1060
Ο Γιάνης Βαρουφάκης στην εκπομπή «Αποτύπωμα» του Παύλου Τσίμα | ΣΚΑΙ TV/ ΥοuTube

Βαρουφάκης για τις ηχογραφήσεις του Eurogroup: «Θα ακούγεται ο Σόιμπλε με τη φωνούλα του»

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2020, 13:06
Ο Γιάνης Βαρουφάκης στην εκπομπή «Αποτύπωμα» του Παύλου Τσίμα
|ΣΚΑΙ TV/ ΥοuTube

Βαρουφάκης για τις ηχογραφήσεις του Eurogroup: «Θα ακούγεται ο Σόιμπλε με τη φωνούλα του»

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2020, 13:06

Λίγες ώρες αφού γνωστοποίησε σε δημοσιογράφους, σε ένα γεύμα στο γνωστό πολιτικό στέκι «17» της Λυκαβηττού, ότι στις 10 Μαρτίου θα δώσει στη δημοσιότητα τις ηχογραφήσεις των συνεδριάσεων του Eurogroup το πρώτο εξάμηνο του 2015 (εδώ), ο Γιάνης Βαρουφάκης συνέχισε την επικοινωνιακή εκστρατεία του με μια συνέντευξη στον ΣΚΑΪ και στον Παύλο Τσίμα.

Ηταν ένας κλασικός Γιάνης, με υπερβολική αυτοπεποίθηση, σε βαθμό που να λέει ότι ορισμένα πράγματα κακώς τα προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας (!), να περιγράφει τον εαυτό του «αριστερό μαρξιστή», να φιλοσοφεί ότι θα ήμασταν καλύτερα έξω από το ευρώ και να λέει με άνεση ότι θα δημοσιοποιήσει τις ηχογραφήσεις για να εκδικηθεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Χρήστο Σταϊκούρα…

«Είχα πει πως δεν έπρεπε να μπούμε στο ευρώ αλλά από τη στιγμή που μπήκαμε δεν έπρεπε να βγούμε και γι’ αυτό έχασα πολλούς φίλους στην Αριστερά», είπε σε ένα σημείο της συνέντευξής του στην εκπομπή «Αποτύπωμα», για να συμπληρώσει: «Αν είχαμε βγει από το ευρώ θα ήταν κακό. Θα χάναμε άλλο 10,5% του ΑΕΠ, αλλά μέσα σε 18 μήνες θα το είχαμε αναπληρώσει, σύμφωνα με τους δικούς μας υπολογισμούς. Επιμένω και σήμερα ότι το Grexit ήταν προτιμότερο, αλλά η απειλή πως θα μας πετάξουν έξω από την ευρωζώνη ήταν κούφια. Αυτό φαίνεται και από τις δηλώσεις που κάνουν ακόμα και σήμερα».

Με τη δημοσιοποίηση των ηχογραφήσεων να διατρέχει όλη τη νυχτερινή παρουσία του κ. Βαρουφάκη στον ΣΚΑΪ, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 και πρώην υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στο κείμενο-απολογισμό του ΣΥΡΙΖΑ που του αποδίδει ιδιάζουσες ευθύνες (εδώ) για τη διαπραγμάτευση του 2015.

«Συμπονώ τους πρώην συντρόφους μου στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί κάτι πρέπει να πουν για να δικαιολογήσουν την κωλοτούμπα που έκαναν με την υπογραφή του μνημονίου. Τους απαντώ με τα ηχητικά. Εγώ δεν εκβίασα κανέναν. Εκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου να μιλήσω μαζί τους και να βρούμε λύσεις στο πλαίσιο της ευρωζώνης. Οι προτάσεις μου ήταν συνεχείς. Τους έλεγα “δώστε μου κάτι για να σας δώσω κι εγώ αλλά μέχρι να μου δώσετε, δεν σας δίνω τίποτα”. Ε, μην τρελαθούμε, αυτό δεν είναι εκβιασμός», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Εχω σκεφτεί τις νομικές επιπτώσεις από τη δημοσιοποίηση των ηχογραφήσεων. Αλλά υπάρχει μια απόφαση του Αρείου Πάγου που με καλύπτει. Αλλά σε κάθε περίπτωση, αφού το επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον, θα το κάνω. Αυτό που έκανα ήταν το πιο τίμιο πράγμα που έχω κάνει. Και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Ο Σόιμπλε δεν έχει διαφορά από κάποιον που ζητάει φακελάκι. Η πρώτη σύγκρουση με τον Τσίπρα ήταν για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Επεσα από τα σύννεφα και ένιωσα πως εδώ τελειώνουμε», είπε.

«Ορτινάντσα του Σόιμπλε ο Ντάισελμπλουμ»

Ο κ. Βαρουφάκης εμφανίστηκε οργισμένος με τον τότε πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα σκάσω αν δεν απαντήσω στον Ντάισελμπλουμ. Κατ’ αρχάς δεν ήταν πρώτος παίκτης. Ετσι ήθελε να δείχνει αλλά δεν ήταν. Ορτινάντσα του Σόιμπλε ήταν. Η ομιλία μου στο πρώτο Eurogroup που συμμετείχα ήταν η πιο διπλωματική που έχω κάνει ποτέ. Πήγα με καλή διάθεση. Και γυρνάει ο Ντάισελμπλουμ και μου λέει “θα τα υπογράψεις όλα τώρα”. Τόλμησε και μου είπε: “Ή υπογράφεις ή κλείνουν οι τράπεζες”. Και με κατηγορεί ότι μίλησα εκείνη την ώρα με τον Τσίπρα. Δεν έπρεπε να ενημερώσω τον Πρωθυπουργό μου; Τότε θα έπρεπε να με πάτε για εσχάτη προδοσία. Ο Ντάισελμπλουμ ήθελε να μπει σφήνα ανάμεσα σε εμένα και τον Τσίπρα. Δεν το κατάφερε τότε, αλλά μερικούς μήνες αργότερα» τόνισε και στη συνέχεια αναφέρθηκε για ακόμα μια φορά στους πρώην συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Λένε ανοησίες για μένα στον ΣΥΡΙΖΑ και θα το καταλάβουν στις 10 το Μάρτη που θα δημοσιοποιηθούν τα ηχητικά. Επρεπε να έχω τραβήξει την πρίζα στις 24 Φεβρουαρίου του 2015. Αυτό που τους είχα πει τότε και θα τους έλεγα ξανά σήμερα είναι πως αφού θέλατε να υπογράψετε μνημόνιο, έπρεπε να αφήσετε τον Σαμαρά να το κάνει. Με κατηγορούν ότι δεν συμβιβάστηκα. Και αυτό πρέπει να κάνει τώρα και ο κ. Σταϊκούρας. Καμία Ελλάδα δεν επιστρέφει χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους», είπε.

Ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε και με περισσότερες λεπτομέρειες τους λόγους για τους οποίους θα προχωρήσει στη δημοσιοποίηση των ηχογραφήσεων από τα Eurogroup στα οποία συμμετείχε ως υπουργός Οικονομικών της χώρας.

«Το κάνω γιατί έγιναν δυο πράγματα που με ενόχλησαν. Το 50% είναι ο απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ και το άλλο 50% ήταν μια αναφορά του κ. Σταϊκούρα μέσα στη Βουλή. Είπε πως για τα κόκκινα δάνεια και για το 40% ευθύνεται ο Βαρουφάκης και τα όσα έκανε μέσα στο Eurogroup. Οι Ελληνες πρέπει να ξέρουν τι έγινε μέσα σε εκείνη τη συνεδρίαση», είπε χαρακτηριστικά.

«Θεωρώ πως πρέπει να τελειώσει αυτό το πράγμα. Εχουμε έναν μνημονιακό δικομματισμό που χτίζει πολιτικές σήμερα.  Στο πρώτο κιόλας Eurogroup απειλήθηκα από τον Ντάισελμπλουμ πως οι τράπεζες θα κλείσουν. Δεν ξέραμε πως δεν υπάρχουν πρακτικά στο Eurogroup και γι’ αυτό δεν είχα ηχογραφήσει τα τρία πρώτα που συμμετείχα», εξήγησε.

«Χωρίς διαφάνεια δεν υπάρχει δημοκρατία»

«Στις 10 Μαρτίου θα δημοσιοποιήσω τα ηχητικά στην ιστοσελίδα του ΜέΡΑ25. Δεν θα γίνει κανένα edit. Είναι καμιά δεκαριά συνεδριάσεις. Θεωρώ πως αυτό που θα κάνω είναι ευρωπαϊκό μου καθήκον. Θα ακούσετε τον Σόιμπλε να λέει πως τα ελληνικά κέρδη θα τα χρησιμοποιήσει αυτός για τον γερμανικό προϋπολογισμό. Και δεν θα το κάνω τόσο για εμάς, όσο για να μάθουν οι Γερμανοί πως χτίζεται η οικονομική πολιτική τους», είπε ο κ. Βαρουφάκης.

«Αρχισαν να λένε ψέματα και να παίρνουν πίσω αυτά που μας είχαν δώσει. Περίμενα τον πόλεμο που θα δεχόμασταν. Είχαμε μιλήσει με τον Τόμσεν του ΔΝΤ και είχαμε συμφωνήσει για το ΦΠΑ. Δώσαμε τα χέρια. Ηπιαμε και ένα ποτό για να το γιορτάσουμε. Και εκεί που τα ετοιμάζαμε όλα και τις ανακοινώσεις, τα πήρε όλα πίσω και μου ζητούσε να του δώσω τα εργασιακά. Αυτό είναι έλλειψη μπέσας. Αυτά πρέπει να τα μάθει ο κόσμος. Δεν είχαν έρθει ποτέ με προτάσεις και έβγαιναν έξω και έλεγαν πως εγώ πήγαινα εκεί χωρίς προτάσεις. Αυτά πρέπει να τα μάθει ο κόσμος. Θα πρέπει να ακούσετε πως τσακωνόνταν για τα τελεσίγραφα που έδιναν στην Ελλάδα».

Και απευθυνόμενος στον κ. Τσίμα, είπε: «Εσείς δεν θέλετε να ακούσετε τον κ. Σόιμπλε με τη φωνούλα του να λέει, για τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα –τα οποία από το 2012 την περίοδο κυβέρνησης Σαμαρά είχαν υποσχεθεί ότι θα τα επιστρέψουν στην Ελλάδα –, “όχι, αυτά τα χρειάζομαι για τον προϋπολογισμό μου”; Δεν έχω υποχρέωση να το μεταφέρω στους γερμανούς πολίτες για να καταλαβαίνουν τι κάνει ο δικός τους υπουργός Οικονομικών στο δικό τους όνομα; Χωρίς διαφάνεια δεν υπάρχει δημοκρατία».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...