέρ της κυρίας Σακελλαροπούλου. Το ίδιο γνωστοποίησε και ο επίσης απών Νίκος Συρμαλένιος, βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ως απόντες –και χωρίς να στείλουν σχετικές επιστολές προθέσεων– καταγράφηκαν ο Κωνσταντίνος Ζουράρις, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης, και ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, βουλευτής Μαγνησίας, επίσης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο 80ετής κ. Ζουράρις λέγεται πως ήταν ασθενής, καθώς είναι γνωστό πως αντιμετωπίζει πρόβλημα με το πόδι του. Ο δε κ. Μεϊκόπουλος, σε συνέντευξή του αργότερα, εξήγησε ότι χάλασε το αυτοκίνητό του και δεν πρόλαβε!

Ως έκτη απούσα καταγράφηκε η Κωνσταντίνα Αδάμου, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης με το ΜέΡΑ25. Στην επιστολή της προς τη Βουλή είπε ότι μια ίωση την κράτησε μακριά από την ψηφοφορία και θα ψήφιζε «παρών».

Σε ένα απρόοπτο ο Νίκος Μανωλάκος, βουλευτής της ΝΔ στην Α’ Πειραιώς, μπήκε καθυστερημένος στην αίθουσα, αφού είχε αναγνωστεί το όνομά του. Ο κ. Τασούλας εξήγησε στο Σώμα ότι ο κ. Μανωλάκος είχε βλάβη στο αυτοκίνητό του…

Μετά την εκλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου, ο Πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να ανακοινώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία διαδέχεται τον καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο.

Η κυρία Σακελλαροπούλου είναι η όγδοη Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας από τη Μεταπολίτευση και 13η στην Ιστορία του ελληνικού κράτους.

«Σήμερα είναι μια όμορφη, μια ιστορική, μια ηλιόλουστη ημέρα», είπε βγαίνοντας από τη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο προτού μεταβεί στο υπουργείο Εργασίας για την εξαμηνιαία επιθεώρηση, ώστε μετά να αναχωρήσει για το Νταβός και το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ.

«Είναι μια σπουδαία μέρα για την Ελληνική Δημοκρατία, για τη Βουλή, για το Πολίτευμά μας. Η Βουλή εξέλεξε με μεγάλη πλειοψηφία Πρόεδρο της Δημοκρατίας την κυρία Σακελλαροπούλου, μια σπουδαία προσωπικότητα, μια σπουδαία δικαστικό που ενώνει», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Και κατέληξε, λέγοντας πως το «αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας επιβεβαίωσε ότι στα μεγάλα μπορούμε τελικά να συμφωνήσουμε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...