571
Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στην Κόκκινη Πλατεία για να αποθεώσουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν | Sputnik/Gavriil Grigorov/Kremlin via REUTERS

Σόου Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία για την Κριμαία και τη «Νέα Ρωσία»

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2024, 10:21
Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στην Κόκκινη Πλατεία για να αποθεώσουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν
|Sputnik/Gavriil Grigorov/Kremlin via REUTERS

Σόου Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία για την Κριμαία και τη «Νέα Ρωσία»

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2024, 10:21

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απευθύνθηκε στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, το βράδυ της Δευτέρας, για να παρακολουθήσει μία «πατριωτική» συναυλία εορτασμού της 10ης επετείου της προσάρτησης της Κριμαίας.

Με κραυγές «Ρωσία!», «Ρωσία!» υποδέχθηκε το συγκεντρωμένο πλήθος τον ρώσο πρόεδρο που συνοδευόταν από τους τρεις εκλογικούς του «αντιπάλους» στις ρωσικές εκλογές που διεξήχθησαν το Σαββατοκύριακο.

Και οι τρεις «αντίπαλοί» του υποψήφιοι, είπε ο Πούτιν, μπορεί να έχουν μία διαφορετική προσέγγιση στα πράγματα, αλλά στην καρδιά τους βρίσκεται «η μητέρα πατρίδα».

«Η επιστροφή στην πατρίδα (της Κριμαίας) αποδείχθηκε πιο δύσκολη, πιο τραγική, αλλά τα καταφέραμε και είναι ένα μεγάλο γεγονός στην ιστορία του κράτους μας», είπε ο Πούτιν πριν τραγουδήσει μαζί με το πλήθος τον εθνικό ύμνο.

Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία τον Μάρτιο 2014 έπειτα από επέμβαση των ειδικών δυνάμεων του ρωσικού στρατού.

Ο Πούτιν, μία ημέρα μετά την ανακήρυξη της νίκης του στις εκλογές, είπε στην ομιλία του ότι ο πόλεμος κατά της Ουκρανίας θα συνεχίσει να παίζει κυρίαρχο ρόλο στην εξουσία του και κάλεσε σε ενότητα τον λαό της Ρωσίας για να φέρει τους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας «πίσω στην οικογένειά τους».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αγναντεύει το πλήθος στην Κόκκινη Πλατεία, ενώ δίπλα του βρίσκονται οι αντίπαλοί του υποψήφιοι στις εκλογές – Sputnik/Gavriil Grigorov/Kremlin via REUTERS

Τον Σεπτέμβριο του 2022, η Μόσχα κήρυξε την προσάρτηση τεσσάρων ακόμη ουκρανικών περιοχών, οι οποίες τελούν υπό μερική ρωσική κατοχή: του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια της νότιας Ουκρανίας.

«Θα προχωρήσουμε μαζί, χέρι-χέρι», είπε ο Πούτιν στο πλήθος, ενώ ανακοίνωσε ότι μία σιδηροδρομική γραμμή σύντομα θα περνά μέσα από τα κατεχόμενα εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας, στα οποία αναφέρθηκε ως «Νέα Ρωσία», και θα φτάνει στην Κριμαία. «Και αυτό ακριβώς είναι που μας κάνει πραγματικά ισχυρότερους -όχι τα λόγια, αλλά οι πράξεις».

Πάντως, όπως σημειώνουν οι New York Times, ο ρώσος πρόεδρος δεν έδειξε τον ίδιο ενθουσιασμό με παλαιότερες αντίστοιχες εορταστικές εκδηλώσεις και έφυγε γρήγορα από τη σκηνή.

Η ορκωμοσία του Πούτιν θα γίνει τον Μάιο σε μία μεγάλη τελετή στο Κρεμλίνο, στην οποία αναμένεται να μιλήσει για το όραμά του για τη Ρωσία τα επόμενα έξι χρόνια, που θα εξακολουθεί να είναι πρόεδρος.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τις εκλογές, ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία επιθυμεί διαπραγματεύσεις για να χτίσει ειρηνικές σχέσεις με τους γείτονές της, μακροπρόθεσμα, όχι απλά μία συμφωνία που θα επέτρεπε στην Ουκρανία «να κάνει μια παύση για ενάμιση ή δύο χρόνια προκειμένου να επανεξοπλιστεί».

Ρωσικές σημαίες με φόντο το Κρεμλίνο και τον Πούτιν στην γιγαντοοθόνη, στην Κόκκινη Πλατεία, το βράδυ της Δευτέρας – REUTERS/Maxim Shemetov

Επαναλαμβάνοντας κάτι που είχε πει το περασμένο καλοκαίρι, ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιδιώξει τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» σε ουκρανικό έδαφος το οποίο η Ρωσία δεν ελέγχει επί του παρόντος.

Δεν έδωσε λεπτομέρειες, αλλά οι αναλυτές πιστεύουν ότι μια τέτοια ζώνη ασφαλείας θα συνεπαγόταν μια προσπάθεια κατάληψης τμημάτων στο Χάρκοβο της Ουκρανίας -μια επίθεση για την οποία θα χρειαζόταν νέα στρατιωτική επιστράτευση.

Αλλά οι αναλυτές προειδοποίησαν επίσης ότι, δεδομένης της αδιαφάνειας της κυβέρνησης του Πούτιν, είναι δύσκολο να προβλεφθεί πόσα πραγματικά θα αλλάξουν στην επόμενη θητεία του Πούτιν.

Ακόμα και αν αντικαταστήσει κάποιους κορυφαίους αξιωματούχους, το κριτήριο του ρώσου προέδρου θα είναι «πρώτα η αφοσίωσή τους και μετά η αποτελεσματικότητά τους», δήλωσε στους NYT ο Γκριγκόρι Γκολόοσοφ, πολιτικός επιστήμονας στην Αγία Πετρούπολη.

vvvvvvvvv

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...