614
Διαδηλωτές έξω από το Καπιτώλιο απαιτούν την άμεση απομάκρυνση του Ντόναλντ Τραμπ από το αμερικανικό προεδρικό αξίωμα | REUTERS / Sarah Silbiger

ΗΠΑ: Στημένη η δίκη, λένε οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2020, 22:02
Διαδηλωτές έξω από το Καπιτώλιο απαιτούν την άμεση απομάκρυνση του Ντόναλντ Τραμπ από το αμερικανικό προεδρικό αξίωμα
|REUTERS / Sarah Silbiger

ΗΠΑ: Στημένη η δίκη, λένε οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2020, 22:02

«Γιατί δεν είστε στις ΗΠΑ για τη δίκη σας, κύριε πρόεδρε;»

Αυτή και ανάλογες ερωτήσεις έγιναν από πλευράς των ρεπόρτερ μόλις ο αμερικανός πρόεδρος πάτησε το πόδι του στο Νταβός και, φυσικά, όχι μόνο δεν του άρεσαν του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά τον εξόργισαν.

«Εδώ ήρθαμε για να συναντήσουμε ηγέτες από όλον τον κόσμο, τους πιο σημαντικούς ανθρώπους του κόσμου, και από εδώ θα επιστρέψουμε στις ΗΠΑ φέρνοντας μαζί μας μεγάλες δουλειές».

Ηταν η ήπια εισαγωγή, διότι ακολούθησε το αποκορύφωμα, ενδεικτικό της απαξίωσής του προς τη διαδικασία καθαίρεσής του η οποία άρχισε στην αμερικανική Γερουσία: «Τα υπόλοιπα είναι απλώς φάρσα. Είναι το ίδιο κυνήγι μαγισσών που διαρκεί χρόνια, και ειλικρινά είναι επαίσχυντο» τους είπε…

Η στιγμή της… σύγκρουσης του προέδρου Τραμπ με τους ρεπόρτερ στο Νταβός (REUTERS/Jonathan Ernst)
Συνήγορος και μάρτυρας

Στην Ουάσινγκτον η διαδικασία ξεκίνησε με ένταση. Η ανάθεση της υπεράσπισης του προέδρου στον Πατ Τσιπολόνε συνιστά παράβαση του νομικού ηθικού κώδικα, δεδομένου ότι ο νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου είναι ταυτόχρονα και ένας ουσιώδης μάρτυρας, τόνισαν οι επτά Δημοκρατικοί βουλευτές οι οποίοι συγκροτούν την κατηγορούσα αρχή.

 

Πάθος κατά του Τραμπ και έξω από το Καπιτώλιο (REUTERS/Sarah Silbiger)

Ο Τσιπολόνε, συνήγορος και μάρτυρας στην ίδια δίκη, συγκέντρωσε τα πυρά των Δημοκρατικών οι οποίοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να αποκαλύψει όλα τα γεγονότα και τις πληροφορίες που οπωσδήποτε γνωρίζει από πρώτο χέρι για την άσκηση πιέσεων του Λευκού Οίκου στην Ουκρανία, καθώς ήταν και είναι νομικός σύμβουλος του προέδρου Τραμπ.

Ο συνήγορος του Τραμ Πατ Τσιπολόνε κατέστη κεντρικό πρόσωπο στη δίκη καθώς συμμετέχει και με με δεύτερη ιδιότητα, αυτή του μάρτυρα (Youtube)

Και αυτό ώστε ο δικαστής Τζον Ρόμπερτς, που προεδρεύει στη δίκη, να ενημερωθεί για τυχόν ηθικά ζητήματα ή για σύγκρουση συμφερόντων.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τσακ Σούμερ δήλωσε ότι οι Δημοκρατικοί θα εισηγηθούν τροποποίηση των κανόνων διεξαγωγής της δίκης του Ντόναλντ Τραμπ, επειδή είναι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα του  (REUTERS/Joshua Roberts)

Ο Δημοκρατικός βουλευτής Ανταμ Σιφ, επικεφαλής των κατηγόρων στη δίκη, εμέμφθη τους Ρεπουμπλικανούς ότι σχεδιάζουν μία «νοθευμένη δίκη», η οποία θα διεξάγεται και «έως αργά τη νύχτα», δηλαδή σε ώρα κατά την οποία οι Αμερικανοί πολίτες «δεν παρακολουθούν τηλεόραση». Ηταν ένα σχόλιο για τους κανόνες που εισηγήθηκε ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ.

Οι Δημοκρατικοί Ανταμ Σιφ (αριστερά) και Τζέρι Νάντλερ αναλύουν τους κανόνες που όρισαν οι Ρεπουμπλικανοί συνάδελφοί τους και δυσκολεύουν την ομαλή διεξαγωγή της δίκης (REUTERS / Mary F. Calvert)

«Αυτοί δεν είναι κανόνες για μια δίκαιη δίκη. Είναι κανόνες για μια νοθευμένη διαδικασία. Ο αμερικανικός λαός θέλει απεγνωσμένα να πιστέψει ότι η Γερουσία θα δώσει τόσο στον πρόεδρο όσο και στη Βουλή μια δίκαιη δίκη. Θα κάνουμε έκκληση στους γερουσιαστές σήμερα να τηρήσουν τον όρκο που μόλις έδωσαν, να αποδώσουν αμερόληπτη δικαιοσύνη και να διεξάγουν μια δίκαιη δίκη».

Από πλευράς του ο επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ δήλωσε ότι οι Δημοκρατικοί θα προτείνουν τροποποίηση των κανόνων διεξαγωγής της δίκης.

Ο ΜακΚόνελ, κατάφερε να περάσουν κανόνες που κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσουν σε μια πολύ γρήγορη διαδικασία, χωρίς να δοθούν νέες καταθέσεις ή να παρουσιαστούν αποδείξεις. Με βάση την πρότασή του, η υπεράσπιση και η κατηγορούσα αρχή θα έχουν στη διάθεσή τους 48 ώρες, ίσα μοιρασμένες για κάθε πλευρά, ώστε να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους μέσα σε διάστημα 4 ημερών. Οι δικηγόροι του Τραμπ θα μπορούν να ζητήσουν από την αρχή από τους γερουσιαστές να απορρίψουν όλες τις κατηγορίες, όμως η πρόταση αυτή μάλλον δεν θα συγκεντρώσει τις ψήφους που απαιτούνται για να εγκριθεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...