421
Τα γραφεία της ΜΚΟ στην οδό Σαρπηδώνος, στον Κολωνό | ΑΠΕ ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές

Στην Εισαγγελία Ανηλίκων η έρευνα για την «Κιβωτό του Κόσμου»

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2022, 19:58
Τα γραφεία της ΜΚΟ στην οδό Σαρπηδώνος, στον Κολωνό
|ΑΠΕ ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές

Στην Εισαγγελία Ανηλίκων η έρευνα για την «Κιβωτό του Κόσμου»

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2022, 19:58

Η Εισαγγελία Ανήλικων πρόκειται να αναλάβει την έρευνα για την υπόθεση των σοκαριστικών καταγγελιών για κακοποίηση παιδιών που φιλοξενήθηκαν σε δομές της ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου», μετέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η δικογραφία, που με εισαγγελική εντολή ξεκίνησε να σχηματίζει η Υπηρεσία Προστασίας Ανήλικων της Αστυνομίας, επιστρέφει στην Εισαγγελία προκειμένου η διερεύνηση της υπόθεσης να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί από την Εισαγγελία Ανηλίκων, η οποία, αφού μελετήσει τα στοιχεία της υπόθεσης, θα αποφανθεί αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες και αν ναι, σε βάρος ποιων πρέπει να αποδοθούν, προσέθεσε το ΑΜΠΕ.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών ξεκινά έρευνα για τη διαρροή στοιχείων της υπόθεσης στον Τύπο, όσο ο φάκελος βρισκόταν στην αρμόδια υπηρεσία Ανηλίκων στην ΓΑΔΑ.

Μεταξύ των καταγγελιών που τέθηκαν υπόψιν των Αρχών ξεχώρισε εκείνη ενός ενήλικου σήμερα αγοριού, το οποίο περιέγραψε ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά από δύο εργαζόμενους της οργάνωσης, η οποία έχει ως αντικείμενο τη μέριμνα και προστασία παιδιών και μητέρων.

Οι καταγγελίες για ανάλογα περιστατικά είναι τουλάχιστον τρεις, ανέφεραν πηγές του αστυνομικού ρεπορτάζ.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», μάλιστα, προβεβλημένο μέλος της «Κιβωτού του Κόσμου» έχει ήδη βρεθεί στο επίκεντρο της αστυνομικής έρευνας για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης αγοριών σε δομές της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης.

Ωστόσο, το φως της δημοσιότητες είδαν και άλλες καταγγελίες για ξυλοδαρμούς, πολύωρο εγκλεισμό ανηλίκων, ψυχολογική βία κ.ά. (περισσότερα εδώ).

Στην πρώτη της τοποθέτηση για την υπόθεση, η ΜΚΟ δήλωσε ότι «δεν έχει γνώση των καταγγελλομένων περιστατικών, ούτε των γεγονότων ούτε των προσώπων που αναφέρονται στα δημοσιεύματα» και ότι επομένως «δεν μπορεί να λάβει θέση», ενώ αναμένει «να δοθούν περισσότερες πληροφορίες από τις αρμόδιες Αρχές».

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ1 σημείωσε ότι «πρέπει όλα να βγουν στη φόρα» και σχολίασε πως «η καταγγελία την οποία έφερε στο φως ο Συνήγορος του Πολίτη (σ.σ. η προκαταρκτική εξέταση που διέταξε η Εισαγγελία της Αθήνας ζητήθηκε αφότου παρέλαβε καταγγελίες από τον Συνήγορο) για την “Κιβωτό του Κόσμου”, δείχνει την πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη που έχουμε, αυτό που λέω εδώ και τριάμισι χρόνια, αποϊδρυματοποίησης των παιδιών».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος τόνισε από την πλευρά του ότι «ο νόμος είναι νόμος και ισχύει για όλους. Χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς διακριτική μεταχείριση. Για κανέναν. Οποιος κι αν είναι ο θύτης, όποιο και αν είναι το θύμα».

«Η αποκάλυψη και η τιμωρία κάθε εγκληματικής πράξης –εφόσον έχει τελεστεί και αποδειχθεί– είναι απαραίτητη», προσέθεσε στη σχετική ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...