773
| CreativeProtagon

Στη Βουλή ο Πρωθυπουργός για τη μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ μία ημέρα μετά τις χυδαιότητες Βερναρδάκη

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2022, 11:16
|CreativeProtagon

Στη Βουλή ο Πρωθυπουργός για τη μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ μία ημέρα μετά τις χυδαιότητες Βερναρδάκη

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2022, 11:16

Εν αναμονή ακόμα της επίσημης αποδοκιμασίας Βερναρδάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ ή/και τον επικεφαλής του (σ.σ. ο Αλέξης Τσίπρας προτίμησε να μην πει κουβέντα στο Περιστέρι για το πολιτικό unfair του πρώην υπουργού του σε βάρος της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως), o Πρωθυπουργός παρενέβη στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία», για να απαντήσει αφενός στην τοξικότητα, που όπως προκύπτει, αποτελεί πλέον συνειδητή επιλογή αντιπολιτευτικής τακτικής για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για να υπερασπιστεί μία από τις κορυφαίες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, αυτή στον χώρο της Παιδείας (δείτε κάτω ζωντανά την ομιλία του).

Τον λόγο αναμένεται να πάρουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και όπως είναι επόμενο, προμηνύεται ακόμη μία σύγκρουση κορυφής μετά από εκείνη κατά τη συζήτηση της περασμένης εβδομάδας για την κοινωνική πολιτική.

Και μπορεί διαρροές της Κουμουνδούρου να αναφέρουν ότι  ο Χριστόφορος Βερναρδάκης «τα άκουσε για τα καλά» και εκ των έσω για το επιεικώς ατυχές – στα όρια της φαιδρότητας- βιντεάκι στο Tik Tok και το απαράδεκτο από κάθε άποψη χαρακτηρισμό «Πισπιρίγκου της δημόσιας Παιδείας» για την κυρία Κεραμέως, επίσημη αποδοκιμασία ωστόσο δεν υπάρχει (σε μια προσπάθεια πιθανότατα να μην μπει πιο βαθιά στα δίχτυα το παροιμιώδες αυτογκόλ του βουλευτή και πρώην υπουργού Επικρατείας).

Στην παρέμβασή του στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναδείξει την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να «επενδύσει» στο τοξικό κλίμα  για να αποκομίσει κομματικό όφελος, ενώ θα προκαλέσει τον Αλέξη Τσίπρα να αποδοκιμάσει δημοσίως και χωρίς «ναι μεν αλλά» τον άλλοτε στενό συνεργάτη του που το καλοκαίρι του 2019 τον διαβεβαίωνε για την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές…

Αν πάλι το αποφύγει εκ νέου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι πια μία ακόμη απόδειξη ότι επιθέσεις όπως το Tik Tok Βερναρδάκη δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά, αλλά για τακτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας

Η διήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή άρχισε σε κλίμα έντασης, με ένσταση αντισυνταγματικότητας απο τον ΣΥΡΙΖΑ για σειρά διατάξεων που αφορούν το νέο μοντέλο διοίκησης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Η ένσταση απορρίφθηκε, κατά πλειοψηφία – την καταψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ την υπερψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην της Ελληνικής Λύσης, που απείχε από την ψηφοφορία.

Απορρίπτοντας την ένσταση συνταγματικότητας, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, υπεραμύνθηκε των αλλαγών, τονίζοντας ότι «το Σύνταγμα καθορίζει την αρχή του αυτοδιοίκητου και της αυτοδιάθεσης των πανεπιστημίων, ενώ τη θέσπιση κανόνων για την οργάνωση και λειτουργία των ΑΕΙ και ο τρόπος συγκρότησης και λειτουργίας τους ανήκει στη Βουλή».

«Το σύνταγμα δεν απαιτεί συγκεκριμένες ιδιότητες των οργάνων, αλλά αποκλείει μόνο την κρατική παρέμβαση. Αυτό που συζητάμε σήμερα, ως προς την ανάδειξη πρυτάνεων και κοσμητόρων έχει κριθεί με την απόφαση 519 της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία αναφέρει ότι η έμμεση αυτοδιοίκηση είναι συνταγματικά θεμιτή», επεσήμανε.

Παράλληλα, η κ. Κεραμέως απέρριψε και την ένσταση συνταγματικότητας για την χρηματοδότηση των ΑΕΙ, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει μισή διάταξη που να επηρεάζει την υποχρέωση του κράτους για κρατική χρηματοδότηση, και αυτό που κάνει το νομοσχέδιο είναι να τους δίνει επιπλέον χρηματοδοτικά εργαλεία.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της ΝΔ, Κωνσταντίνος Καραγκούνης και Χάρης Θεοχάρης.

Ο κ. Καραγκούνης, απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ανέφερε ότι «υπάρχει μία δομική άρνηση από αυτούς που βλέπουν τα πανεπιστήμια ως φέουδα και εναντιώνονται σε κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού και εκδημοκρατισμού των ΑΕΙ».

«Το νομοσχέδιο με σειρά αντισυνταγματικών διατάξεων γκρεμίζει το δημόσιο, ελεύθερο δημοκρατικό πανεπιστήμιο. Για πρώτη φορά παραβιάζεται ευθέως το αυτοδιοίκητο και η αυτονομία των δημόσιων πανεπιστημίων», αντέτεινε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, εστιάζοντας την έντονη κριτική του στις ρυθμίσεις που αφορούν τον νέο τρόπο εκλογής πρυτάνεων και κοσμητόρων και στην δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης των ΑΕΙ εκτός της κρατικής χρηματοδότησης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης έκανε λόγο για «κατάφωρη παραβίαση της αυτονομίας και του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στη πράξη επιχειρεί μέσα από τη σύνθεση του Συμβουλίου διοίκησης των ΑΕΙ να αποφασίζει αυτό, ερήμην της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου τάχθηκε και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νάντια Κωνσταντοπούλου, σημειώνοντας ότι το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής εκφράζει τους έντονους προβληματισμούς και επιφυλάξεις του.

Υπέρ της ένστασης συνταγματικότητας δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης τονίζοντας ότι είναι ευθέως αντισυνταγματική η εκλογή της νέας διοίκησης των ΑΕΙ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, χαρακτήρισε προσχηματική την ένσταση συνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν πολλά στρεβλά στο νομοσχέδιο, ωστόσο ο χώρος της παιδείας δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Η ειδική αγορήτρια του ΜεΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, χαρακτήρισε βάσιμη την ένσταση συνταγματικότητας τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο καταργεί το αυτοδιοίκητο ενώ εξωθούνται τα πανεπιστήμια στην ανεύρεση αλλότριων πόρων και δήλωσε ότι το κόμμα της την υπερψηφίζει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...