727
|

Σταϊκούρας για την έκθεση της Κομισιόν: «Επιβεβαιώνει την επάρκεια των μέτρων της κυβέρνησης»

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2020, 10:20

Σταϊκούρας για την έκθεση της Κομισιόν: «Επιβεβαιώνει την επάρκεια των μέτρων της κυβέρνησης»

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2020, 10:20

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε, χθες, την 6η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα. Η Έκθεση, που δημοσιεύεται εν μέσω δυσμενούς, παγκοσμίως, οικονομικού περιβάλλοντος, κρίνεται ιδιαίτερα θετική για την Ελλάδα». Αυτό ανέφερε σε δήλωσή του την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Η έκθεση αναγνωρίζει την έγκαιρη και υπεύθυνη στάση που κράτησε η Ελληνική Κυβέρνηση απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού και στις οικονομικές της συνέπειες» τονίζει ο υπουργός και συνεχίζει:

«Επιβεβαιώνει την ταχύτητα και την επάρκεια των οικονομικών μέτρων στήριξης που έλαβε η Κυβέρνηση, με σκοπό τη στήριξη της απασχόλησης και την ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία.

Υπογραμμίζει τη συμβολή των μέτρων στην ταχύτερη επανεκκίνηση της οικονομίας, στην προστασία των θέσεων εργασίας και στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Προβλέπει, μετά τη σημαντική ύφεση που θα καταγραφεί φέτος, λόγω κυρίως της μεγάλης συμμετοχής του τουρισμού στο ΑΕΠ, ισχυρή ανάκαμψη το 2021.

Προβλέπει αύξηση της ανεργίας για την εφετινή χρονιά, αλλά υποχώρησή της το 2021, σε επίπεδα χαμηλότερα από το 2019.

Αποτυπώνει τη θετική πορεία στην υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, παρά τη δυσμενή κατάσταση του τελευταίου χρονικού διαστήματος.

Επισημαίνει την ανάληψη συμπληρωματικών πρωτοβουλιών από την πλευρά της Ελληνικής Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση διαρθρωτικών αδυναμιών.

Επικροτεί τη σχέση εμπιστοσύνης και τη στενή συνεργασία των ελληνικών αρχών με τους θεσμούς.

Τέλος, δίνει “πράσινο φως” για την αποδέσμευση της τρίτης δόσης των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, των γνωστών ANFAs και SMPs, ύψους 748 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι θα είναι η δεύτερη δόση που αποδεσμεύεται επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, μέσα σε ένα έτος.

Ως Υπουργός Οικονομικών, είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται στο πεδίο της οικονομίας, ακόμη και εν μέσω ιδιαίτερα αντίξοων συνθηκών.

Την προσπάθεια αυτή και τα θετικά αποτελέσματά της, την πιστωνόμαστε όλες και όλοι μας.

Με πίστη στις δυνάμεις μας, ενότητα, αλληλεγγύη, συντεταγμένη δράση και σκληρή δουλειά επιχειρούμε να πιάσουμε το “νήμα” από το σημείο που το αφήσαμε προ της υγειονομικής κρίσης, αναδιατάσσοντας, όπου είναι σκόπιμο, και τις δυνάμεις μας».

H έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα

Την έγκριση της εκταμίευσης των κερδών των κεντρικών τραπεζών του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα που απέκτησαν στο πλαίσιο της συμφωνίας ANFAs και του προγράμματος SMPs, συνολικής αξίας 748 εκατ. ευρώ, εισηγείται στο Eurogroup η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την έκτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας.

Η έκθεση ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση αυτή, όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι. H έκθεση της Επιτροπής, ωστόσο, αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν ήδη ότι τα ποσά που θα εκταμιευθούν τώρα θα καλύψουν τις τρέχουσες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και ότι θα εξεταστεί το φθινόπωρο εάν μελλοντικά έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για δημόσιες επενδύσεις.

Σχετικά με την αντίδραση της Ελλάδας στην πανδημία, η έκθεση σημειώνει ότι η κυβέρνηση «προσάρμοσε τις προτεραιότητες πολιτικής με υπεύθυνο τρόπο, κινητοποιώντας σημαντικά μεγέθη εισοδηματικής στήριξης και μέτρα παροχής ρευστότητας εγκαίρως και διατηρώντας ταυτόχρονα τις δεσμεύσεις της στις μεταρρυθμίσεις που θα στηρίξουν την ανάκαμψη όταν υποχωρήσει η διαταραχή που συνδέεται με την πανδημία». Ωστόσο, αναδεικνύει τη σημασία των μεταρρυθμίσεων που έχουν καθυστερήσει, μεταξύ άλλων στον χρηματοπιστωτικό τομέα, για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, και ασκεί κριτική για την επίμονη υποεκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

Οσον αφορά τις τράπεζες, η Κομισιόν στέκεται στην ανάγκη αναστολής της νομοθεσίας σχετικά με τον αναβαλλόμενο φόρο (διαφορετικά, σε περίπτωση που η χρήση του 2020 είναι ζημιογόνος, οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε μεγάλες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου). O ρυθμός μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων επιταχύνθηκε το 2019 (έπεσαν στα 68,5 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους) και η ρευστότητα των τραπεζών παραμένει «ανθεκτική», χάρη και στη στήριξη της ΕΚΤ.

Η νέα ύφεση πάντως θα οδηγήσει σε εκ νέου αύξηση των κόκκινων δανείων και θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη δευτερογενή αγορά διαχείρισής τους, προειδοποιεί η Επιτροπή, σημειώνοντας ότι αυτό αυξάνει «την πίεση για αναδιαρθρώσεις» μέσω εσωτερικών διαδικασιών.

Σχετικά με την επίδραση της πανδημίας στην οικονομία, η έκθεση εστιάζει στο πλήγμα που θα υποστούν ο τουρισμός και η ναυτιλία, εκτιμώντας –στη γραμμή των πρόσφατων ανοιξιάτικων προβλέψεων της Επιτροπής– ότι η ύφεση φέτος θα φτάσει το 10% και η ανεργία το 20%. Η δημοσιονομική προσαρμογή των προηγούμενων ετών, σημειώνεται, σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσει τις πιέσεις στα δημόσια οικονομικά της από ό,τι ήταν στις παραμονές της προηγούμενης κρίσης. Οι θεσμοί εκτιμούν πως η Ελλάδα θα καταγράψει πρωτογενές έλλειμμα το 2020 και θα επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2021. Ωστόσο, η αβεβαιότητα στην πρόβλεψη είναι εξαιρετικά μεγάλη και γι’ αυτόν τον λόγο η πρόβλεψη θα επικαιροποιηθεί το φθινόπωρο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...